Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 12:06 7 909 4

Д-р Спиридонов е лекар на годината в категория "Иновации"

  • умбал „царица йоанна – исул“-
  • д-р йордан спирдонов-
  • иновации

Има огромно увелечение на случаите на рак на гърдата през последните 20 години

Д-р Спиридонов е лекар на годината в категория "Иновации" - 1
Снимка: Прессъобщение

Преди около 20 години всяка осма жена имаше доброкачествено образувание на гърдата – фиброаденом, а всяка шеснайсета – карцином. С днешна дата всяка осма е с карцином, а всяка четвърта е с фиброаденом. Това е огромно увеличение само за 20 години!. Това обясни д-р Йордан Спирдонов, специалист по образна диагностика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. В деня на българския лекар той беше отличен от Българският лекарски съюз за „Лекар на годината“ в категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“.

Д-р Спирдонов е изобретател на приставка за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези. „Дълги години се сблъсквам с проблема за локалната диагностика и стадирането на рака на млечните жлези при невъзможност за извършване на ядрено-магнитен резонанс. Екзактната диагностика и стадиране би могла да спаси много човешки животи”, убеден е радиологът.

Той обяснява, че досега прецизността при диагностиката на онкологични заболявания на млечните жлези беше намалена при стандартна компютърна томография по гръб. Причината е, че гравитацията води до изместване встрани и деформация на млечните жлези. Изобретението на д-р Спирдонов позволява да бъде въведена нова позиция на тялото - по корем – с което диагностиката е по-прецизна. При рутинно образно изследване с друга насоченост е много по-голяма възможността да бъдат открити патологични изменения в гърдите на жената.

Той почоси и конкретен пример за пациентка, която първоначално са изследвали легнала по гръб. „Всичко говореше за четвърти стадий, но не можехме да бъдем сигурни. Тогава помолих пациентката да смени позицията си и да легне по корем и всички в залата с облекчение видяхме, че всъщност става въпрос не за четвърти, а за втори стадий на заболяването, което предполага и много голяма разлика в подхода за лечение“. Изобретението на д-р Спирдонов има и социален аспект, тъй като подпомага диагностиката в малките градове, където болниците не разполагат с ядрено-магнитен резонанс.

Специалистът по образна диагностика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ използва случая, за да се обърне към българските дами с апел да внимават какви добавки приемат. Част от добавките за красота, по-добър тонус, при менопауза, съдържат фитохормони, които повишават риска от развитие на злоачествено образувание на гърдата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    2 7 Отговор
    Ваксина ле е изобретил?🐵🐵🐵☠☠☠
  • 2 Ventura

    0 5 Отговор
    И кое, точно е иновативното!? Цепи, лепи вулканизира! А стига бе! Загубих две жени, майка и съпруга от вашите инпваций.
  • 3 Стефи Лазарова

    4 1 Отговор
    Лично познавам д-р Спиридонов, операционна сестра съм в Исул.
    Голям Лекар, Голям човек!
    Да е жив и здрав, да спасява още животи!
  • 4 Викат ми бонт, вагабонт

    0 0 Отговор
    А Кунчев? Да за Кунчев питам!

    Веднага да се му се присвои званието "Супер доктор на годината"