1 Юли, 2021 11:09 2 023 12

Аркади Шарков: Мерките трябва да бъдат запазени

  • коронавирус-
  • ковид-
  • аркади шарков

Има пари в здравеопазването, но отиват за коренно различни неща. Отиват за дограми, но не отиват за качествено лечение

Аркади Шарков: Мерките трябва да бъдат запазени - 1
Снимка: БГНЕС

Част от мерките показаха ефект и би трябвало да бъдат запазени. Toва заяви здравният икономист Аркади Шарков в сутрешния блок на БНТ.
Няма рязко покачване на случаите и това, което се наблюдава е поне да няма голяма разлика в заболелите от COVID-19 спрямо миналото лято, обясни Шарков.

Винаги трябва да се обясняват ползите от ваксините, но трябва да се приема и притесненията на хората, настоя Шарков. За отпадането на лимитите на болниците е стъпка в правилната посока. Това ще даде възможност на самите болници да си поемат дъх, според здравния икономист.

Адвокатът по медицинско право Мария Петрова обясни, че кризата не е само със заболелите, но и с всички останали, които трябва да работят в тази среда. В условията на пандемия, ако е пропорционално и разумно не би трябвало да се ограничават правата на хората, а всеки един от нас трябва да си даде сметка кое е правилно и кое не е правилно да спазва, каза Петрова.

Според Мария Петрова един от основните принципи в пандемичните кризи е достъпната качествена информация. Мария Петрова посочи, че доста често поради липса на електронно здравеопазване и досие документацията от лечебните заведения бива манипулирана. Когато един пациент смята, че не е лекуван правилно, ние трябва да имаме нормативни рамка, която да показва дали пациентът е лекуван правилно или не е лекуван правилно. Никъде по света не се допуска някои да прави каквото си поиска, категорична бе Петрова.

Иван Димитров от Българския пациентски форум посочи, че все по-малко вярваме в здравната система и лекарите. Ако някои не си свърши работата да обясни кои пациенти трябва да се ваксинират, това доведе до това да не искаме да се ваксинираме и да се превърнем в антиваксъри, категоричен бе Димитров.

Някои трябва да поеме риска да извади уродливата практика. Служебното правителство го прави сега и ще продължат в следващите месеци да си вървят в това русло. Уродливите практики водят до това да не вярваме в здравната система, отбеляза Димитров.

Има пари в здравеопазването, но отиват за коренно различни неща. Отиват за дограми, но не отиват за качествено лечение, каза още Иван Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    32 0 Отговор
    Докога ще правят политика от една болест!?
  • 2 Любен Каравелов

    29 0 Отговор
    Мамино и татино... поредният "син", който ни пробутват през медиите. Я ае разкарайте!
  • 3 Miro

    29 0 Отговор
    Всички маски долу и политичски и физичаски!!!
  • 4 Дончева

    24 0 Отговор
    Здравен икономист? Въпросният Аркади Шарков завърши Социология в УНСС и някаква политическа магистратура в Холандия, но нали баща му беше или все още е председател на лекарският съюз или нещо подобно, та измислиха за него топлото местенце "Здравен икономист".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не слушайте

    20 0 Отговор
    Здравен икономист е най-извратеното название, защото където владее икономиката, здраве няма. За да има далавера със здравето, трябва да си болен.
  • 7 Наукатаеслънце

    16 0 Отговор
    Здравен икономист = дървено желязо
    Докато използваме и въвеждаме кухи термини като този, и още корумпирана пътна настилка, социален пол, социална (вместо "физическа") дистанция, общественик и т.н., ще изпразваме от съдържание всичко, което има смисъл.
    И ефекта е налице: доктори много, лечители малко.
    Но на "експерти" го докарваме отвсякъде.
  • 8 3333

    12 1 Отговор
    Абсолютен малоумн***ик!
  • 9 Цветанов

    9 0 Отговор
    Навлезе ли икономиката в здравеопазването, получаваме това, което имаме в България. Болници-търговски дружества, които имат за цел източване на здравната каса, хоспитализации, фалшиви манипулации, и никаква превенция. И вместо лекарите да дават акъл, такъв ни дават хора кото тези, нямащи нищо общо с лекарската професия.
  • 10 5ко

    8 1 Отговор
    Бре аркадийчо, ти инжектира ли се? Ако не си - какво още чакаш?! Ако си - айде чупарата, че ни писна от такива учЕни субекти!
    А кой ти прави причесчицата? На прайда участва ли? Ти си гордостта на дяда шороша. И ти си за чл.326 отНК.
  • 11 KO19

    3 1 Отговор
    Страхотни лъжи ни представят като статистика в Worldometers.
    Поправиха си мрачните прогнози за 60 хил. починали от Ковид към юни 2021 и извднъж поправиха и броя на починалите към 31.12.2020 г. - там вече фигурира цифрата от 7576 починали. Т. е. тази година смъртността за половин година е над 10 хил. човека.
    Как да вярваме на когото и да било?!
  • 12 Bossman

    2 0 Отговор
    И този е намазал от меда.Очевидно чака за грабне нещичко от печалбата от тази ваксина.