7 Декември, 2020 18:29 8 488 57

Украйна насочва ракети "Нептун" към Кримския мост

  • украйна-
  • крим-
  • донбас-
  • ракети

Украинските войски са въоръжени и с нови турски ударни оперативно-тактически средновисочинни безпилотни летателни апарати "Байрактар Те Бе 2", доказали своята ефективност

Украйна насочва ракети "Нептун" към Кримския мост - 1
Снимка: Shutterstock

Украйна стремително увеличава мощта на своите въоръжени сили. Приетата на въоръжение през август нова крилата ракета (КР) Р-360 от комплекса РК-360МЦ "Нептун" ще бъде изпратена на армията още тази година и, както заяви министърът на отбраната Андрий Таран, екземпляри от нея ще бъдат разположени в южните области с излаз на Черно и Азовско море.

Ракетата "Нептун" е разработена от киевското конструкторско бюро "Луч" въз основа на съветската Х-35, но според авторите на проекта има подобрени характеристики; експерти виждат в нея сериозна заплаха за сигурността на Русия, включително за стратегическите ѝ обекти в Крим.

"Ракетата е способна да лети много ниско над повърхността, слабозабележима е и може ефективно да поразява цели в обсег до 300 км на суша и на вода", съобщиха по-рано украинските разработчици на оръжието. По думите на министър Таран "дивизиони, въоръжени с този комплекс, ще бъдат разположени в южните региони на Украйна с излаз на крайбрежието на Черно и Азовско море".

Това са много тревожни данни. През юли 2019 г. бившият секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов вече се опита "да сплаши" Русия с това, че "Нептуните" могат "за няколко минути да унищожат руските кораби в Черно и Азовско море, както и Кримския мост". А тази година командващият украинските военноморски сили Олексий Неижпапа направо заяви пред медиите след поредното успешно изпитание на КР Р-360, че Украйна се готви "за пълномащабна военна конфронтация, признавайки, че ако тя стане факт, това за жалост ще означава големи загуби - и сред нашите воини, и сред цивилното население". По думите му "обсегът на ракетния комплекс "Нептун" дава възможност той да бъде използван откъм континентална Украйна по подходите към Севастопол".

В коментар за тези изявления бившият командващ руския Черноморски флот адмирал Владимир Комоедов каза тогава, че украинските военноморски сили не могат да се изправят срещу Русия и нейния флот - "няма да им стигнат силиците".

Други руски експерти също оцениха като слаби възможностите на "Нептун". Например, Михаил Ходарьонок, полковник в оставка, служил преди време в руските войски за противовъздушна отбрана (ПВО) и след това отговарял за този ресор в Генералния щаб на руските въоръжени сили. Според него "ПВО на съвременните кораби е станала днес извънредно наситена, многослойна и ефективна. Такава ПВО лесно ще свали една ракета като украинска "Нептун" още на далечните подстъпи към корабния ордер (в случая - строй, б. пр.) без някакви особени усилия и тактически хитрини". Той впрочем обърна внимание, че с наземни пускове установки ракетите "Нептун" "може да се използват при противодесантни операции, за да се затрудни противникът в стоварването на десант на украинския бряг. И страната нападател ще трябва да се съобрази с това. Но що се отнася до някакви морски операции, използването на "Нептуни" се очертава засега много слабо".

Ще посочим, че направените преди месеци в някои медии "съобщения, че Русия планира военна операция в Южна Украйна", бяха определени от руския президентски прессекретар Дмитрий Песков като глупост и проява на антируска истерия. Има обаче основания за твърде сериозно отношение към заплахите на Киев. Според Александър Овчиников, подполковник от запаса, също като Ходарьонок служил във войските за ПВО, "украинската КР "Нептун" далеч не е онова, което бе съветската крилата ракета Х-35. Тя има малко по-друг корпус, собствен и по-мощен украински турбореактивен двигател, различна - малко по-тежка бойна част. Специално за Р-360 украинските конструктори са създали нова РЛС (радиолокационна станция, бел. изд.) и, най-важното, нова активна самонасочваща се радиолокационна глава (АСНРЛГ) с Джи Пи Ес корекция. Ще отбележим, че съветските специалисти бяха създали такава глава за около 10 години. Киев направи това за малко повече от две".

Експертът обаче не изключва възможността АСНРЛГ да е разработена с участието на чуждестранни специалисти. "Най-вероятно от САЩ, тъй като навигационната система Джи Пи Ес си е чисто американска разработка", смята Овчиников.

Той припомня съобщението на украинския държавен концерн "Укроборонпром"от 4 юни 2019 г., че при тестовете на "Нептун" "в рамките на иновациите разработчикът е сменил част от електронните и дигиталните системи на КР, подсигуряващи работата ѝ в трудни условия. Монтирал е, например, нов радиоалтиметър, с чиято помощ се намалява височината на полета на Р-360".

"Този показател е сред най-важните: колкото по-малка е височината на полета, толкова по-трудно е противникът да види и прехване крилатата ракета. Р-360 може да лети на броени метри от повърхността", уточни тогава пресслужбата на концерна и акцентира: "това съществено намалява времето за нейното откриване, разпознаване и прехващане". Сменени са и съставни части от навигационната система на КР - новите гарантират функционирането ѝ, дори ако противникът масирано използва средства за радиоелектронна борба.

Както личи, нововъведенията на украинските разработчици на Р-360 изглежда позволяват новата КР "Нептун" да заобикаля противниковите зони на ПВО и да унищожава с внезапен удар цели в тила на врага. "С оглед на заплахите за Кримския мост, изричани от някои официални лица в Киев, новите бойни възможности на "Нептуните" не бива да се пренебрегват", казва Овчиников. "По данни на предприятието "Мотор Сич" държавната поръчка за производство на КР Р-360 е 120 бройки за 2019-2020 г. По мои изчисления първите дивизиони "Нептуни", общо с 50-60 ракети, може да влязат в строя още тази година", заяви той пред нашия всекидневник.

"Освен "Нептуни", украинските войски са въоръжени с нови турски ударни оперативно-тактически средновисочинни безпилотни летателни апарати "Байрактар Те Бе 2", доказали своята ефективност през войната в зоната на карабахския конфликт - а руската армия засега не разполага с техни аналози в масови количества. Същевременно Киев се кани да започне производството на собствен ударен дрон "Сокол-300" - съобщи за "Независимая газета" военният експерт о. з. полк. Шамил Гареев.

"В украинските въоръжени сили масово се изпращат модернизирани танкове Т-64 и Т-72. Нови бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, тактически бронирани коли, а също и модерни комплекси за радиоелектронна борба и средства за наблюдение - украинската армия вече има достатъчни количества от всичко това."

Експертът обръща внимание, че "бюджетът на Украйна е ориентиран към голяма война". "Докато през 2020 г. разходите на страната за национална отбрана възлизаха на 245,8 милиарда гривни (10,04 милиарда долара), или 5,4 процента от БВП, разходите за целта през 2021 г. са планирани в размер най-малко на 267,25 милиарда гривни (10,93 милиарда долара). Тоест ще представляват 5,93 на сто от БВП. За сравнение: разходите на Русия за национална отбрана са под 3 на сто от БВП, а в страните от НАТО - около 2 процента", посочва Гареев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    152 15 Отговор
    Може да ги пробват по моста на РФ и после Украйна няма да бъде годна за живот поне 5000 години!

    Коментиран от #24, #36, #39

  • 2 Хохоли

    145 6 Отговор
    Хората строят, тия искат само да рушат ! Байрактар аркадашлар !?
  • 3 Сомалийския пират

    18 161 Отговор
    Цялата технология на бившия СССР се крепеше на Украйна, така че нищо чудно украинските ракети да са в пъти по качествени от на москалите.

    Коментиран от #14, #19, #53

  • 4 Yamaha

    122 12 Отговор
    Киев ще бъде превзет за 24 часа ако тръгнат въоръжените сили на РФ!

    Коментиран от #13

  • 5 Лайк а рекърд бейби

    123 7 Отговор
    Тия в украйна май идкат тая да им е последната Коледа в историята

    Коментиран от #6, #11

  • 6 сила

    5 78 Отговор

    До коментар #5 от "Лайк а рекърд бейби":

    титанична мисъл пич...направо изби рибата с това умозаключение...умирам от смех

    Коментиран от #48

  • 7 Кирил

    94 6 Отговор
    Тия хляб нямат, а тръгнали оръжия да правят!
    Комунизмът се връща в Украйна.
  • 8 ЩЕ СТАНЕ УГЪР

    83 8 Отговор
    УКРИТЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ОТ КАРТАТА , НА ТАМ ОТИВАТ НЕЩАТА !!
  • 9 00000014

    73 2 Отговор
    Нека да си припомним думите на Путин -- от кого зависи държавността на Украйна -- и ще успеят ли някои сегашни украински атамани да избягат при господаря си.
  • 10 ТаУмВзе

    71 5 Отговор
    Самоубийството явно е лесно за бандеровци.
  • 11 да се каже

    66 3 Отговор

    До коментар #5 от "Лайк а рекърд бейби":

    Не просто украинците си търсят повод да поканят ,за братско събиране на руснаци и украинци в столицата Киев , да отпразнуват заедно новата година .

    Коментиран от #15

  • 12 Кой68

    55 1 Отговор
    Ще се наиграят украинците.....
  • 13 карамфила

    68 6 Отговор

    До коментар #4 от "Yamaha":

    Няма да бъде превзет за 24 часа,руснаците да не са малоумни като заспали пожарникари след 24 часово дежурство че да пращат войски чак до Киев.Ще ги ударят с 3-4 ракети и след 10 години ще играят хокеи на сткло в изгорената украйна.Така ще е с всеки които има хамерикански бази на територията си и дрънка оръжие.Ако остане някои да вади кестените от огъня запален от друг ще е добре.
  • 14 Старичок

    10 33 Отговор

    До коментар #3 от "Сомалийския пират":

    Tи четеш ли, че става въпрос , за турски ракети!

    Коментиран от #16

  • 15 Старичок

    58 4 Отговор

    До коментар #11 от "да се каже":

    Забавно! Вероятно Ноланд, тази година, няма да раздава хлебчета на Майдана ! А дядо Иван!
  • 16 карамфила

    26 0 Отговор

    До коментар #14 от "Старичок":

    Турски безпилотни дронове.
  • 17 ТОЧКАТА

    58 2 Отговор
    щом амверика се появи и замирисва на ВОЙНА!!!!!
  • 18 Ще седнат

    38 0 Отговор
    Ке се нахулят те на нептуновия тризъбец, говедари
  • 19 сила

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сомалийския пират":

    и твоя коментар е безумен....
  • 20 0 крайна

    47 0 Отговор
    Окрайна де бъде жертвана на 0лтара на Демокрацията...
  • 21 Путин

    31 0 Отговор
    Въх сдадох се!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Behemoth

    53 4 Отговор
    Само един кораб да бъде ударен и Украйна ще бъде изпепелена....и ОСВОБОДЕНА ХАХАХА!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Рашка с чашка

    40 7 Отговор
    Украйна е собственост на сина на дядо Байдън. Между другото ракетите на СССР се правиха в Украйна, определено украинците имат опит в това. Нищо чудно да опитат да насъскат украинците за пълномащабна война срещу Русия. А руснаците ако използват атомно оръжие в Европа ще загубят за винаги най-голямия си пазар на суровини. Иначе на украинците няма да им е за първи път да се срещнат с радиацията,в Чернобил се равняваше на стотици бомби като тази в Хирошима.

    Коментиран от #30

  • 26 Иван

    33 1 Отговор
    След пускането на антиеврейския Северен Поток 2- 79% от БВП (Тръмп ще эахласне от удувление....ако е още жив).
  • 27 Иван

    34 1 Отговор
    Да иэполэват теэи оръжия срещу Вашингтон.
  • 28 Чудно

    25 1 Отговор
    пак ги е излъгал някой, а те знаят от песента: "--- если надо повторим", което не са празни думички...
  • 29 Centurion

    46 3 Отговор
    Руската,и украинската работа е подобна на България и Македония.Обща история,култура,кръв,и накрая един срещу друг. Аа уж сме разумни същества!!!Но те ще се оправят,рано или късно Украйна отново ще е част от Русия.Киевска Рус!!!
  • 30 уточнение

    37 1 Отговор

    До коментар #25 от "Рашка с чашка":

    В Украйна се правеха малките ракети 100-300 км , а истинските ракети в Институт По Топлотехника - Москва със следните различни филиали . По международните спогодби тези ракети с малък и среден обсег , не трябва да съществуват на земни носители , украинците трябва да ги качат на кораби , но за тях може да се направи компромис, щом са срещу Русия
  • 31 Циганин

    40 2 Отговор
    Абе тия украинци уж са големи хора, пораснали. Не си ли дават сметка че американците ги водят за носа. Ако наистина се готвят за война с Русия то в скоро време може да очакваме провокация по границата с която да излезе че Русия е агресора. Очакваме продължение...
  • 32 СССРБарета

    41 2 Отговор
    Ако Украйна удари моста после ще построи още по галям и хубав мост и ще го подари на Русия!

    Коментиран от #50

  • 33 KOREKTOR 1

    47 1 Отговор
    "Ракетата "Нептун" е разработена от киевското конструкторско бюро "Луч" въз основа на съветската Х-35"

    МА ЕСТЕСТВЕНО , ЧЕ ЩЕ Е ВЪЗ ОСНОВА НА СТАРО СЪВЕТСКО.

    КЪДЕ ТОЛКОВА АКЪЛ У СЕГАШНИТЕ НЕУКИ И НЕКАДЪРНИ ХОХЪЛИ СОЛАЯДИ ДА СЪТВОРЯТ НЕЩО НОВО КАТО ВСИЧКО МОЖЕЩО , ЗНАЕЩО , КАДЪРНО И УМНО СЕ ИЗНЕСЕ В РУСИЯ ОЩЕ ПРЕЗ 2014 ГОДИНА
  • 34 СЕЛЯНИН

    31 2 Отговор
    Киев ке заприлича на Припят...
  • 35 Юрий Долгорукий с 16-те Булави

    33 1 Отговор
    Украйна определено си търсят белята и от Кремъл, ако решат, могат да я изравнят със земята само за 24 часа, и то само с конвенционални оръжия!
  • 36 руски колапс

    4 43 Отговор

    До коментар #1 от "🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺":

    И веднага след тях и Русия ! Руската територия ще стане с повече кратери и от Луната !

    Коментиран от #45

  • 37 Българин

    36 5 Отговор
    Продажна змет ! Браво на братушките ,че са ги изхвърлили на запад от земята си !
  • 38 руски колапс

    7 44 Отговор
    След разпада на СССР ,Украйна остана с над 2 хиляди ядрени бойни глави ,които в последствие премахна.Ако ги имаха днес ,руснаците щяха да са по-ниски от тревата и щяха да са абослютни мишлета и да си траят !

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 jorj

    1 21 Отговор

    До коментар #38 от "руски колапс":

    Лай на Радев.
  • 41 BGBG

    32 2 Отговор
    Руснаците няма да ударят по Киев или по населените места,защото знаят че народа на Украйна няма нищо общо с тези измекяри,които са се продали на САЩ`.Точно това иска САЩ`,военен конфликт между два братски народа.В Украйна,положението е същото както в България.Наще продажници,колко проекта унищожиха свеързани с енергетиката ни заради САЩ`.Построиха им с наши пари газопровод до пристанищата в Гърция за да купуваме скъпата американска газ.Този проект заедно с хъбовете на тиквата струва над 10 милиарда евро.Самолети на хартия,Още 8 на хартия и т.н.Няма да има спиране докато не ги изметем от власта.А за Украйна само Спецнас ще свърши работа.В Авганистан преди години превзеха и смениха правителството за 8 часа.В Украйна ще бъдат 4 и край на заплахата.
  • 42 Бай Шиле

    22 2 Отговор
    Тази стратегия на САЩ няма да сработи.Няма начин украинците да не се усетят за какво се опитват да ги използват.
  • 43 Asterix

    2 15 Отговор
    Болшевики,тик...так...тик....так...
  • 44 ФАКТ

    18 2 Отговор
    Нека се пробват.Следва пустиня и вековна тишина.
  • 45 щрак

    26 2 Отговор

    До коментар #36 от "руски колапс":

    Кой ще рискува световна война заради няколко ненормални военни укри? Англия, Сащ или някой подобни ще тръгнат да си прецакват спокойствието и богатствата, за да може украинците да съборят един мост?!
    Путин го каза - "За какво ни е свят без Русия!" Където и да избухнат няколкостотин ядрени бомби, с живота на земята ще е СВЪРШЕНО!
  • 46 Амур

    8 4 Отговор
    Гол, но въоръжен...
  • 47 смешници

    3 16 Отговор
    Тия гладни руснаци само плашат гаргите
  • 48 Бойко

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "сила":

    Ти и без това си смешен, хурка
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ванга

    9 3 Отговор

    До коментар #32 от "СССРБарета":

    Прав си виждам как 5 000 000 мил военнопленници работят в Сибир, а 500 000 новият мост.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Раша

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сомалийския пират":

    Бре,-бре!Тези пигмеи от украина ползваха квотите на отбранително производство за СССР само защото бяха малко по добри от другите републики.Изключвам прибалтите.Но прибалтите никога не бяха надежни.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Димитров

    8 0 Отговор
    На гол тумбак чифте пищови!Заек срещу мечка!Някои наистина няма сиво вещество,смешно,ако не е трагично!
  • 56 Лъжемразец

    10 0 Отговор
    Само ако посмеят нещо укрите да посегнат срещу Русия, последната просто ще се сдобие с 5-6 нови области..... Киевска, Лвовска и т. н., както стана с Кримския полуостров - опит вече има натрупан!!!
  • 57 БМБ ПКП

    9 0 Отговор
    КОЙТО РАКЕТИ НАСОЧВА КЪМ РУСИЯ , ОТ РАКЕТИ ЩЕ МРЕ !
Новини по държави: