Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 09:53 2 555 27

Протести срещу Covid рестрикциите в цяла Европа

  • ковид-19-
  • пандемия-
  • карантина

В Барселона стотици хора демонстрираха срещу вече действащите мерки и срещу приемането на нови ограничения, които се опасяват, че биха могли да бъдат обявени следващата седмица

Протести срещу Covid рестрикциите в цяла Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Протестите срещу ограниченията, въведени заради Covid-19, бързо се разпространяват в цяла Европа, пише БГНЕС, като цитира „Евронюз“.

В Италия работници от най-засегнатите сектори излязоха на улиците в главните градове на страната, за да протестират срещу приетия от изпълнителната власт указ с нови мерки за спиране на пандемията. Към протестите в Рим се присъедини Матео Салвини, лидер на „Лигата“, основната дясна опозиционна партия в страната

В Берлин собствениците на бизнеси в сферата на услугите – основно собственици за заведения като барове и ресторанти, се обявиха против ограниченията, които според тях „поставят бизнеса им на колене“. През последните дни Германия е регистрирала над 15 000 случая на коронавирус, и налага карантина от 2 ноември до края на месеца, за да спре стремглавото покачване на броя на заразените от Covid-19.

От понеделник в Германия затварят дискотеки, барове, музеи, театри, кина, опери и концертни зали, спортни клубове и фитнес-зали, ресторантите ще могат да продават храна само за вкъщи, козметични услуги и масажни студия също трябва да излязат в принудителен отпуск, но фризьорските салони ще останат отворени. Отворени остават и училищата и детските градини.

Новите мерки ще струват около 10 милиарда евро, като е предвидено и изплащане на помощи на засегнатите.

Испания е друга от страните, в които собствениците на търговски обекти се бунтуват срещу комендантския час. В Барселона стотици хора демонстрираха срещу вече действащите мерки и срещу приемането на нови ограничения, които се опасяват, че биха могли да бъдат обявени следващата седмица.

В Чехия, в столицата Прага протестираха стотици професионалисти в сферата на хотелиерството. Там се разрешават демонстрации до сто души, стига участниците да са организирани в групи от по двадесет и да носят маски.

Страната има повече от 280 000 потвърдени случая на инфекции, като половината от тях са регистрирани през последните две седмици.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сливи за смет

    65 4 Отговор
    Явно хората се осъзнават и проглеждат. Виновните за тази масова истерия - на съд.

    Коментиран от #3, #10, #14, #19, #20

  • 2 КОВИД 19 ХАХАХА

    57 4 Отговор
    АБСОЛЮТНА ИАЗМАМА И РЕПРЕСИИ ЗА ПАРИЧКИ

    Коментиран от #22, #27

  • 3 Антон

    43 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сливи за смет":

    А дано! Все пак Европа не е Китай, слава Богу!

    Коментиран от #13

  • 4 др Гей Билтс

    26 2 Отговор
    А в БГ яко се мре от страх.
  • 5 въпросче

    22 1 Отговор
    А к во пра и Мис "Прашки"? Барсесееелооонааааа!
  • 6 БегеДебил

    22 3 Отговор
    Браво ! ...напред о парий презрени...
  • 7 CCP

    15 4 Отговор
    И да протестирате и да не протестирате, Китай вече ви е излупил за жълти стотинки. Учете китайски, или копане с кирки.
  • 8 хаберих

    17 1 Отговор
    В Барселона къщета,асансьори,тераси,миски,прашки,гащи,за чудо и приказ!
  • 9 чалгар

    15 1 Отговор
    Добре че са будителите от поп-фолк гилдията да поведе тоя заспал народ на кръшното хоро.
  • 10 PСR-ът ГЛУПOCТ

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сливи за смет":

    Cупeрзвeздaтa нa Ювeнтуc Криcтиaнo Рoнaлдo инфoрмирa пocлeдoвaтeлитe cи в Инcтaгрaм,
    чe ce нaмирa в отлично cъcтoяниe.
    И нaдъхa cъoтбoрницитe cи прeди cблъcъка c Бaрceлoнa в Шaмпиoнcкaтa лигa.
    Роналдо нaглeднo изрaзи мнeниeтo cи зa PСR тecтoвeтe,
    cлeд кaтo пocлeдният му тaкъв oтнoвo дaдe пoлoжитeлeн рeзултaт зa кoрoнaвируc.

    “Чувcтвaм ce дoбрe и здрaв! Фoрцa Ювe! #дoкрaй”,
    “PСR-ът E ГЛУПOCТ”,
    нaпиca Рoнaлдo към cвoя cнимкa, кoятo кaчи в coциaлнaтa мрeжa.
  • 11 Рап

    8 22 Отговор
    Да трудно е,но вируса си върлува! С тези протести какво ще направят,едно голямо нищо. Хората тотално оглупяха и скоро този вирус няма да спре! Големите държави поне са планирали икономическите мерки и няма да остават хората на произвола,а тук какво става 50 лв за пенсионерите 60/40 за работещите,но забележете само на тези ,които плащат реалните осигуровки те печелят,а кой плаща осигуровки върху реална заплата.... Объркана държава,но тя си е объркана от много отдавна и няма нито един виновен! Както вървят нещата България няма да я има след 20 години ама пак на никой не му пука. Само знаем да се плюем и от нас по умни няма,а в същност сме много нещастни....

    Коментиран от #16

  • 12 Дедо

    25 2 Отговор
    За цялата тая идиотия накрая трябва да има нов Нюрмбегски процес!Тия са абсолютни престъпници наравно с нацистите!
  • 13 Домакин

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Антон":

    Затова в Китай всичко се нормализира, а в Европа е хаос ...

    Коментиран от #24

  • 14 ГешеФ

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сливи за смет":

    И Чекмедже Боко Джипкаджи първи да се осъди!
    БОРИСОВ е ПРЕСТЪПНИК, фалшифициращ изборите по лукашенковски, с "мъртви души"!
  • 15 измамен

    16 3 Отговор
    Лъжат ни публикувайки измислени данни, всичко това е да се закрепят разклатените правителства и с нова сила да ни тормозят.
  • 16 bandita

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Рап":

    тоест е нормално да не плащаш осигуровки да лъжеш държавата и после да ревеш че държавата не ти помагала така ли? малко съм объркан. дано всичките такива като теб дето се осигурявате на минимума и не внасяте истински осигуровки фалирате
  • 17 АААААААААААААА

    4 0 Отговор
    сетиха се.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Скептика

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сливи за смет":

    Добър ден, напълно съм съгласен с вас крайно време е да видим някой здравен министър зад решетките, от 7 месеца продължава този геноцид над хората. Страшното е, че това е глобална атака срещу човечеството
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Защо на чиновниците ще плащат

    2 0 Отговор
    Осигоровките, тези които реално работят?? Чиновниците дали са някаква привилегирована Каста??? Това е Официално копува не на избиратели с парите на целия народ!!!!
  • 22 Учен руснак

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "КОВИД 19 ХАХАХА":

    Кoлeктивeн имунитeт oт гeннo-биoлoгичнo oръжиe щe пocтигнeтe нa мукaвeй в пoнeдeлник прeз 2048-мa гoдинa нa път c лoдкaря към Aдa!Ето това е което вашият Мангъров не иска и не може да разбере защото е калинка с диплома за 1000 лева и е полуграмотен! При биологичното оръжие на генна основа стадният имунитет е все едно да си направиш ваксинация за недосегаемост при ядрен взрив...Този вирус непрекъснато репликира и се нагажда към новите условия...Преди около година, близо половината Западни държави обвиниха Русия в използването на “Новичок” и имаше едно изказване на Мария Захарова /която според мен всъщност е реалният президент на Русия/, която каза - “Молете се да не ви демонстрираме нагледно какво представлява истинският Новичок”!! Измирате масово не от Ковид-19, а от най-новата разновидност и най-модерният ‘’Новичок-20’’!!! Измирате бавно, сигурно и зловещо в икономически колапс, като скоро ще ви затворят и по домовете, а за работа и ресторанти ще мечтаете! Измирате протестирайки погрешно и безсмислено срещу нищото, крещейки през нощта срещу прозорците на празни сгради все едно са хора, като някакви луди… Измирате от генно-биологично оръжие правено по ДНК матрица ат нас руснаците и знаенето на руски език не ви спасява, а имането на руска кръв и произход по бащина линия може да ви спаси донякъде, но не падате духом и напирате изнемощяли на жълтите павета…Измирате не от Ковид-19, а от ‘’Мангъровщината’’си…

    Коментиран от #23, #25

  • 23 По голяма

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Учен руснак":

    тъпотия не бях чел. За Захарова си прав и истинския Новичок,но вируса мутира за по-лесна възприемчивост към организма,а не за по-голяма смъртност. Последната идва от невежестта на хората не вярващи в съществуването на този вирус. Китай и още няколко държави се отърваха с желязна дисциплина и безприкословно изпълнение на наложените рестрикции за това за Китай не се чува нищо,както и за Виетнам и още няколко държави.
  • 24 Антон

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Домакин":

    Уважаеми Домакине, ако за Вас "нормално" означава азиатска диктатура и тотално смазване на отделната личност, то да, в Китай всичко се е "нормализирало". Държа да отбележа, че Европейските ценности (извоювани с много кръв, между другото) са диаметрално противоположни.
  • 25 любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Учен руснак":

    Какъв нескопосан реферат си съчинил ! Няма да получиш „ пулицър “ за него .
  • 26 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Времето настана ! Истерията , КОВИД , ще навлезе в последната си фаза , преди да изчезне в небитието ! Но , ПОРАЖЕНИЯТА в психиката на населенията ще останат . Сега , някой се двоумят кое е истина , други отричат , но тези , които ВЯРВАТ , те ще боледуват до гроб !
  • 27 Хлорофил

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОВИД 19 ХАХАХА":

    Не бъркай измамата с геноцид , тоест с грижа за хората.