Last news in Fakti

15 Юни, 2020 13:57 3 465 18

Геномната последователност на щама от новото огнище на COVID-19 в Пекин показва, че той има европейски произход

  • китай-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Източникът на заразата все още не е установен и не се знае как той е стигнал до пазара

Геномната последователност на щама от новото огнище на COVID-19 в Пекин показва, че той има европейски произход - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Геномната последователност на вирусния щам от новото огнище на COVID-19 в Пекин показва, че той има европейски произход, съобщи Ян Пън, експерт в столичния Център за превенция и контрол на заболяванията. Това, по думите му, показва резултата от първоначалните изследвания на пробите, взети от борсата за хранителни продукти „Синфади" в южния пекински район „Фънтай".

Според Ян, източникът на заразата все още не е установен и не се знае как той е стигнал до пазара.

„За момента имаме две теории. Едната е чрез вносно заразено месо или риба, а другата – през хора, които са посетили пазара и са разпространили вируса чрез секретите си като кашляне и кихане и така е възможно да са прехвърлили вируса върху месото", обясни той.

В същото време властите на район „Фънтай" обявиха, че ще направят ПСР-тестове на над 46 000 жители в микрорайоните около хранителната борса. Към момента тестването се извършва в 24 станции и през тях са преминали близо 11 000 души.

Джан Дзие, зам.-кмет на „Фънтай" съобщи, че взети 8186 проби със секрети от хора, свързани с борсата „Сифанди", от които резултатите за 5803 вече са излезли и всички те са отрицателни. До неделя следобед са проследени 394 контакта, свързани със „Сифанди", 242 от които са от района „Фънтай".

В момента 111 от тях се намират под наблюдение в специални центрове, а останалите са под домашна карантина.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ттттт

    9 4 Отговор
    С други думи обиколил р света и пак се е върнал при тях!
  • 2 Майтапчийски

    7 6 Отговор
    Айде умешааме щамовете, нов костюм ще се шие.
  • 3 Що за нахалство !

    22 10 Отговор
    А геномната последователност на всички COVID по света показва че те имат китайски произход. Да казваш че нещо което е тръгнало от теб и после се е върнало има някакъв си друг произход е доста нагло.

    Коментиран от #15

  • 4 Президентът на Танзания

    8 5 Отговор
    А още не сте видели и африканския щам..
  • 5 Ташун Касапа

    16 4 Отговор
    ПРОИЗХОДА Е ЛАБОРАТОРЕН И КИТАЙСКО-АМЕРИКАНСКИ. НЕЩО СЕ ОБЪРКА В ПЛАНА ИМ И ЗАТОВА СЕ ПОСКАРАХА.
  • 6 XMAN

    16 6 Отговор
    След Ковида вече имам някаква алергия към всичко китайско.Така ми идва отвътре.
  • 7 Цеко сифоня

    13 3 Отговор
    Произхода не е европейски. Северноамерикански е.

    Коментиран от #8

  • 8 Рошко

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Цеко сифоня":

    Севрноамерорврейски е създаден в тайна лаборатория в Европа
  • 9 Ах да

    3 1 Отговор
    ТЕ ТОВА МЕСО ОТ ЕВРОПА СЕРОВО ЛИ ГО ЯДАТ??! НИТО ЕДИН ВИРУС НЕ ИЗДЪРЖА НА ТОПЛИННА ОБРАБОТКА. ТАКА ЧЕ , ПРИ УСЛОВИЕ , ЧЕ ИМАШЕ ЯКА ПРОВЕРКА НА ХОРА, ИДВАЩИ ОТ ЕВРОПА, ОСТАВА НАЙ- ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТТА ИЗТОЧНИК ДА СА ТЕ САМИТЕ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ - ТОЧНО ОКОЛО ПАЗАР - КАКТО БЕШЕ И ПЪРВИЯТ ПЪТ. А за подредбата на гените ... кой го казва??? Китаец.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ритни топка

    2 0 Отговор
    Като изследвали генома видели инициалите ББ и останали шокирани.Това е генома на Бойко Борисов. Ходил е да си купи прилепско и белята станала. А сега с тоя джип обикаля и сее коронавирус.
  • 12 Заю Баю

    1 0 Отговор
    Айдееее признаха, че вируса може да се предава с месо и риба. Явно това е някакъв заговор на веганите. Понеже всички им се подиграваха и сега те отвръщат на удара. Сега всички ще хрупаме марули.
  • 13 Констатираща

    2 0 Отговор
    Няма как да се предаде вирусът чрез хранителни продукти, ако са минали през достатъчна термична обработка и добро измиване на плодовете и зеленчуците, дезинфекция на опаковките. Всичко зависи от добрата хигиена и не трябва да се допускат "издънки" - вирусът не прощава грешките!
  • 14 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ах да":

    Аха китаец. Всъщност повечето подредби на гени в сегашно време ги казват китайци. Както и тези на вируса за първи път. Сигурно щото в Пекин се намира най големия геномен център в света. Иначе, си представете че месото не са го яли сурово,въпреки че суровата прясна сьомга с уасаби и соев сос е отлична храна - доста по вкусна от карантията, която българина яде, а по време на приготвяне може да се зарази човек. Хай сега пускайте ганя у магазините да ръси секрети върху хранителните продукти.
  • 15 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Що за нахалство !":

    Всъщност напротив. Имаше един хаплотип, който беше уникален за сащ и Австралия.
  • 16 Васил

    1 2 Отговор
    От където дошъл пак се връща там.

    Коментиран от #17

  • 17 Хайко

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Васил":

    Англичаните май искат да напуснат ЕС ей така лесно?? Няма да стане! САЩ ги подкокуросаха и сега си плащат жестоко заразени! Италия, Франция и Испания, които дават мило и драго да отпаднат санкциите срещу Русия също... Но да му мисли Русия където апокалипсисът с коронавируса тепърва предстои! Прав си, че ние европейците създадохме вируса за да ви унищожим икономически и в отговор на започнатата икономическа война от Тръмп /дясната ръка на Путин/ срещу ЕС, но се заблуждаваш като смяташ, че вие азиатците, руснаците и американците ще оцелеете!
  • 18 Иван

    0 1 Отговор
    ЕС да плати обеэщетение!