Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 15:29 1 510 7

ЕС е получил досега 18,5 млн. дози ваксини срещу COVID-19

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • ес

Говорителят на Европейския съюз не отхвърли възможността да се започне внос на ваксини от Китай и Русия

ЕС е получил досега 18,5 млн. дози ваксини срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Досега в ЕС са били доставени 18,5 милиона дози ваксини срещу COVID-19, основно от "Пфайзер", съобщи говорител на Европейската комисия. По неговите думи до септември ще бъдат доставени около 600 млн. дози, от които 500 млн. от същия производител и около 100 млн. от "Модерна", предаде БТА.

Той добави, че от средата на февруари се очаква доставките на одобрените в ЕС ваксини да следват предварителните графици. Говорителят отбеляза, че графиците са част от поверителните данни в сключените от ЕК предварителни споразумения с производителите, затова не може да даде по-подробна разбивка.

По неговите думи в следващите седмици може да се очаква ускоряване на производството, след като от началото на годината постоянно се съобщава за трудности в снабдяването. Говорителят уточни, че крайните количества, които се очаква да бъдат получени в ЕС, няма да бъдат по-големи от посочените в споразуменията.

Процесът се води от пазара, заяви говорителят по повод преговорите с производителите. По неговите думи ЕК не се меси в това къде точно са произведени доставяните ваксини. Той отбеляза, че комисията се е поправила и е отменила забраната за пренос на ваксини през ирландската граница, след като миналата седмица износът на ваксини от ЕС бе ограничен.

Говорителят не отхвърли възможността ЕС да започне внос на ваксини от Китай и Русия. Той уточни, че руската ваксина "Спутник V" е подложена на оценка от европейската лекарствена агенция, но и че Москва не е поискала досега достъп до пазара на ЕС за този препарат. По неговите думи и производителите, и ЕС, може да предприемат проучвателни разговори за осигуряването на неевропейски ваксини.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в последните дни обяви допълнителни доставки от 75 млн. дози ваксина, производство на "Пфайзер" до края на второто тримесечие на тази година, както и девет милиона дози от ваксината на "АстраЗенека" до края на първото тримесечие.

Днес говорители на комисията уточниха, че това не са допълнителни количества спрямо обемите, залегнали в договорите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    1 0 Отговор
    600 млн по 30 лв са 18 000 000 000.
  • 2 Asdfg

    1 0 Отговор
    На всеки трябва да е ясно и да знае, че НИКОЙ - НИКОГА НЕ Е ИЗОЛИРАЛ COVID-19! След като вируса не е изолиран, какво има във ваксината?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПРИ ИЗВЕСТЕНА ТЕХНОЛОГИЯ -ВСЯКА ДЪРЖАВА МОЖЕШЕ ДА СИ ПРОИЗВЕДЕ ВАКСИНА -БЕЗ ДА КУПУВА И ДА СЕ ЗАРОБВА !!?!? САМО РУСИЯ И КИТАЙ НЕ "ДЕРАТ КОЖА " ЗА ВАКСИНИ !?!?!?!? ЩЕ ОТМИНЕ ПРИНУДАТА-- И САЩ ЩЕ СИ ПЛАТЯТ !!! КАК САЩ ЩЕ СИ КУПЯТ "ОБИЧ" ОТ ЗАРОБЕНИТЕ ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ ????????
  • 5 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Шшшш, никой да не се съмнява в пандемията!
  • 6 Тези дози са вироса

    3 0 Отговор
    Всеки които си бие ваксината дава позитивно на covid 19 пълен експеримент държавите с ваксинирани имат наѝ много случая с заразени и смъртност докато в държави в които почти няма ваксинирани заразените са два пъти по малко
  • 7 ПИТАЙТЕ

    1 0 Отговор
    ПУТИН ПИТАХА ЛИ ГО ДАЛИ ЩЕ РАЗРЕШИ , ИЛИ ЩЕ ПОСТАВИ УСЛОВИЕ НИТО ЕДНА ВАКСИНА - ЗАПРЕДАТЕЛСКА ГЕРБАВА БЪЛГАРИЯ !?