Last news in Fakti

28 Юни, 2024 17:15 1 041 7

Ядките с повече протеини от яйцата

  • ядки-
  • яйца-
  • протеини-
  • тренировки-
  • отслабване

С какви други храни можем да заменим яйцето по отношение на протеините?

Ядките с повече протеини от яйцата - 1
Снимка: Shutterstock

Особено на започващите фитнес режими няма как да не им направи впечатление колко често яйцата влизат в менюто, и колко често се консумират много яйца наведнъж от усилено спортуващите. Яйцата са уважавана и търсена храна при желание за натрупване на мускулна маса или просто при отслабване, пише puls.bg. Истината е, че яйцето е евтина, но и питателна храна, която освен всичко засища сериозно въпреки скромния обем.

Има хора, обаче които не могат да консумират по една или друга причина яйца, или се нуждаем от достатъчно разнообразие, за да постигнем възможно в най-дългосрочен план желанието си да се храним здравословно и режима си.

С какви други храни можем да заменим яйцето по отношение на протеините? Едно голямо яйце, размер L, съдържа 6 г протеини. Факт е, че в българската търговска мрежа са много по-лесно достъпни по-малките по размер – М, така че като лимит в търсенето на храни с протеини взимаме тези максимум 6 г.

Кои са, конкретно, ядките, с които можем да си осигурим, ако не повече, то поне същото количество протеини? Категорично можем да добавим 3 вида ядки – фъстъци, бадеми и шамфъстъци. Защо не и още 4 вида, които почти не отстъпват по този критерий: орехи, бразилки ядки, кашу и лешници.

Колкото и да е странно този бобова култура по своята същност – фъстъците – защото те не са точно ядки, може да осигури най-много протеини. Само в една унция, която се равнява на 28 грама и малко, се намират 7 г протеини. Голямото яйце е 50 г! Факт обаче е, че то осигурява 78 ккал, което е много по-подходящо при спазване на режим и не ни ограничава особено да посегнем към още едно, за разлика от фъстъците. Една унция фъстъци съдъжа 161 ккал, а 50-те грама – 283,5 ккал. Ето защо фъстъците, както и другите ядки, не се препоръчват за наяждане. Те са подходящи за междинна закуска, при леко пригладнява, в количество от една малка шепа – до 30 г, или като добавка към сериозната сутрешна закуска, салата, супа или десерт при другите основни хранения.

В една унция бадеми се намират 6 г протеини. Относно равносметката протеини и обща енергийна стойност, тя е същата – 165 ккал има в това количество. Съвсем малко по-калорични са шамфъстъците, чиито ядки без черупки в същото количество зареждат със 159 ккал.

Споменатите други ядки – орехи, бразилски ядки, кашу и лешници – съдържат по 4 г протеини на унция, което при количество от 50 г е почти двойно, но за сметка на огромната енергийна стойност, която дават в сравнение с яйцата!


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокосови орехчета

    0 1 Отговор
    Зависи кои яйца и кои ядки.
  • 2 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Това за ядките много посещения ли събира? Защото аз мога да кажа на тези които кълват на такива статии, че който е алергичен, може да получи първия си асматичен пристъп точно от ядките. А много хора имат подобни алергии.
  • 3 Анонимен

    5 3 Отговор
    Госпожата автор с какво образование е ? Завършила е гугъл или бг Мама в НБУ ли? Първо няма повече протеини в ядките от яйцата.Второ усвояването на животинските протеини е много по-добро в сравнение с растителните.

    Коментиран от #5

  • 4 анонимен

    4 3 Отговор
    Ако е възможно авторката да остави информацията за храненето на специалистите-лекар учил 6 години и половина или по-добре ендокринолог учил още 4 години.
  • 5 анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Поредния учил-недоучил. В 100 грама яйца има около 13-14 грама протеин, в ядките - зависи от какво растение са, но е между 18-25 грама за 100 грама общо тегло.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Юлето

    0 0 Отговор
    Специалистите по хранене са инженер-технолозите по хранене,магистри от Университета по хранителни технологии.