Last news in Fakti

8 Декември, 2021 18:15 2 002 1

Как 10 минути тичане влияе на мозъчните функции

  • тичане-
  • тренировки-
  • мозъчната функция-
  • настроение-
  • влияние

Различните видове упражнения, като тичане или колоездене, оказват различно влияние върху психическото здраве и работата на мозъка

Как 10 минути тичане влияе на мозъчните функции - 1
Снимка: Shutterstock

Учените продължават да правят открития, с които да ни докажат, че спортът е жизненоважен за нас. Последно изследване, посветено на взаимовръзката между физическата активност и работата на мозъка, демонстрира, че 10 минути умерено тичане могат да повишат настроението и някои мозъчни функции. Както показват предишни изследвания, различните видове тренировки могат да оказват различен ефект върху нашето здраве, пише actualno.com. Например 20-минутни интензивни интервални тренировки или 25 минути умерени аеробни упражнения водят до подобряване на пластичността на мозъка. А отборните видове спорт, като например баскетбол, могат да повлияят върху способността ни за обучение.

Авторите на новото изследване от Университета в Цукуба, Япония, са си поставили за цел да изучат ролята на тичането върху здравето на мозъка. В сравнение с други упражнения бягането изисква работата на всички мускули на тялото. Тази ефективност на движенията е изиграла важна роля в еволюцията на човека.

„Следва да се отчита, че различните видове упражнения, като тичане или колоездене, оказват различно влияние върху психическото здраве и работата на мозъка“, пишат авторите. В своето изследване учените като начало използвали цветен тест на Струп (когато думата „зелен“ например е написана с червен цвят). 26 здрави участници в изследването били приканени да изпълнят редица задачи, а в същото време учените проследявали как се изменя кръвотокът в мозъка на доброволците, което е свързано с активността в една или друга част на мозъка. Например в една от задачите, където думата „червен“ била написана със зелено, доброволецът трябвало не да прочете думата, а да назове цвета. За тази цел е необходимо да се приложи определено умствено усилие: мозъкът обработва двете информации. Съответно, за да даде правилен отговор, на човек му е необходимо определено време. Тази задръжка в реакцията е наречена от учените ефект на Струп.

Резултатите показали, че след десетминутно тичане със средна интензивност (50% от максималното потребление на кислород) при участниците се наблюдавало значително намаляване на времето, необходимо за даването на правилен отговор. Освен това активирането на префронталния кортекс след тичане било по-високо при изпълнение на следващия тест на Струп. Въпросът за подобряване на психическото здраве в периода на пандемията вълнува всички.

Японските учени са показали, че тичането само за 10 минути увеличава притока на кръв в различните части на префронталния кортекс, който играе важна роля в контрола на настроението и изпълнителните функции. На свой ред изпълнителните функции на мозъка ни помагат да планираме действията си, да се концентрираме върху текущата задача и да сменим тактиката в случай на промяна на ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ева

    4 0 Отговор
    Човекът е генетично модифицирано земно животно, чиято модификация е имала за цел да ни научи да говорим, да мислим. Създаване на разумно същество (по техен образ и подобие) - ето каква е била целта на нашите създатели. Със сигурност се знае, че за нормалното функциониране на животното у човека, е необходимо пълноценно хранене и движение - 12-20 км. на ден.