20 Септември, 2021 12:05 2 059 17

Бивш здравен министър: Държавата от години не може да се справи с фалшивите ТЕЛК решения

  • фалшиви-
  • решения-
  • телк-
  • държава-
  • проблеми-
  • справяне

„Възможно е комисиите, които освидетелстват гражданите, да останат без хора", казва Мими Виткова 

Бивш здравен министър: Държавата от години не може да се справи с фалшивите ТЕЛК решения  - 1
Снимка: БГНЕС

Държавата от години не може да се справи с фалшивите ТЕЛК решения. Това коментира в „Тази сутрин“ по bTV бившият министър на здравеопазването д-р Мими Витков. Тя припомни, че още през 2019 г. е имало спецакции срещу порочната практика, но проблемът е останал.
„Не може една система да остане оазис в цялото ни общество, когато виждаме, че корупцията е навсякъде, когато виждаме кражби за милиарди. Опитът да се внуши, че това е жест към социално подпомагане не може да бъде обяснението“, допълни тя.

Според нея основен проблем е кадровият. „Възможно е комисиите, които освидетелстват хората, да останат без хора. Има арестувани председатели, не знаем как ще се преразпредели работата към останалите структури. И без това има голямо закъснение с решенията“, заяви Виткова. Тя каза още, че държавата е абдикирала от проблемите в здравната система.

„Погледнете възнагражденията на специалистите, може ли възнаграждение 1,5 млн. годишен доход и възнаграждение на лекар от 1000 лв. Тежки диспропорции, които доведоха до тежък кадрови дефицит. Всяко заведение работи само за себе си“, коментира д-р Виткова.
По отношение на реформите в системата тя обясни, че има много работещи варианти: „Проблемът на ТЕЛК е частен случай, корупцията в ТЕЛК е на едно ниско ниво. Толкова извращение има в системата, че ако не ги погледнем в цялост, не можем да се справим с корупцията в ТЕЛК, а всичко останало да седи тя“.

Относно нерегламентираното видеонаблюдение в Правителствена болница Виткова коментира: „У нас всичко е позволено, навсякъде, защо не и в здравеопазването. Най-вероятно това е форма, която някой е измислил, за да станат тези хора зависими в бъдеще“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корупция

    11 1 Отговор
    на всички нива , госпожа ! Първи в ЕС !
  • 2 дедо Герчо

    6 1 Отговор
    И МИМИ ВИТКОВА Е ОТ ТРЕНДАДЖИИТЕ...ХЪХЪХЪ....
  • 3 LOSHIA

    19 0 Отговор
    ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ Е СПРАВИЛА,ЗАЩОТО НЕ Е ИСКАЛА!
  • 4 др Гей Билтс

    9 0 Отговор
    А от скоро и с фалшивите ваксинационни сертификати.
  • 5 АБВ

    8 1 Отговор
    И за това истинските ги
    намалихте с 30%.Мамица...ви мръсна

    Коментиран от #10

  • 6 Справяне

    12 0 Отговор
    Не са фалшиви ТЕЛК решенията. Издадени са на хора които реално нямат заболяванията за съответния процент в решението. С тия сложни наредби дето ги променят непрекъснато и субективизма при определяне на някои от нещата няма как да изчезнат подобни решения. Със сигурност има и голяма корупция, но със сигурност и не всичко е наред с наредбите. Кой както идва все ги променя. Преди година имаше пък оплаквания на наистина болни хора, на които процента е занижен поради новите критерии в Наредбата. Щом нещата дават право на субективизъм ще има и грешки, ще има и корупция.
  • 7 Рошко

    3 1 Отговор
    Нвма и да се справи, това е булгария
  • 8 ГЕРБ=БСП=ДПС

    9 0 Отговор
    Махнете ги инвалидните пенсии, заменете ги със социални помощи на база липса на доход или с гарантирран минимален доход. Така и така у нас 60% получават незаслужено високи възнаграждения включая разни бонуси и инвалидни пенсии и 40% получават незаслужено ниски мизерни възнаграждения.

    Коментиран от #13

  • 9 Лост

    13 1 Отговор
    Ами след като искахте хора без ръка и крак да ходят да доказват, че не са им израснали наново, вместо да се занимавате с измамниците така ще е. Гърчехти ги до безкрай, а другите си плащаха и готово.
  • 10 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "АБВ":

    "Който не работи, не трябва да яде"

    Ако въведем този принцип за 2 месеца и за същият срок пуснем в неплатен отпуск всички държавни и общински чиновници, кметове, депутати, министри, милиционери, лекари, медицински сестри ... Т.е. всички корумпирани търтеи. За 2 месеца ще се оправи държавата. След 2 месеца ще сме 3-4 млн., но пък само качествен материал.

    Видя се, че половин година реално сме без депутати. И държавата е по-добре, а не по-зле.

    Коментиран от #14, #17

  • 11 КОДЕКС

    7 0 Отговор
    Толкова ли не можете да дефинирате кои заболявания точно подлежат на инвалидизация със съответната инвалидна пенсия ? Толкова ли е трудно да се опише в кодекс принципа за оценка, със някакъв стандартизиран протокол ? По света няма ли нещо работещо за да го препишете ?
  • 12 djemmil

    2 0 Отговор
    тьрговище сичкото сигани пенсионери по болест
  • 13 ААААААААААА

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    По е лесно да се построи ЗАТВОР и бам в тях, да го напълнят и от сасебеси всичко ще се оправи
  • 14 ААААААААААА

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    "АЗ съм ПРОСТ и ВИЕ сте прости затова се разбираме" - защо си мислиш, че всички са корумпирани и лентяи?
  • 15 Спас безделника

    4 0 Отговор
    Когато председател на ТЕЛК комисия получи за фалшив документ
    присъда ДОЖИВОТЕН без право на замяна, тогава ще се затвори кранчето
  • 16 Има решение !!!!!

    2 0 Отговор
    На четвърти километър "белите якички" си сложиха суперкомпютър , да могат по бързо да превъртат "сухото".
    Предлагам на Ст.Кацаров да наеме ония хубавци ,дето щяха да правят електронното здравеопразване, да спретнат една ТЕЛК програмка ,която ще работи по бързо и безкорупно , а тайфата от зам.министри ще връчва тържествено решенията (на живо и онлайн) и ще гледа ,случайно да няма грешка.
    И нека най стария БГ гражданин със 100% инвалидност да зададе изходните данни на програмата !
  • 17 Диана

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Ох, не заливай в помията всички лекари и медицнските сестри. Има много читави измежду тях - дай Боже да ги има, защото иначе сме само за едно място всички. Има и изроди с медицински дипломи, но това е друга тема, напр. какъв по-точно е д-р Лъчезар Иванов, чийто син участва в убийство на солично кръстовище и избяга като плъх? Затова разбирам Вашето негодование /мое също/. Но не всички са такива - ако искате ми вярвайте - аз не съм симеончо.