Last news in Fakti

10 Декември, 2020 16:44 2 444 19

При съседите! Турски политици ще дават пример, като се ваксинират

  • турция-
  • ваксина

Учените прогнозират, че процентът на ваксинация в Турция ще достигне 60 процента през месеците април-май

При съседите! Турски политици ще дават пример, като се ваксинират - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели заяви, че ще се имунизира срещу COVID-19 с китайската ваксина Синовак, която се очаква тези дни да бъде доставена в Турция.

Той посочи още, че ще се имунизира според програмата, която ще бъде изготвена от здравното министерство, предава БТА.

Така Бахчели е третият водещ турски политици, който тези дни дава личен пример за готовност да се имунизира срещу COVID-19.

Първи беше здравният министър Фахреттин Коджа. Той заяви, че ще се имунизира с китайската ваксина и ще го направи пред камерите, за да стане публично достояние. Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи пред журналисти, че няма пречка, за да се имунизира срещу коронавируса.

Бахчели, който е на 72 години, е най-възрастният към момента от управляващите турски политици.

Примерът на турските политици се очаква да има положителен ефект върху населението във връзка с плановете на здравните власти за имунизиране с китайската ваксина Синовак.

На 11 декември се очаква да пристигнат първите пратки от тази ваксина, от която са заявени 50 млн. дози.

В турското обществото обаче има дълбоко недоверие към китайската ваксина - според проучванията на общественото мнение близо половината от населението не я одобряват, страхуват се и поради тази причина не желаят да се имунизират.

Според плановете на здравното министерство на имунизиране ще подлежат първо здравните работници, след това рисковите групи и останалите категории.

За справяне с епидемията на COVID-19 ще е необходимо да бъдат имунизирани най-малко 60 процента население. Това означава, че ще трябва да бъдат имунизирани около 50 млн.души плюс около 5 млн.сирийски бежанци, които се приютяват в Турция.

"Засега не смятаме ваксината за задължителна. Имунизирането ще бъде доброволно и ще се извършва в болничните заведения. Стремежът ни е да разпространим широко масовата имунизация, но на принципа на убеждението и прозрачността. Ако обясним ясно надеждността и защо предпочитаме инактивираната, каквато е китайската ваксина, пред другите ваксини, вярвам, че много хора ще променят мнението си и ще приемат да се имунизират. В тази връзка много важен е и личният пример", заяви турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

По думите му през април идната година се очаква да бъде готова и турска ваксина срещу COVID-19.

Според проф. д-р Атеш Кара от Научния съвет за борба срещу коронавируса, най-малко 14 дни ще бъдат необходими за тестването на заявената ваксина китайско производство Синовак.

"Ако всичко върви по план, най-рано през този месец, 25-26 декември, ще може да започне имунизацията", казва той.

Ученият прогнозира, че процентът на ваксинация в Турция ще достигне 60 процента през месеците април-май.

"Възможно е през юли да кажем сбогом на маските и да се върнем към нормалния живот", каза проф. Атеш Кара.

Турция преговаря и за купуване на германската ваксина БиоНТех-Пфайзер, но според последните данни ще бъдат доставени само около 1 млн. дози.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stéphanie 🎲

    11 17 Отговор
    АААА 😂😉на Ердоган да му бият и за бяс има нужда

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОТарАК

    10 2 Отговор
    не бих си сложил ваксина , дори и да съм сигурен че е напълно безопасна за никоя зараза. предпочитам имунитета , придобит след боледуване и който остава за цял живот.

    Коментиран от #15, #16

  • 5 Ганьо

    10 2 Отговор
    На баце кой ще му сложи ваксината- Путин или ...
  • 6 Азис Несин

    9 10 Отговор
    Преди години каза че % 70 от населението неграмотно,и беше прав човека,сега тия % 70 ще повярват в това че Ердо се ваксинира,Бели Агнета са бол там.

    Коментиран от #7

  • 7 guest

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Азис Несин":

    За нашия "матриял" какво ще кажеш...
  • 8 Заю Баю

    7 1 Отговор
    Браво, браво....ще изчакам 15 години да видя дали няма да имат странични действия и тогава и аз ще се ваксинирам.
  • 9 Ганьо

    2 1 Отговор
    НА ФАРЧИЛОТО ФИГУРАНТ , КОЙ ЩЕ СЛОЖИ ВАКСИНА И КОГА.......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 sbs

    7 1 Отговор
    КАКТО ТАЗВАТ ЛЕКАРИТЕ -В МОМЕНТА СМЕ ВЪВ ВОЙНА --БРАВО НА ТУРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ -КОЙТО ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА КАЗВАТ --СЛЕД МЕН -ЗА РАЗЛИКА ОТ -НАЩИЯТ КОМУНИСТ ПРЕЗИДЕНТ -КОЙТО ЗАЗВА НАПРЕД СЛЕД ВАС ---КОЛКО ВАКСИНИ СМЯТА ДА СИ БИЕ -ЧЕ ОСНОВАНИЕТО МУ Е --ДА ИМА ЗА ДРУГИТЕ --ЛИЧНО АЗЦ ЩЕ МУ ПОДАРЯ МОЯТА ВАКСИНА -И ТОГАВА ЩЕ ИМА И ЗА ОСТАНАЛИТЕ ----ПОДТЕКСТА МУ Е НАПРЕД ---КОЙТО ОЦЕЛЕЕ ---АЗ СЪМ ОТЗАДЕ ВИ ---БЛАГОДАРЯ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ ----
  • 12 Хасан

    6 2 Отговор
    Най безопасна е китайската ваксина ..все пак пробваха на 1,5 милиарда
  • 13 Хасан

    7 1 Отговор
    Парад на победата в Баку ..след 102 г аскера е на брега на Каспийско море
  • 14 Прост въпрос ?

    3 2 Отговор
    И как ще се разбере какво им бият ?!Витамини, хормони или физиологичен разтвор ?!
  • 15 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    В уни сон с политиците, фармацевтичната и медицинската индустрия, медиите, съвременната медицина говори на езика на войната. Бруталното лечение - „убийство” на рака с химични оръжия, води до смъртта на хиляди пациенти всеки ден.


    Образите на война обуславят и медицинското възприятие за човешкото тяло, представяно като армия от „клетки убийци” готови да атакуват „чуждите неприятели” (микроби) и злосторниците в системата (раковите клетки). Позовавайки се на измислицата за яростната биологичната борба в нашия организъм, медицинската наука е изградила концепцията за „имунна система”, представена като отбранителна система срещу заплахата от „микробите убийци” и „смъртоносните” тумори. Измислицата за „автоимунните заболявания”, при които явно имунната система атакува собствените си тъкани, само показва как една научна култура може да ослепее от собствените си вярвания.
  • 16 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Връзката психика-мозък-орган, за подкрепящата роля на микробите по време на лечебния процес и най-вече за биологичния смисъл на всички болести, включително и рака, теорията за имунната система се разпада като къща от карти. При липсата на врагове, срещу които да се „бием”, да се „борим” и да „убиваме”, войната свърши.






    Въпрос, който трябва да зададем:



    Ако увеличаване броя на антителата основно се счита за индикация за силна имунна система, защо при теста за СПИН същите параметри се определят като „имуно-дефицит” и като „заразяване” с ХИВ (с вирус, който никога не е бил изолиран и научно доказан)?

    Коментиран от #19

  • 17 Баш Бойко

    1 0 Отговор
    Ха ха хо хо.За нас кат нямаме пари кога ще има ваксина.Последната дупка на кавала след Сомалия.Когато се стопят ледовете в Северноантлатическия океан и Гледчарите когато се вдигнат градусите и влезнем при миньорите и пещерите тогава ще ни отделят някои бройки ваксини.
  • 18 Кокорчо🙄

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Stéphanie 🎲":

    А на теб за завист и простотия
  • 19 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Просветен илюминат":

    Аман от пишман доктори и биолози ..Медицинска Академия Гугъл