Last news in Fakti

4 Декември, 2020 10:16 16 576 66

САЩ готвят удар по Турция заради руските ракети

  • санкции-
  • с-400-
  • русия-
  • турция-
  • сащ-
  • ракети-
  • нато

Ще има санкции от страна на Вашингтон

САЩ готвят удар по Турция заради руските ракети - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Проектът на бюджета за отбрана на страната за фискалната 2021 година (стартиран на 1 октомври), приет от двете камари на Конгреса на САЩ, включва задължителното налагане на санкции срещу Турция поради закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400, предава агенция "Фокус", позовавайки се на ТАСС.

„Не по-късно от 30 дни след влизането в сила на този закон, президентът на [САЩ] трябва да наложи пет или повече от ограничителните мерки, описани в раздел 235 от Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции, на всяко лице, което съзнателно е участвало в придобиване на системите С-400“, се казва в документ, публикуван в четвъртък.

Русия и Турция през 2017 г. подписаха договор за доставка на комплекси С-400 от Москва за Анкара. Турция беше първата държава от НАТО, която придоби тези системи от Русия. Решението на Анкара предизвика рязко негативна реакция на САЩ и на Алианса като цяло. САЩ не спират да се опитват да накарат Турция да изостави руските системи за ПВО. Поради факта, че Турция не се поддава на натиск, Вашингтон изключи Анкара от американската производствена програма за F-35. Освен това САЩ заплашват Турция с въвеждането на редица едностранни санкции, но не бързат да предприемат тези стъпки, тъй като се опасяват от по-нататъшно влошаване на отношенията с ключовия съюзник на НАТО, а Анкара предупреждава, че няма да остави без отговор прилагането на подобни ограничения.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Настрадин Ходжа

    49 20 Отговор
    Руските ракети готвят удар по Сащ заради Турция.

    Коментиран от #40

  • 2 те така

    123 19 Отговор
    САЩ губят могъщ във военно отношение един съюзник. Турция видя, че без САЩ са по добре. От цялата работа ще спечели Русия. След като им харесва на американците Турция до Русия, да заповядат. А и не виждам някой толкова много да обича САЩ. С тяхното само налагане, губят партньори
  • 3 Откачена

    106 11 Отговор
    Работа. Иначе САЩ обвиняват другите в реваншизъм и диктатура. Това си е чиста доза репресия. Не че съм фен на Ердоган.
  • 4 що за заглавие

    67 7 Отговор
    "САЩ готвят удар по Турция заради руските ракети". Какъв е този уда от не купуване на домати?

    Коментиран от #15

  • 5 Бардак

    58 6 Отговор
    Нови санкции със стари похвати, успех не носят. Кучетата си лаят, кервана си върви. Опита от бизоните с камилите не е успещен. Това знаят, това могат.
  • 6 Ташун Касапа

    65 15 Отговор
    ТУРЦИЯ ИЗЛИЗА ОТ НАТО И АЛИАНЦА СТАВА МЯЯУУ ЗА МЕСЕЦИ.

    Коментиран от #50

  • 7 Първо:

    80 10 Отговор
    Обора не случи на пудел- президент при комшиите.Второ: Ердо си гледа държавата и нейните интереси.Ако ми предлагаш калашник за 50 зелено,и оборска М-16 за 200 зелено,кое мислите че ще им збера! Трето и най важното: Без Комшията отанчо е никой в Европа и част от Азия.Комшията прекрасно го осъзнава.Най мощната добре подготвена и въоръжена армия в Европа.След тази на Обора и руснаците.Ако им бие шута,и разкара базите им,увисват страшно.Той е самодостатъчен като въоръжени сили,дрещу когото и да е.А обора никога няма да тръгне на пряк, военен кинфликт с него.Ще спечели нахъсан враг от над 80 милиона.

    Коментиран от #65

  • 8 салито

    74 9 Отговор
    Ердогане, затваряй Инджирлик да натриеш носа на сополивите американчета! :)

    Коментиран от #14, #62

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 всичко е пари

    74 7 Отговор
    при С400, F35 са играчки и в района става безпредметно купуване на невидимите F35, които са видими за С400.

    Коментиран от #44

  • 11 А така

    13 25 Отговор
    От русофил, май ще ставам американофил...

    Коментиран от #13, #19

  • 12 павел пенев

    73 9 Отговор
    Браво на турския президент,който се ръководи от интересите на своята страна.

    Коментиран от #20

  • 13 ами стани

    26 7 Отговор

    До коментар #11 от "А така":

    и пилотирай F35 към С400
  • 14 Точен

    10 27 Отговор

    До коментар #8 от "салито":

    Коментар,Но Ердо няма да посмее, Тръмп С един туит го тушира миналата година за ситуацията с Попа Брунсон в Измир,и на другия ден бе освободен от затвора.

    Коментиран от #35, #37

  • 15 Мдааааа

    21 29 Отговор

    До коментар #4 от "що за заглавие":

    Не некупуване на домати, а на стомана. Пластмасовите им домати ги купуваме само ние. Спрат ли да им изкупуват стоманата до 3 месеца са фалирали. Само при споменаване на санкции върху стоманата и ги избива студена пот анадолците.

    Коментиран от #66

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Рошко

    31 6 Отговор
    Пак ли, корпорациите с педофила байдън искат да подпалят света
  • 18 Антитрол

    72 6 Отговор
    Според договора за НАТО всеки член може да се въоръжава от където иска но американците са го закъсали и не позволяват на никого да купува нищо друго освен тяхно - общо взето ползват НАТО за икономически рекет.

    Пример сме и ние - принудиха нашите продажници да купим от тях самолети модел от преди 50 години, които не са произведени но за сметка на това са най-скъпите в света и без въоръжение. Въпреки че не са доставили първите ни принуждават да купиме и други - важно е рекета от колониите да върви - така се става богата държава.

    Та до тук с твърденията на тролчетата че американците били богати щото било демокрация и били много технологично развити - те и мафиотите са богати но не защото са направили нещо полезно или ново. Забогатели са чрез кражби и рекет каквото прави САЩ на държавно ниво.

    Иначе ми говорят за свободна търговия - един от принципите на демокрацията и капитализма.

    Коментиран от #28

  • 19 За теб

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "А така":

    най-важно е да си антибългарин.

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ако господ

    52 6 Отговор
    заличи краварника по някакъв начин, целия свят ще стане едно много по спокойно място за живеене. А турците купиха С 400 точно след опита за сваляне на Ердоган през 2016 г. от същите тези задокеански демократизатори които искаха да свалят непослушния президент на Турция чрез военен преврат. Чрез С400 Ердоган се застрахова от "демократичните бомби " на лицемерния запад.
  • 22 Бай Ганьо

    7 2 Отговор
    Нека се ИЗПОЯДАТ.Бай Ганьо иска да гледа сеир.
  • 23 И аз казвам

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "За теб":

    А тия в НС и МС какви са бе френд? Да не би да са българи?
  • 24 глобал

    28 3 Отговор
    Ердоган знае колко боли от шамара на по-големия-Русия или САЩ, но преживя този етап.Сега няма вече илюзии-опита за преврат и срива на лирата заради пастора-доказан шпионин...Турция вложи 1,7 млрд долара в участие в проекта Ф35 и въпреки това стана ясно, че при това мощно еврейско, гръцко и арменско лоби, няма да види никога раптори, Ф35, пейтриъти и др.Преди седмици, няколко натовски държави, на о. Крит изпробваха С300-Гърция ги има отдавна и не е проблем, въприки дълговете си да поиска и да получи скоро, около 25 бр. Ф35.Всяка държава има избор-става васална, псевдо държава с дългове, с национални интереси на заден план, без собствена военна промишленост,но послушен "съюзник" \България, Румъния...Гърция\или точно обратното-Израел, Турция, донякъде Пакистан.Идват трудни времена за Турция-новите президент\политическа кариера с подкрепата на гръцко и арменско лоби\ и вицепрезидент\съпруга и е евреин\ са възможно най-големите противници на Турция.Има нещо обаче, което нашите медии премълчават-към настоящия момент военно-промишления комплекс на съседите покриват почти всичките им нужди, включително високо-технологичните оръжия.Турция има военни бази в Албания, Либия, Сомалия, Катар...владее територия от Сирия, почти 1/3 колкото България, наскоро навлезе навътре в Ирак и присъства в Азърбейджан.САЩ знае-кроше по Ердоган, ще го запрати в прегръдкото но Путин.
  • 25 САЩ готвят удар

    20 8 Отговор
    За наказание ще заставят Турция да влезе в ЕС, за да нахрани гладните и крадливи балкански гайдуци.
  • 26 Майкооо

    15 21 Отговор
    Болшевиките тръгнали да плашат САЩ с Турция и се рааадват Смях и Сополи

    Коментиран от #27

  • 27 щом още викаш майка си

    10 4 Отговор

    До коментар #26 от "Майкооо":

    значи не си пораснал. САЩ си разваля отношенията и с Русия. Ще се сетиш ли или аз да продължавам?

    Коментиран от #31

  • 28 МРГ

    10 12 Отговор

    До коментар #18 от "Антитрол":

    Такива глупости си изписал и дали сам си вярваш на филмираните мантри ,не знам.Вие безродните русофилистици сте с доказана диагноза.
  • 29 Наблюдател

    3 4 Отговор
    Кога санкциите са имали успех?! Те са също като полумерките....
  • 30 Хаха хаха

    12 6 Отговор
    Овчарете прибраха стадата по къшлите и почнаха да са праат на големи разбираче. Мухахахаха...абе, сървулкьовси..бе що си не пиете ичкията у хоремаго, па коментарите ги оставете на други...тръгнали на Турция да въртят опашки, гиди галоши съдрани. Колкото и да се дупите, на Ердоган му не пука за вас бе, офсиии...

    Коментиран от #42

  • 31 Майкооо

    8 16 Отговор

    До коментар #27 от "щом още викаш майка си":

    Обратното пич Русия си разваля отношенията почти с целия свят И с тях и без тях все тая На никой не му липсва точно пък Русия

    Коментиран от #32, #34, #39

  • 32 Баща ти

    28 6 Отговор

    До коментар #31 от "Майкооо":

    Китай, Индия и като цяло цяла Азия, Южна Америка, Африка са в добри приятелски отношения с русия, а това са главно Седем Милиарда от населението на Земята.
    Та кой казваш бил целия Свят: Американските и Европейски терористи, съставляващи 15% от населението или светът, който е наистина Свят.
    Или си увреден, или си глупав, а кое второто е жалко, защото няма лечение и е доживот.

    Коментиран от #38

  • 33 Истината

    25 5 Отговор
    Когато си съюзник на сащ нямаш нужда от врагове !!!!!!!!
  • 34 щом още викаш майка си

    15 3 Отговор

    До коментар #31 от "Майкооо":

    Русия и Турция ще са в съюз.

    Коментиран от #36

  • 35 Истината

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Точен":

    Да пуснаха го, но той си излежа присъдата !!!!
  • 36 допълнение

    8 4 Отговор

    До коментар #34 от "щом още викаш майка си":

    и САЩ дали ще се разпадне или не но ще забрави европа.
  • 37 неточен си

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Точен":

    след като излежа присъдата си.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ревльо, я ми кажи

    18 3 Отговор

    До коментар #31 от "Майкооо":

    с кои държави САЩ са в приятелски отношения, не включвай донорски държави към икономиката на америка като българия.

    Коментиран от #43

  • 40 Иван Грозни

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Настрадин Ходжа":

    Явно , това Руско ПВО, пречи на "Невидимките" да Фърчат?
    Иначе няма вият, като чакали!
  • 41 скоро без САЩ а калифорния, невада,....

    13 1 Отговор

    До коментар #38 от "руски краварски соросоид":

    Така се започва с разпада. Китай е изместил САЩ като водещ търговски партньор на ЕС, съобщи France 24.
    Страната успя да реализира бързо връщане на своята икономика. Данните са от третото тримесечие.
    Те са предоставени от Евростат. За първите девет месеца търговският обмен между ЕС и Китай е достигнал 425.5 млрд. евро.
  • 42 не забравяй миналото си

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хаха хаха":

    Основен поминък на прабългарите е било скотовъдството. Конското месо и кобилешкото мляко били употребявани за основна храна. Практикували също лов и риболов. Основни занаяти били: ковачество, дърводелство, кожарство, грънчарство и др. Основна единица в прабългарското общество била семейната община, която притежава общи пасища, станове и обща собственост върху стадата. По-висше звено на социалната им организация било племето. Прабългарите също така практикували земеделие и винарство. В техните селища се откриват сърпове, палешници за рала, черясла, мотики, косери и др. земеделски инструменти.

    Коментиран от #55

  • 43 Майкооо

    8 8 Отговор

    До коментар #39 от "ревльо, я ми кажи":

    С този бетониран мозък няма как да разбереш Питай Санитарката Нинова и други червени капацитети защо са изпратели децата си в Америка а не в Рассия белким вденеш

    Коментиран от #45, #59

  • 44 сульо и пульо

    7 18 Отговор

    До коментар #10 от "всичко е пари":

    Пълни глупости,израелските пилоти се смеят осъществили стотици мисии над Сирия без нито един път да бъдат открити от кюнците С 400 😂 Турция също ги задейства за да засече гръцките Ф 16 които се връщаха от Кипър със известният неуспех 😂😂😂

    Коментиран от #46, #47, #48, #49

  • 45 ревльо

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Майкооо":

    отговори на въпроса ми а не прикаски на шехерезада.
  • 46 лесно пишеш измислици ето истината

    15 4 Отговор

    До коментар #44 от "сульо и пульо":

    С-400 е способна да унищожава разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число и "невидими" самолети, разработени по технологията "Стелт"), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, както и безпилотни самолети на височини до 27 километра. Руските медии твърдят, че руската противоракетна система е по-добра от тази на САЩ или Франция.

    Коментиран от #54

  • 47 абе тъпчо

    8 2 Отговор

    До коментар #44 от "сульо и пульо":

    Авторитетното американско издание National Interest публикува изключително интересния материал на Стивън Брайън под заглавие „Russia's S-400 Is a Game Changer in the Middle East (and America Should Worry)”.
    Решението на Саудитска Арабия да закупи от Русия ЗРК С-400 „Триумф” стана мощен удар по САЩ и по техните европейски съюзници. Преди това Турция подписа с Русия споразумение за 2,5 млрд долара за същите С-400. А сега Москва води преговори с Египет за предоставяне на данни за системата.
    Египет вече има ЗРК С-300ВМ, известен като „Антей-2500”, който се използва за поразяване на балистични цели на малка и средна далечина, крилати ракети, високоточни оръжия, самолети от стратегическата и тактическата авиация, а също така самолети за ДРЛО и РЕБ (отначало С-400 се наричаше С-300ПМУ-3).
    Комплекси С-300 има и Гърция, която е член на НАТО. Получи ги от Кипър, когато турците го заплашиха с война.
  • 48 сулчо

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "сульо и пульо":

    не лъжи, Турция още не са активирани, та ти пишеш задействали, ей какви паталогични лъжци.
  • 49 до вятърничевия

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "сульо и пульо":

    я кажи къде в Сирия има тези тъй наречени кюнци от теб?
  • 50 Казуар

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Ташун Касапа":

    Ти да не би да смяташ, че НАТО вярва и разчита на Турция.
  • 51 ПЕНКО

    12 3 Отговор
    САЩ ВЕЧЕ СА В АМОК И НЕ СИ ДАВАТ СМЕТКА ДО КЪДЕ ВОДЯТ "ВЕЛИКИТЕ ИМ САНКЦИИ " !?!?!? ДОЛАРЪТ ПАДА , А ДОВЕРИЕТО В НЕГО Е СИМВОЛИЧНО И СВЕТЪТ СЕ ОРИЕНТИРА КЪМ ЕВРО И ЮАН !!!

    Коментиран от #53

  • 52 Николай Георгиев

    3 0 Отговор
    Не се насилвайте бе момчета,тя голямата политика не се бистри по форумите.
  • 53 Разузнавач

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "ПЕНКО":

    А Москвича пали ли ???
  • 54 Хаха хаха

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "лесно пишеш измислици ето истината":

    Ееемиии..щом го твърдят руските медии, ние сме длъжни да им верваме. А ,,Камсамолская правда'' какво пишепо въпроса за единството в КПСС?

    Коментиран от #56

  • 55 Хаха хаха

    2 12 Отговор

    До коментар #42 от "не забравяй миналото си":

    Така де. Когато българите са имали държава, тюрките са спали по трънак а из пустините, а пещерите са им се стрували като 'Шератон'' или ''Хаят''.Това е факт даже и сега. Разходи се из Диарбакър и ще си свидетел на мизерия, която едва ли ще срещнеш някъде по света. Иначе основният им поминък е бил кражбата и грабежа, свидетели на което ставаме и сега, благодарение на YOU TUBE. Там има достатъчно клипове за поведението на турската армия, пардон-мародери, които не се свеняха да крадат тенджери, тигани и дюшеци от напуснатите домове в Сирия. Та ..историята да помним, казваш. А ти помниш ли я?

    Коментиран от #57

  • 56 поради това че лъжеш и на това не вярваш

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Хаха хаха":

    Авторитетното американско издание National Interest публикува изключително интересния материал на Стивън Брайън под заглавие „Russia's S-400 Is a Game Changer in the Middle East (and America Should Worry)”. Решението на Саудитска Арабия да закупи от Русия ЗРК С-400 „Триумф” стана мощен удар по САЩ и по техните европейски съюзници. Преди това Турция подписа с Русия споразумение за 2,5 млрд долара за същите С-400. А сега Москва води преговори с Египет за предоставяне на данни за системата. Египет вече има ЗРК С-300ВМ, известен като „Антей-2500”, който се използва за поразяване на балистични цели на малка и средна далечина, крилати ракети, високоточни оръжия, самолети от стратегическата и тактическата авиация, а също така самолети за ДРЛО и РЕБ (отначало С-400 се наричаше С-300ПМУ-3). Комплекси С-300 има и Гърция, която е член на НАТО. Получи ги от Кипър, когато турците го заплашиха с война
  • 57 хубаво е да знаеш истината а не да лъжеш

    7 1 Отговор

    До коментар #55 от "Хаха хаха":

    Съвременните изследвания показват, че евразийските степни племенни съюзи са били твърде разнородни, като днес учените предпочитат етногенетичните теории пред тези за конкретен етнически произход на отделните племена. Смята се, че прабългарският племенен съюз също не е бил еднороден, а се образува през II-VI век от спойката на разнородни етно-лингвистични елементи – ирански, угърски, тюркски и други, повечето произхождащи от Централна Азия, като социалният елит вероятно е с тюркски корени. Сведенията за езика на прабългарите са оскъдни, но повечето лингвисти го причисляват към групата на тюркските огурски езици.
  • 58 до Хаха хаха

    3 0 Отговор
    този смеещия се е паталогичен лъжец. Гледа с хаха да прекрие фейковете си.
  • 59 ИЗПРАТИ ЛИ СА ГИ

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "Майкооо":

    ЗАЩОТО СА АГЕНТИ НА МОСАД И САЩ. .СЪЩО ЦВЕТАНОВ СТОЯНОВ ПЛЕНЕЛИЕВ БОРИСОВ КРИСТАЛИНКА ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА. .БАТ БОЙКО Е КУКЛА НА КОНЦИ. .ТОЙ ДОВЪРШИ БЪЛГАРИЯ. .ПЪЛНО С ДЪЛГОВЕ ЧАЛГА ПРОСТОТИЯ БЕЗРАБОТИЦА
  • 60 1520

    9 0 Отговор
    Турция е независима страна не е колония на сащ като ншето продажно правителство
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Tarnovetz

    0 0 Отговор
    Радарите на C 400 може да се заглушават от USA, France, a cъщо 6 – то поколение самолети създават фалшиви цели….
  • 64 Tarnovetz

    0 0 Отговор
    Турската форма на Ислям е точно Юдейския Талмуд от преди около 3000 години, на тази основа Турците бяха подкрепяни от консервативни юдейски секти за 1000 години, включително секти от София, само че преди години Saudi Arabia залъга Eрдо c 500 мил. US долари и той се срита с Израел
  • 65 bibi

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Първо:":

    евалла.много добър анализ.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.