Last news in Fakti

28 Май, 2021 22:20 1 805 0

Делхи облекчава мерките срещу коронавируса

  • индия-
  • делхи-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • пандемия-
  • заразени

Строителният сектор и заводите в града ще възобновят работа

Делхи облекчава мерките срещу коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Индийските власти обявиха днес "много, много бавно" облекчаване на наложените преди 6 седмици ограничителни мерки в столицата Делхи, считано от понеделник, предвид постепенното намаляване на новите случаи на коронавирус в региона, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Строителният сектор и заводите в града ще възобновят работа, за да бъдат подпомогнати най-бедните слоеве от населението - работниците, заяви регионалният премиер на Делхи Арвинд Кеджривал. Той добави, че властите не искат да се стигне до това хората да се спасят от коронавируса, но да умират от глад. През последните 24 часа в Делхи са регистрирани само 1100 нови заразени, при около 25 хиляди на денонощие при влизането в сила на ограничителните мерки преди шест седмици.

Започваме процеса на отваряне много, много бавно. Ще преценим ситуацията след седмица и ще действаме в зависимост от мнението на експертите и населението. Ще отваряме бавно, докато броят на случаите на коронавирус не започне отново да нараства, подчерта регионалният премиер на Делхи. Не излизайте, ако не е наложително. Трябва да сме много внимателни, посъветва Кеджривал около 20-те милиона жители на Делхи.

От март насам големите индийски градове са ударени от огромна епидемична вълна, което извади от строя недофинансираната и занемарена здравна система. Много хора починаха, включително пред вратите на болници, заради недостиг на легла, кислород и медикаменти, отбелязва АФП. На национално ниво броят на новозаразените на денонощие спадна до около 186 000, след пик от над 400 000 в началото на май.

Преобладаващата част от останалите региони в Индия, включително финансовите и промишлени щати Махаращра, Тамил Наду и Карнатака, проучват възможността за постепенно рестартиране на икономически дейности. Експерти отдават разпространението на коронавируса в Индия на провеждането на политически митинги, религиозни празници и други масови прояви от началото на годината. Само 12,5 процента от 1,3-милиардното население на Индия е получило първо доза ваксина а по-малко от 3,4 процента са напълно ваксинирани. Втората изключително смъртоносна вълна на заразата отне живота на повече от 160 000 души в Индия от началото на март, а жертвите на коронавируса в страната са общо 310 000.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА