Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 13:26 1 612 5

Рекорден брой ваксинирани за ден във Великобритания

  • лондон-
  • великобритания-
  • европа-
  • ваксинация-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • рекорд

Това е „решаващ етап“ в битката с вируса

Рекорден брой ваксинирани за ден във Великобритания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ваксина е била предложена на обитателите на всички домове за социални грижи в Англия, оповести националното здравеопазване. Целта на правителството е до 15 февруари да ваксинира обитателите на тези домове и техния персонал, хората над 70 години и здравните работници на първа линия, съобщи БНР.

Премиерът Борис Джонсън определи като „решаващ етап“ в битката с вируса постигнато в масовото ваксиниране. Само в събота във Великобритания са били ваксинирани рекордните близо 600 000 души. Общо 9 милиона са получили първа доза ваксина, а 490 000 вече са с втора доза. Националното здравеопазване съобщи, че повече от 10 000 домове за социални грижи са получили необходимите бройки ваксина, макар и не във всички от тях да е започвала имунизацията чисто по съображения за безопасност, заради огнищата на зараза. Това обаче се очаква да стане скоро и да бъде спазен набелязаният краен срок 15 февруари.

От Шотландия съобщиха, че програмата на местното правителство за първа доза на обитателите и служителите на социални домове, работниците от здравеопазването на първа линия и хората над 80 години ще бъде приключена до 5 февруари. В Уелс 75% от настанените в домове са социални грижи са получили първа доза. Правителството в Северна Ирландия се похвали, че всички възрастни хора в тези домове вече са ваксинирани с първа доза. Отделните части на Обединеното кралство имат собствена политика и програми в битката с коронавируса.

Общо броят на получилите първа доза ваксина на Острова наближава 9 милиона. Данните за неделя все още не са налични. Масовото ваксиниране набира скорост и министърът на здравеопазването Мат Ханкок не скри задоволството си от статистиката като изтъкна, че „всяка доза приближава страната с една стъпка по-близо до нормалното“. В неделя обаче бяха отчетени нови 587 жертви, с което общият брой достигна 106 158. Локдaунът със сигурност ще продължи поне до 8 март, когато се очаква отваряне на училищата. Има съобщения, че положението в болниците се стабилизира, но професор Рупърт Пиърс предупреди, че „това ще бъде поредна трудна година за националното здравеопазване“.

Медиите междувременно разпространиха новината, че капитан сър Том Мур е приет в болница в Бедфорд с пневмония и положителна проба за COVID-19. 100-годишният Том се прочу миналата година по време на първия локдаун, когато направи 100 обиколки на двора си с благотворителна цел и дари събраните средства на здравеопазването. Той се превърна в национален герой и получи титлата „сър“ от британската кралица през юли.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бобо

    7 0 Отговор
    А в България са ваксинирани цели 38 хиляди човека! Браво Бойко ти държиш на народа, карай джипката и да не ти пука за ваксини пък кой умрял умрял важното чекмеджето да се пълни!

    Коментиран от #4

  • 3 Четник

    1 0 Отговор
    Жалко за колонел Том Моор.100годишният дядо мислеше да събере
    7—8000 £ лири ,които да дари на местното NHS. Събра повече от 80 милиона паунда,които наистина отидоха за благотворителност макар,че на Запад от събраните средства само някакви мижави 4—5% стигат до бенефициентите.Останалото е за заплати и разходи.Мои познати се ваксинираха в Шотландия но не са им казали с коя ваксина са ги вакснали.Странно.
  • 4 Шпек

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "бобо":

    И цялото местно ОПГ на ГЕРБ в Сандански е чопнало ваксините ,като си мислят че ще живеят вечно.
  • 5 Nobody

    1 0 Отговор
    Българите просто НЕ искаме да се ваксинираме!Както в България,така и в Англия!Това е решение на всеки един от нас.Не намесвайте Б.Борисов!