Last news in Fakti

9 Декември, 2020 15:19 2 473 42

Американски експерт: "Препоръчвам на всички да се ваксинират!"

  • ваксина-
  • коронавирус

FDA проверява колко сигурна и колко ефективна е ваксината, както и какви странични въздействия са възможни

Американски експерт: "Препоръчвам на всички да се ваксинират!" - 1
Снимка: Shutterstock

Сигурна, надеждна и много ефективна: така определят ваксината срещу COVID-19 на BioNTech и Pfizer в американската Агенция за контрол на лекарствата. На този фон се множат експертните призиви за масово ваксиниране.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата FDA определи като сигурна ваксината на BioNTech и Pfizer срещу коронавирус. Във вторник сертифициращият орган обяви, че анализът на данните на 38 хиляди участници в клиничните изпитания на препарата и 2-месечното наблюдение не са показали "никакви особени опасения относно сигурността", които биха могли да попречат на одобрението на ваксината. Освен това от FDA са потвърдили данните на двете фармацевтични компании, че тяхната ваксина осигурява 95% защита.

На крачка от одобрение

Германската компания BioNTech и американският ѝ партньор Pfizer внесоха на 20 ноември искане за допускане на ваксината в САЩ, а този четвъртък се очаква решението на FDA. Вчерашното съобщение на американския сертифициращ орган подсказва, че тази ваксина ще получи зелена светлина.

"Тагесшау" цитира ръководителката на отдела за ваксини в FDA Марион Грубер, която е германка по произход, да казва, че ще са необходими допълнителни данни, защото в случая става въпрос за издаване на спешно разрешително за извънредни ситуации. Но тя добавя, че досега не е видяла нещо, което да я притеснява истински по отношение на ваксините, които оценяват в момента.

FDA проверява колко сигурна и колко ефективна е ваксината, както и какви странични въздействия са възможни. Следва се правилото, че ползата от нея трябва да е значително по-голяма от евентуалните рискове. Американските власти извършват проверката въз основа на данните на производителите, но и на собствени анализи.

Особено второто Грубер подчертава на няколко пъти изрично. FDA разполага със собствена методика, с която проверява всички данни – процеса на производството, качествения контрол над продукта и резултатите от ваксинирането на доброволците в САЩ, Бразилия и в Германия.

Опити за външно влияние

Някои критикуват FDA за това, че се е забавила с одобрението на ваксината – още повече, че Великобритания вече започна да я използва без да дочака одобрението от Европейската агенция по лекарствата ЕМА.

„Опитваме се да не се поддаваме на никакъв външен натиск. Ние си вършим работа, защото е много важно да подложим всички данни на най-щателна проверка“, казва по този повод Грубер. Сегашният президент Доналд Тръмп е настоявал ваксината да получи одобрение още преди президентските избори, но също не е успял да постави службата под натиск.

"Ваксинирайте се!"

Марион Грубер е наясно, че в Европа има съмнения относно сигурността на ваксината. На въпрос какво би отговорила на свои близки, ако я попитат дали ваксината е безопасна, тя отговаря така: „Бих им казала, че гарантираме за сигурността и ефективността на ваксините, които ще бъдат допуснати със спешно одобрение. Хората могат да ни имат доверие. Препоръчвам на всеки да се ваксинира!"


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Био Хазарт☢️

    53 2 Отговор
    Нищо не ваксинирам още повече с краварска подкрепена от измамника Бил Гейтс
  • 2 Ивайло

    48 2 Отговор
    Препоръчвам на американския "експерт" да си гледа работата!!!

    Коментиран от #17

  • 3 Монгола

    51 2 Отговор
    В амерчката няма експерти има рекламни лица на фармацевтичната индустрия!
  • 4 Смешници

    50 2 Отговор
    Щом сте толкова сигурни,че е безопасна, защо искате да бъдете освободени от отговорност за причинени вреди?
  • 5 Бай Шиле

    23 2 Отговор
    Защо днес няма материал за Цецо Наглецо? Той ще се ваксинира ли,какво ще каже за ваксините и т.н. ЗАЩО?
  • 6 Български експерт

    50 2 Отговор
    Препоръчвам на всички да НЕ се ваксинират ако искат да са повечко време свободни и независими.
  • 7 Питам само

    31 2 Отговор
    Абе верно ли ваксината може да е за ХИМИЧЕСКА КАСТРАЦИЯ?

    Е, то ако няма други странични ефекти...

    Коментиран от #21, #31

  • 8 Хи хи

    42 2 Отговор
    Предпочитам да умра като неподчинил се отколкото пак да умра след време но подчинил се.
  • 9 Диверсант

    40 2 Отговор
    Тия са достатъчно изкукали може да се ваксинират 100 %. В България препоръчвам немедлено да бъде ваксиниран Атлантически клуб и всички соросоиди. Мене лично може да ме ваксинират на 40-тия ден след смъртта ми.
  • 10 Бай Шиле

    14 2 Отговор
    Грубер е с немски произход? Не може да бъде.

    Коментиран от #16

  • 11 Мислещ

    39 2 Отговор
    И защо пфайзер си продават акциите в момента като бесни?! Защото ще се самофалират за да не може после да им се търси отговорност, като започнат хората да мрат яко от БЕЗОПАСНАТА фак-сина

    Коментиран от #20

  • 12 Ужааас

    30 2 Отговор
    Ако иска да си сложи и моята доза, давам му я.
  • 13 Уди Кълвача

    22 2 Отговор
    Zombite да се ваксинират и да не ме занимават повече с техните страхове!
  • 14 1234

    21 2 Отговор
    Fda и думата корупция са като Пижо И
    Пенда.. Толко лекарства са пуснали на пазара които убиват, че филми има за това. Тази агенция не значи нищо.....
  • 15 Българка

    21 2 Отговор
    Изпитанията на ваксините и ефектът иом върху хората обикновено са 5-10 години. Как за 2 месеца наблюдения ще се даде одобрение/разрешение за прилагането им?
  • 16 КГБ

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Шиле":

    Предполагаме,че Грубер е потомствен фармацефт. Дядо му Грубер беше специалист по ваксинация в Бухенвалд.Ама 1945 -та го изпуснахме и бега в Америка.
  • 17 От друга страна

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Може би това му е работата.
  • 18 неизвестен

    14 2 Отговор
    Ако щете се ваксинирайте,ако щете не.Ние вече си взехме комисионните за ваксини и хладилници.Така че дреме ни...
  • 19 666

    18 3 Отговор
    Експеримента сега започва, промяна на ДНК то и наблюдаване следващите 10г. за странични ефекти. Не случайно хората над 60г. с приоритет, те ще са опитните зайчета!

    Коментиран от #32

  • 20 Диверсант

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мислещ":

    Абе знаеш ли че в един момент може да няма и никакви ваксини. Тия изрекетираха правителствата да платят милиони за разработка, плащат на журналисти за паника а накрая може да се окажат поредната финансова пирамида. Помниш ли оня от Лайф Чоиз къде разработване лекарство срещу спина и тъпанарите си продаваха и жилищата за да внасят парите си в дружеството му
  • 21 Тра-ла-ла

    22 2 Отговор

    До коментар #7 от "Питам само":

    Гледал съм преди време филм за такова нещо в Африка. И там също беше замесена СЗО! Тъй, че няма нищо невъзможно!
  • 22 Бай Манчо

    20 2 Отговор
    След като не носят отговорност за причинени вреди , продават си акциите и създават имунитет за 3 месеца .... Не Мерси да си ги бият на американските "бройлери"
  • 23 Абе

    15 2 Отговор
    Аз препоръчвам всички да пуснат по един фиш.Ама дали всички, че станат милионери от джакпото,е друга бира! Усещат,че на чифтокопитните им просветва под рогата,и супер-мупер експерти го навиват да се боцнат.Втория етап ще бъде изкуствено занижени доставки.Да накарат истерясалите от ужас,да създават сами пазарна паника.А те не са хич малко.Искаме,ваксини,защо не внесохте достстъчно? Трети етап: внос със милиони бройки, всички истерясали доволни че са боцнати.Финал: Противопоставяне на едните срещу другите.Съответно правителствата ще задължат останалите анти мислещи да се ваксинират през закон. Къде ще отидеш,ако е закон,и отделно в работата - независимо каква,шефа ти изиска документ за ваксинация.Претекст: опасност да разнесеш зараза.А чорбаджиите с кеф ще го направят. Това ще им подсигури спокоен бизнес.Няма карантини,дистанции,дезинфектанти,намален оборот и стокооборот.Те ще ни гонят,повече от властта.
  • 24 Уса

    17 2 Отговор
    Никога не вярвайте на ефдией.Администрацията е корумпирана до чистачката и всяка лъжа се узаконява.Никога не са признавали ГМОто за вредно,както и химикалите свързани с него.В борда на директорите са "Монсанто" и много фармацевтични компании,политици и разузнаване
  • 25 Фаро

    14 2 Отговор
    Когато видите български ф16 тогава се ваксинирайте
  • 26 Учения

    3 14 Отговор
    Ало коментаторите, прочели сте единствено няколко ресторантьрски менюта, акъл давате.... Карайте си белите бусове и не се опитвайте да мислите.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Политолог

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Питам само":

    Вярно е, но така е направена, че поразява само Ганьовци с отрицателно IQ.
  • 32 Ами

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "666":

    Абе генетика, генно инженерство, глупости, тия шушумиги хал хабер си нямат, само се хвалят.

    Химическа кастрация може да е "откритието", без това експериментират с него отдавна. Пък и е стара ФАШИСТКА мечта (на американците) :)
  • 33 DW-Пропаганден машинен

    10 2 Отговор
    Гьобелс с неговата пропаганда пасти да яде! Учениците му от DW го отвяха!
  • 34 Потрес

    9 2 Отговор
    Господа жирналисти, прочетете законите! Забранено е да ми влияете по всякакъв начин на личното ми здраве! Вече ще издумкам две три медии с по 200 - 300 хиляди евро глоби и ще се наиграете! Дебили смотани! Платени отевпкии
  • 35 Потрес

    9 2 Отговор
    Журналисти, внимавайте в картинката! Вие не сте лекари! Нямате право да ми влияете по никакъв начин! Противозаконно е даже да чи препоръчвате аспирин! Дебили с дебили! Ще ви осъдя! Реших го! Скапняци!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 doc

    4 0 Отговор
    Ваксините на база mRNA са с неясни дългосрочни въздействия върху имунната система. Влизане в ядрото на клетките и ДНК е невероятно, но свързване с друг протеин на собствените клетки и предизвикване на автоимунни реакции и възможно. По сегашни данни, като че ли най-безопасна и ефективна е ваксината на Синовак (базирана на класическа технология с атенюирани вируси). Ефективна до 97%. Турция закупува 50 милиона дози от Синовак. Мисля, че и тук трябва да внесат от нея.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Thanos 🌋

    4 0 Отговор
    Ескперта казва препоръчва но моето мнение от измисления експерт е че до 2 години ще се разбере как влиаят ваксините на хората които и сега нямат 100% ефикасност
  • 40 Мъдрият

    2 0 Отговор
    Давай първо ти, хамериканецо!
  • 41 ABCD

    1 0 Отговор
    Е като е сигурна какво й проверяват. Няма как да й има нещо. Или има?
  • 42 Аристотелович

    0 0 Отговор
    Нетаняху днес обяви че първи ще вземе Пфизера и в Израел ще е задълже, ако искаш да можеш въобще да се предвижваш.
    Значи днес Британия, САЩ, Канада, и Израел са приели задълже РНК ваксинка.
    Голямо блато е там с корпоративния нео-феодализъм който диктува на държавата.
    Дано Дони успее да пресече рубикона и да започне да ги кастри.
    Унгария избраха руската ваксина. А Унгария и Русия поддържат раждаемост и фертилност в своите населения, за разлика от някои Англосферични "корпоративни елити".
    Най-малкото зло биха били традиционните ваксини на Москва и Пекин.
    Странни времена в които може да се каже такова твърдение.