Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 17:28 3 377 2

Най-честите грешки при лечението на настинка

  • настинка-
  • болест-
  • лечение-
  • грип-
  • усложнения-
  • лекарства

Всички допускаме тези грешки, а те са ключът към бързото възстановяване

Най-честите грешки при лечението на настинка - 1
Снимка: Shutterstock

Понякога дори обикновената настинка може да се окаже изключително упорита. Но за да не продължи прекалено дълго и да не доведе до опасни усложнения, трябва да избягвате някои често допускани грешки в процеса на лечението. Според германските учени няколко грешки при лечението на настинка увеличават риска от влошаване, съобщава Focus.de. Ето кои са те.

1. Неправилно издухване на носа

Лекарите предупреждават, че опитът да се отървете от назалната слуз твърде бързо може да влоши хремата и да увеличи риска обикновената настинка да се развие в инфекция на синусите. Експертите подчертават, че почистването на носа трябва да се осъществява с деликатни и нежни движения. Колкото по-голямо е дразненето, толкова по-висок е рискът слузта и микробите да навлязат не само в изхода, но и в синусите. Според лекарите гълтането на назалния секрет е за предпочитане пред силното издухване на носа. Киселината от стомашния сок неутрализира вредните му ефекти. Експертите напомнят също, че хартиените салфетки трябва незабавно да се изхвърлят след употреба - това намалява риска от разпространение на патогени и заразяването на другите.

2. Продължителна употреба на спрей за нос

Ако се използват твърде дълго, такива продукти могат да причинят увреждане на лигавицата на носа, както и пристрастяване. Ето защо, лекарите и фармацевтите винаги съветват подобни медикаменти да се използват за не повече от една седмица. След като спреят се изпари от лигавиците те започват да се подуват и това значително затруднява дишането. Продължителната употреба на спрейове може да доведе до хронична хрема.

3. Твърде бързо сваляне на температурата

Повишената температура може да бъде от полза: топлината помага на имунната система да се справи по-ефективно с патогените, ускорява необходимите защитни реакции. За да се избегнат грешки, лекарите съветват да не посягаме веднага към антипиретиците. Децата не трябва да ги употребяват при температура до 38 градуса, а възрастните при температура под 38,5 градуса.

4. Липса на почивка

Приемът на антипиретични лекарства води до бързо подобряване на благосъстоянието, което обикновено става причината и за по-бързо връщане към ежедневните дейности. В случай на настинка трябва да се избягват упражненията и усилената физическа дейност. Адекватната почивка е от съществено значение за бързото възстановяване. Експертите предупреждават, че пренебрегването на почивката увеличава риска от персистиращо остатъчно възпаление, което прави човек по -податлив на други инфекции.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    8 0 Отговор
    Един съвет: ПАмуци, накапани с по 10-15 капки клеева тинктура в носа в началото на хремата. Веднага я пресичат.
  • 2 Вирусченце

    4 0 Отговор
    100% против бързото сваляне на температурата и то с антипиретици. Наскоро изкарах сезонен вирус ( или К 19 в леката форма– просто не съм си правил тест). Веднага– клеева тинктура( тампони в носа, или капки + гаргара) и лимон със сода. Мед задължително! За температура– 38, 3 и то само няколко часа– абсолютно нищо! Организмът се бори и не трябва да му пречим. И задължително– самоизолация( каквото и да е, трябва да пазим другите хора). Апропо– за майчиците, които се притесняват– оцет с вода– 1/1 на челцето и краченцата.