Last news in Fakti

27 Януари, 2022 13:24 6 426 40

Наши хирурзи откриха опасно усложнение от COVID-19

  • умбал „царица йоанна – исул“-
  • хирурзи-
  • covid усложнение

То е забелязано при трима пациенти

Наши хирурзи откриха опасно усложнение от COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Опасно усложнение, вследствие на прекаран коронавирус, са констатирали лекари от Клиниката по хирургия и Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Става въпрос за едновременна тромбоза (запушване) както на венозните, така и на артериалните съдове. То е забелязано при трима пациенти, лекувани по спешност през миналата година в болницата. И тримата са мъже - съответно на 78, 63 и 66 г., които са преболедували от COVID-19 между 5 и 7 месеца преди да бъдат оперирани, съобщи Нова ТВ.

Първият пациент, на 78 г. , постъпва в ИСУЛ със силни болки в корема и повръщане. След извършени образни и кръвни изследвания, той е диагностициран с остър хирургичен корем и е назначена спешна операция. По време на интервенцията става ясно, че мъжът е с перитонит на дебелото черво.

„Още по време на операцията ми направи впечатление нетипичният вид на дебелото черво, което беше напълно бяло и некръвоснабдено“, разказва д-р Димитър Пейчинов, един от най-опитните хирурзи в Клиниката по хирургия на ИСУЛ.

Вторият пациент, на 63 г., който е с придружаващи заболявания захарен диабет и артериална хипертония, e бил докаран в Спешно отделение от екип на Бърза помощ с данни за болки в корема и увредено общо състояние.

След направени изследвания на лекарите им направило впечатление увеличеният размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна травма в тази област. По време на спешната операция по премахване на далака, хирурзите отново се натъкват на нещо нехарактерно: тежка исхемия, бял цвят на тъканите и формиран абсцес.

Третият пациент, 66-годишен, е с придружаващи заболявания диабет, подагра и с наднормено тегло. Пациентът постъпва по спешност с данни за остро кървене от стомаха, след отстраняване на полипи. По време на операцията, хирурзите отново се натъкват на подобна находка: лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които трудно се извършват манипулации.

Заключението на д-р Иван Терзиев, началник на Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, от изпратените при него материали от пациентите, е категорично: едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция. Според д-р Терзиев, който е един от най-опитните патолози у нас, увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е в резултат на коронавируса.

Странните аномалии провокират д-р Терзиев и д-р Пейчинов да прегледат още веднъж медицинската документация на тримата пациенти. Оказва се, че освен, че и тримата са преболедували коронавируса, те са преминали през него тежко, с дълъг престой в болница. Другият факт, който прави впечатление на медиците е, че и тримата не са били ваксинирани.

„Подобни усложнения могат да бъдат хванати само в натоварени спешни хирургични центрове като нашия, през който годишно минават около 30% от пациентите в столицата“, категоричен е д-р Пейчинов.

Неговият съвет към пациенти с кардиологични заболявания е, на първо място, да се ваксинират, а тези, които са пропуснали да го направят и са преболедували тежко COVID-19, редовно да си правят профилактични изследвания. Другият му апел е хората да не прекаляват с приема на Аспирин, защото само през миналия ден е имал три случая на кървяща язва, в следствие на дълга употреба на тези медикаменти.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    45 10 Отговор
    От ваксините е.

    Коментиран от #4

  • 2 провинциалист

    29 6 Отговор
    "диагностициран с остър хирургичен корем" - изгубени в превода...

    Коментиран от #29

  • 3 Boxer EZ 3.0

    50 1 Отговор
    До сега всичко се оправдаваше с ковид. За в бъдеще оправданията ще са с постковид: операции, ваксини, сметка за тока, политика, където се сетите!
  • 4 Ваксиниран1403

    16 36 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Само дето и тримата не са били ваксинирани написано е изрично.

    Коментиран от #7, #9, #38

  • 5 самои питам

    42 3 Отговор
    А това опасно усложение възможно ли е при ваксинация?
    Ето я и логиката - имунната реакция на кръвоносната система може да доведе до физиуческа проимяна на кръвта. Е, като си инжектираме зорлем същите белтъци, няма ли начин да си причиним същите тези усложнения?
  • 6 Само споко

    29 1 Отговор
    Има и хора, които са алергични от ядки и може да умреш от тях, ама няма драма.
  • 7 и каква е разликата?

    36 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ваксиниран1403":

    Цели се една и съща имунна рекация при заразяване и при васкане.
    То е ясно, какво е внушението на поредния пропаганден материал. Ще ни извиниш, че ние прескачаме пропагандния таргет и разсъждаваме в перспектива.

    Коментиран от #10

  • 8 гост

    22 0 Отговор
    Брейййй,добре че са наште хирурзи че да го открият.
  • 9 Христо Комара кошмара на флашистите

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ваксиниран1403":

    Да бе само с първа доза са.

    Коментиран от #11

  • 10 Ваксиниран1403

    7 17 Отговор

    До коментар #7 от "и каква е разликата?":

    Разликата е огромна. В единия случаи имунната реакция е следствие на боледуване което е много-по рисково особено когато е тежко, а в другия случи при ваксинацията няма боледуване и усложненията от него, а само имунната реакция която драстично намаля вероятността за тежко боледуване и съответно усложнения в бъдеще.

    Коментиран от #18, #20

  • 11 Ваксиниран1403

    6 21 Отговор

    До коментар #9 от "Христо Комара кошмара на флашистите":

    С първата ама друг път.Преболедували са “безобидния” ковид и то тежко. Корона вируса уврежда здравето и то трайно.Има изследвания доказващи, че след прекаралите на ковид вероятността за смърт в рамките на половин година се покачва в пъти за всички възрастови групи спрямо тези които не са се разболявали.
  • 12 стоян

    24 3 Отговор
    Ама как си представяте да са били ваксинирани и да се открият тези лоши последици. Нали точно за това е тази статия и тези страшни открития на нашите гениални лекари ,да се покаже колко лошо е този "прост" народ да не се ваксинира.

    Коментиран от #13

  • 13 Бочко

    22 1 Отговор

    До коментар #12 от "стоян":

    Цялата статия като цяло е силно манипулативна, въпреки очевидното - 3-ма мъже над 60(единия на 78!) с тежки придружаващи заболявания, които влачат от незнайно кога, незнайно кога са си правили кръвни изследвания и не се знае дали не са имали тромбозите от преди това(най-вероятно). Все едно всички хора на света с тромбози не са съществували до сега преди ковид...
  • 14 Убаво са

    16 1 Отговор
    "установили", само дето това става не с преболедувалите, а именно с набодените. Престанете да мамите хората, въпреки, че много добре знаете истината. Агитирате май за самоубийство? Цял свят се тресе от протести против отровите , " мерките" и геноцидното лечение. Тук цензурата дума не обелва. Така божествената им господарка от козяк повелява. Добре, че има много платформи, разкриващи истината, без лого е една от най - добрите.
  • 15 ттт

    22 2 Отговор
    Значи 5 до 7 месеца след КОВИД имат заболяване и веднага следва връзката. При инфаркт или инсулт 5 до 7 месеца след ваксиниране защо не правят такава връзка?

    Коментиран от #22

  • 16 Иван

    17 1 Отговор
    Такива усложнения се наблюдават след ваксинация при тази възрастова група.
  • 17 Иван

    7 1 Отговор
    А това ,че е тежка болест този грип е безспорно прекарал съм тежката фора и знам много добре че има усложнения ,но и ваксините съвсем не са безобидни .
  • 18 Ти пак начерви

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ваксиниран1403":

    гребена. Няма сми да агитираш за набождане. Хората не са тъпи и виждат какво се случва. А склоняването към самоубийство е подсъдно. Малко спортисти се натъркалват на стадионите пред хората след "успешно ваксиниране". И пилотите не ги фъксинирват.
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор
    ццццццц......големи хирурзи сме имали...И те искат да бият инжекции!Про...ни!
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ваксиниран1403":

    Остави ПРЕболедувалите да говорят,стига с тази логорея !!!Може би преболедувал знае по добре от теб и хирурзите-патоанатоми.А,не се излагай !Дори да ти плащат за логореята ,помисли има и по умни от теб или не мислиш така??????
  • 21 Илия

    4 2 Отговор
    Коронавируса удря яко храносмилателната и отделителната система.
    Коронавируса причинява спазми (стягания) в червата, което води до забавена чревна проходимост и се стига до непроходимост. Задържането на храна и хранителни отпадъжи води до:
    - натоварване на черния дроб поради големо количество токсини, това води до проблеми със съня.
    - лошо храносмилане и образуване на газове - метан и водород. Вторият е по-опасен защото се абсорбира от чревните власинки и попада в кръвоносната система. Водорода попаднал причинява други проблеми - стягане на кръвоносните съдове, а това води до въпросните запушвания на крвъвоносните съдове, до проблеми с дишането заради стагяне на алвеолите и лошо усвояване на кислорода.
    Решението е едно - трябва да се пият антиспазмолитици за да се нормализира чревната проходимост.
    Рецепта: Дуспаталин 135мг. за спазмите и Комфортекс при влошено храносмилане и газообразуване.
    Цяла година след коронавируса беше ходене по мъките, докато тези 2 неща не ме избавиха от проблемите червата.
    Успех на всички !

    Коментиран от #24

  • 22 Защото

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "ттт":

    при надучените се случва и по време на самото инжектиране. Обикновено около два месеца слд шота. А за другите многобройни увреждания и осакатявания, ни дума. Ех, Господ да пази и помага на Райнер Фюлмих и екип, борещи се с таз наднационална престъпна клика.
  • 23 Ковид Гьобелс

    5 5 Отговор
    Само дето "случайно" не споменават дали са били ваксинирани

    Коментиран от #25

  • 24 Благодаря

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Илия":

    за информацията, но зелевият сок върши също много хубава работа. А 1 супена лъжица семена от чия почистват фекален камък по червата. Но преди консумиране задължително се накисват. Изпробвл съмго.
  • 25 Ваксиниран1403

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "Ковид Гьобелс":

    Чети хубаво споменават. Не са били ваксинирани и точно това е едно общите неща и при тримата.

    Коментиран от #26

  • 26 провинциалист

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ваксиниран1403":

    "Ваксината срещу COVID-19 може да е рискована за хората с диабет и астма" - статия в сайта на 24 часа от 25.11.2020г.

    Коментиран от #27

  • 27 Ваксиниран1403

    3 10 Отговор

    До коментар #26 от "провинциалист":

    Може да и е са две много различни нещата.За какво е рискова една ваксина пише в нейната характеристика, която е задължителна за всеки лекарствен продукт и не се базира на предположения или експонация на страховете на хората, а на доказателства. Диабета и асмата са показания за ваксинация, а не противопоказания за такава. Даже тези заболявания са сред много рисковите за боледуване от ковид и прави ваксинацията за страдащите от тях още по-желателна.

    Коментиран от #28

  • 28 провинциалист

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ваксиниран1403":

    За какво са рискови ваксините е рано да се каже. Ония от Фазер тепърва обявиха, че започват двугодишно изследване на страничните ефекти. Другото двугодишно такова на ЕМА още не е приключило. А нашите шарлатани по изнесените пунктове за набождане като ги питаш за разрешително за употреба и викат полиция.

    Коментиран от #30

  • 29 Рошко

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист":

    И аз се замислих това някакъв нов мед термин ли е,? Възмутен съм как може с толкова "млади" и здрави пациенти да си се подиграват с нас пак. Току виж ако почна да повръщам след напиване го причислят пак към прекаран ковид
  • 30 Ваксиниран1403

    2 9 Отговор

    До коментар #28 от "провинциалист":

    Не е рано всичко е ясно вече и е описано в характеристиките на ваксините заедно с вероятността за появяване. Да не говорим че вече повече от година тези ваксини са в масово използване и са поставени милиарди дози. Те вече са сред най-масовите и най-добре изпитаните ваксини изобщо. Тежките странични реакции са изключително редки по-няколко случая на милион ваксинирани.

    Коментиран от #31

  • 31 провинциалист

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "Ваксиниран1403":

    Щом още събират информация, значи е рано.

    Коментиран от #32

  • 32 Ваксиниран1403

    2 9 Отговор

    До коментар #31 от "провинциалист":

    Информация се събира винаги и ще се събира винаги, но това не е свързано с това, че се очаква нещо, а е застраховка, че всеки един потенциален проблем ще бъде открит. И за лекарствата и ваксините които са отдавна в употреба има събиране на данни за странични реакции не описани в характеристиките им.
    В всяка характеристика, на всяко лекарство има текст за призоваване за докладване на такива реакции.Отвори листовката на което и да е лекарство и ще се убедиш сам в това.

    Коментиран от #33

  • 33 провинциалист

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ваксиниран1403":

    "В всяка характеристика, на всяко лекарство има текст за призоваване за докладване на такива реакции" - това няма нищо общо с това, за което съм писал.

    Коментиран от #34

  • 34 Ваксиниран1403

    2 8 Отговор

    До коментар #33 от "провинциалист":

    Как да няма нима това не е събиране на информация?
    По твоята логика щом събират информация значи и за тях трябва да е рано?

    Коментиран от #35

  • 35 провинциалист

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Ваксиниран1403":

    "Pfizer ще проучва страничните ефекти от Ковид ваксините цели 2 години" - bgonair-точа-bg от 21,01,2022. Ще откриеш разликите сам.

    Коментиран от #37

  • 36 Очаквайте

    5 2 Отговор
    След години лекар завършил онлайн вместо апендикса вади сърцето и записва в смъртния акт - постковид синдром, бил заразен с короната преди 20 години.
  • 37 Ваксиниран1403

    4 6 Отговор

    До коментар #35 от "провинциалист":

    Ще ги проучват 2 години, а след тези две гони ще подлъжат да ги проучват, защото винаги се процедира така. Така е с всички лекарствени продукти както казах вече. Това е процес които не свършва никога докато един лекарствен продукт се използва и това е било така винаги и ще продължи да бъде, но това не означава нищо друго освен че регулаторните правила се спазват стриктно
  • 38 65годишен човечец

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ваксиниран1403":

    Тъкмо се бях разколебал, дали да се ваксинирам, понеже не чета внимателно, а ти ми отвори очите. Благодаря ти! Утре ще съм пръв пред ваксинационния пункт, за да се ваксинирам.

    Коментиран от #40

  • 39 За овце

    0 1 Отговор
    Тези "откриватели" да не са забравили какво е мезентериална тромбоза?! Или някой е творил на изуст.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.