Last news in Fakti

16 Юни, 2020 15:23 2 314 22

218 милиарда: Германия трупа рекордни дългове, за да спаси икономиката си

  • германия-
  • икономика-
  • ковид-19-
  • коронавирус

За осигуряване на средствата, предвидени в пакета с мерки за преодоляване на последиците от пандемията, германският финансов министър Олаф Шолц предлага втора актуализация на бюджета

218 милиарда: Германия трупа рекордни дългове, за да спаси икономиката си - 1
Снимкa: БГНЕС/ЕРА

За да овладее последиците от пандемията, Германия ще натрупа тази година рекорден дълг от 218 милиарда евро. За сравнение: по време на финансовата криза преди 10 години рекордният тогава дълг възлизаше на 44 милиарда.

 

За осигуряване на средствата, предвидени в пакета с мерки за преодоляване на последиците от пандемията, германският финансов министър Олаф Шолц предлага втора актуализация на бюджета. Тя ще добави нови 62,5 милиарда евро дълг, с което общите разходи за 2020 година скачат до 509,3 милиарда евро, а дългът - до 218,5 милиарда евро.

Целта: трайно възстановяване на икономиката

От финансовото министерство аргументират това решение с необходимостта от бързо възстановяване икономиката, както и с добрите финансови резултати на Германия през последните няколко години. Конюнктурният пакет на управляващата коалиция в Берлин цели да стимулира потреблението и икономиката, като две от мерките са временно понижаване на ДДС и еднократен семеен бонус от 300 евро за всяко дете. Общо 25 милиарда евро са предназначени за подпомагане на малкия и средния бизнес, който е много силно засегнат от кризата, породена от коронавируса.

Първата актуализация на бюджета с допълнителни 156 милиарда евро беше приета от Бундестага през месец март. За целта се наложи временно да бъде отменена забраната за поемане на нови задължения. Средствата бяха предвидени за финансиране на няколко спешни мерки, но за новия спасителен пакет на управляващата коалиция са необходими допълнителни кредити. Общият размер на планираните спасителни мерки възлиза на 130 милиарда евро. По думите на министър Шолц, голяма част от новите задължения ще бъдат изразходвани още през тази година, а около 30 милиарда евро ще бъдат включени в бюджета за следващата финансова година.

Пет пъти повече, отколкото по време на финансовата криза

За размера на новия държавен дълг можем да съдим, ако го сравним със задълженията, натрупани по време на финансовата криза преди десет години. За спасяване на закъсалите банки държавата натрупа 44 милиарда евро дълг, който тогава беше рекордно висок. Финансовото министерство предвижда новият дълг да бъде върнат през следващите 20 години, като погасяването му ще започне от 2023 година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    17 2 Отговор
    А пред кой са дълговете....сетете се сами. Айде швабите загубиха и третата световна

    Коментиран от #4, #6, #12

  • 2 Българина

    9 1 Отговор
    Германоя тегли кедити и ги вкарва в бизнеса и по сметките на хората веднага, тъй като стана ясно, че прословутите евро средства ще дойдат чак догодина!'' когато ще късно за повечето от ЕС, а Германия ще е набрала скорост. Ние както винаги ще убием половината фирми както герб направиха 2009 г и ще изгоним още 100000 души в емиграция. Ето това ни чака в скапания ЕС
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Кое точно са загубили че не разбрах ??? При БВП 4500 милиарда 200 милиарда са няма и 5 % !!!! И то повечето от тия раздадени пари пак ще се върнат в бюджета през потреблението , тоест ще генерират нови данъци и приходи !! Те щото "загубиха" втората война , та затова "победителите" само могат да им дишат прахта и така ще е винаги и във всичко !!

    Коментиран от #8

  • 5 Ххх

    4 0 Отговор
    Германия ще трупа дългове да спасява икономиката си, а Тръмп ще и тропа с крак и ще се цупи като малко дете, че не отделяла достатъчно за отбрана. И най - вече - за покупка на американско оръжие.
  • 6 Хайко

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Според твоята логика Русия трябва да пълзи по земята от глад в следващите години защото Германия е главен и основен кредитор на Русия и твоята Русия не може да диша дори, без покупките на Германия и ЕС??

    Коментиран от #9

  • 7 Майна

    5 1 Отговор
    Германците имаха 850 милиарда резерв, който извадиха по време на карантината.В Германия има прозрачност и отчетност.Абе никой не може да ги догони тях, но това е защото имат гражданско самосъзнание . Между другото ,знаете ли какво е това?
  • 8 Ами не-

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Не ми се влиза в спорове-ама един голям финансист -създател на МВФ казва" Всеки цент взет на заем-ще донесе 500% печалба на далият ви го.И не е страшен самият заем-а скоростта с който расте,инфлацията която го яде и целите за похарчването му." Та колкото и малка да ти се струва сумата-тя показва,че нещата дори и в Германия не са"розови". Лек Ден.

    Коментиран от #11

  • 9 я па ти

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хайко":

    Хайчо-май бъркаш нещо-Точно Русия е почти без дългове...И бъркаш копуване с кредитиране.Германия ще продължава да купува от Русия за да спасява икономиката си-просто няма избор.А не да кредитира Русия-има съществена разлика нали?
  • 10 я па ти

    2 0 Отговор
    купуване...
  • 11 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ами не-":

    Ами не ти се влиза в спорове , щото ще ги загубиш !!! По твоята логика Германия трябваше да тъне в мизерия , разрушена и ограбена след войната , осъдена за милиарди репарации , а "победителката" Раша , без дългове и награбила се на корем с немски цели заводи , да цъфти и връзва !!! Само че действителността е точно обратната !!! И няма значение колко печалба ще доне се дългът на даващия го , щото ако вземащия го знае как да го използва , неговата печалба ВИНАГИ ще е повече , толкова , че да върне дълга и да му остане !! На това се крепи предприемачеството и прогреса и богатството на развитите държави !!! Щото бизнес се развива САМО със заемни пари , тия дето пробват с трици маймуни да ловят , ловят само мухи !!! А това , че в любимите ти други държави не знаят как да използват заемите и ги харчат за глупости и пълнене на корумпирани гуши е съвсем отделен въпрос !!!

    Коментиран от #17, #18, #21

  • 12 бл.134 в Западен парк

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Харчете, харчете, харчете Юн..Ленин го е казал
  • 13 бай х

    0 1 Отговор
    На Дойче веле не вярвам.
  • 14 Alex

    5 0 Отговор
    Я чакайте,чакайте малко!ЕЦБанка не е ли тяхна?Не си ли печатат парите и тези както щатите?Да са длъжници на себе си?Я стига приказки за деца!А ние че ще го издухаме то е ясно
  • 15 от мен

    2 0 Отговор
    помощ 1,00лв !От сърце!
  • 16 БОЙКОФАКЮНОМИКА

    2 0 Отговор
    ТРУПАШ ДЪЛГОВЕ - ИМАШ ИКОНОМИКА - ТОГАВА НИЕ ДА СМЕ ПЪРВАТА ИКОНОМИКА ТОВА Е СЪЩОТО --,,ИМАШ КОЛА ИМАШ ПАРИ " ОТ РЕКЛАМАТА !
  • 17 радев

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Така е!
  • 18 Хаах хаахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Е то руснаците след ВСВ да не са били в по-малка разруха? Точно те са изгубили най-много-човешкият потенциал.И за руснаците не е имало план Маршал-а всичко са възтановявали сами.Да не говорим че са давали на целият Източен Блок за стотинки.А що се отнася до заема на германците и как ще го използват--еми до голяма част ще го използват за да подържат социалният статус на тарамбуките-ще продължават да ги хрататункат...
  • 19 Тито

    1 0 Отговор
    България се управлява от тулупи и мисирки а Германия от умни хора.
  • 20 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Германия е измислена работа уж много мощна икономика въздухь под налягане.нали видяхме Луфтханзь най голямата в Европа и нямат пари.
  • 21 Кой68

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Забрави плана "Маршал" след ВСВ....За руснаците нямаше такава подкрепа..Като сте реалисти то бъдете такива.Германия опоска каквото можа от завладяна Европа/хора и заводи/.Не преитачавайте историята.
  • 22 другарят

    2 0 Отговор
    Общият външен дълг на Германия надхвърля 4 ТРИЛИОНА ЕВРО, което е над 100% от целият им БВП! Всяка година 30% от немският бюджет отива за обслужване на този дълг! Европа и даже ние които, не можем да си позволим обслужването даже на нисък дълг, вървим по Американският сценарий. Стимулирането на икономика с преобладаващи услуги има краткосрочен ефект по мнението на всички известни икономисти и накрая ще доведе до крах. Да не говорим че бъдещето на немската автомобилна индустрия, която е 30% от цялата икономика е под въпрос заради навлизането на електрическите автомобили. Заради по-високата им цена на и без това скъпите немски коли няма да могат да издържат пред конкуренцията от новите икономики. Това не го казвам аз, а немски експерти!