Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 19:10 6 604 41

"Супер ваксина" срещу COVID-19: какво се знае за ваксината на американската армия

  • сащ-
  • ваксина-
  • армия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • spfn

SpFN има едно важно и напълно доказано предимство: не е необходимо да се съхранява при много ниски температури, което улеснява складирането и разпространяването ѝ

"Супер ваксина" срещу COVID-19: какво се знае за ваксината на американската армия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Твърди се, че "супер ваксината" SpFN на американската армия защитава от всички варианти на коронавируса, а имунизираните с нея не се нуждаят от бустерни дози. Какво се знае за тази ваксина и как я оценяват експертите?

"Супер ваксина", "универсална ваксина", "оръжие-чудо“ - с такива суперлативи обсипват новата ваксина срещу коронавируса, която в момента минава през изпитания в един изследователски институт на американската армия. В състава на ваксината влизат наночастици от спайк протеина феритин, поради което тя носи името SpFN. Твърди се, че супер препаратът дава защита срещу всички варианти на коронавируса, като при това ваксинираните с него не се нуждаят от бустерни дози. Както се разбира, това е ваксина, действаща на същия принцип като Novavax, която беше лицензирана от Европейската агенция по лекарствата ЕМА.

Как работи новата ваксина

SpFN се базира на феритина, естествена белтъчна молекула, в която може да се отлага желязо. Ваксината използва безвредна част от коронавируса, за да стимулира защитните сили на организма срещу Ковид-19. Можем да си я представим като футболна топка с 24 отделни плоскости. Върху всяка от тях учените могат да поставят шипове от множество щамове на коронавируса, а това им позволява да адаптират ваксината за всички нововъзникващи варианти на вируса. SpFN има едно важно и напълно доказано предимство: не е необходимо да се съхранява при много ниски температури, което улеснява складирането и разпространяването ѝ.

Ваксината е била разработена в армейския изследователски институт "Уолтър Рийд" и най-напред е тествана върху човекоподобни маймуни. При тях тя стимулира възникването на силни антитела както срещу първоначалния вариант на вируса, така и срещу Алфа, Бета, Гама и Делта. Според публикации в медиите антителата могат да се противопоставят дори на последния вариант Омикрон.

След успешните опити с човекоподобни маймуни тестовете на новата ваксина вече навлязоха в първата фаза на изпитания с хора. Именно тези изпитания трябва да покажат дали ваксината наистина работи в човешкия организъм. Те биха могли да отворят вратата пред "една универсална ваксина, която предпазва не само от сегашния вирус, но и от бъдещи негови мутации", казва един от създателите на препарата д-р Кeйвон Моджарад. "Трябва да изчакаме резултатите от клиничните изследвания, преди да уведомим обществеността, но досега всичко се развива в съзвучие с нашите очаквания", добавя той.

Главният медицински консултант на Белия дом д-р Антъни Фаучи заяви пред Конгреса, че създаването на универсална ваксина срещу коронавируса може да помогне за предотвратяването на пандемии в бъдеще. Фаучи каза, че в разработването на ново поколение ваксини и особено на универсалната ваксина се инвестира много.

А от такава ваксина има голяма нужда, защото последните десетилетия показаха, че и занапред навярно ще се появяват нови, агресивни коронавируси. "Все по-честата поява на човешки коронавируси и множащите се щамове на SARS-CoV-2 подчертават трайната необходимост от ново поколение превантивни ваксини, които предлагат широка защита срещу Ковид заболяванията", обяснява д-р Моджарад.

Обрат в пандемията?

Тепърва ще става ясно дали новата "супер ваксина" действително ще предизвика обрат в сегашната пандемия и дали ще може да държи в шах бъдещи варианти на коронавируса. "Лично аз не виждам някаква чудотворна ваксина", казва германският имунолог Андреас Радбрух, научен директор на Германския център за изследвания на ревматизма в Берлин. "Можем само да предполагаме дали тази нова ваксина би имала ефект срещу всички възможни бъдещи варианти на SARS-CoV-2. Лично аз клоня към скептицизъм", казва д-р Радбрух.

Според него като концепция новата ваксина не се отличава особено от други препарати на същия принцип, които се разработват в момента. "Но по същество винаги е добре да имаме по-широк избор нови ваксини", казва имунологът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    105 9 Отговор
    те си я имаха още когато изпуснаха вируса!

    Коментиран от #6, #31

  • 2 Боклук

    30 34 Отговор
    Друго си е безаналоговата руска ваксина
  • 3 Аскер

    9 23 Отговор
    Искам от тая !
  • 4 Универсален войник

    80 14 Отговор
    Във ВМА гнома Мутафчийски прави опити с български военни.И събира генетичен материал от тестовете за Ковид за Супервойници.

    Коментиран от #40

  • 5 Грульо

    83 7 Отговор
    Не ми се верва американците да си бучат войската със същото, с което бучат обикновения добитък. :D
  • 6 Абе не знам

    21 34 Отговор

    До коментар #1 от "ФИЛИП ЕЙДЖИ":

    Ама доколкото се сещам, най странното, че руснаците изкараха готова ваксина 3 месеца след първите случаи на инфектирани. Малко съм ейшън ми е била тая работа винаги.

    Коментиран от #32

  • 7 хХх

    47 3 Отговор
    Вижте филма на Диляна Гайтанджиева

    Коментиран от #8, #16

  • 8 3333

    44 2 Отговор

    До коментар #7 от "хХх":

    Видяхме го, вярвате ли, че ще получим отговори? Съмнявам се, пак ще излъжат нещо. Чудно ми е военните, които се предполага, че ще участват, знаят ли за какво става въпрос и какво ммислят за това.
  • 9 Майна

    44 6 Отговор
    Не на ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ!!! ВИЖТЕ КАКВИ СА ОФИЦИАЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ, които не отразяват дори една десета от истинскте-ОБЩО за ЕС/Обединеното кралство/САЩ – 61 654 смъртни случая, свързани с инжектиране на Covid-19, и 9 755 085 наранявания, отчетени към 28 януари 2022 г.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Майна

    74 7 Отговор
    СВЪРШИ С ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ!!! ХОРАТА СЕ ВДИГНАХА И ЩЕ БЪДЕТЕ ПОМЕТЕНИ!!! ЗАЩО НЕ ДАВАТЕ НИЩО ЗА КАНАДА??? ЦЯЛА КАНАДА ПОДКРЕПЯ ПОХОДА НА СВОБОДАТА!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Майна

    44 6 Отговор
    ДНЕС-Съдебно дело на JCCF срещу мандата на канадското правителство за ваксина: Основен кандидат е А. Брайън Пекфорд, бивш премиер на Нюфаундленд и подписал Хартата на правата и свободите. ЬАЩО МЪЛЧИТЕ И НЕ ДАВАТЕ ИНФОРМАЦИЯ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 пълно затъмнение

    45 1 Отговор

    До коментар #7 от "хХх":

    Такива лаборатории има в цяла окупирана източна европа. Изучава се гиномът на източно европейците за по-ефективни биологични оръжия срещу тях.
  • 17 Hoho Boho

    17 0 Отговор
    Пълна манипулация...

    Твърди се, че "супер ваксината" SpFN ...
    Твърди се, че супер препаратът дава защита срещу всички...

    След успешните опити с човекоподобни маймуни тестовете на новата ваксина вече навлязоха в първата фаза на изпитания с хора.
    Тепърва ще става ясно дали новата "супер ваксина" действително ще предизвика обрат...
    Можем само да предполагаме дали тази нова ваксина би имала ефект...
  • 18 Лавренти

    27 1 Отговор
    Знаем, че краварската ваксина е смех като краварската армия.
  • 19 Дъртаньянов

    26 0 Отговор
    Да пробват първо на Нанси Пелоси и Джо Байдън!
  • 20 БАЙ КУРТИ

    28 0 Отговор
    Всичко що е от КРАВАРНИКА е супер . Абе спрете се D зеле .Има ли балъци които ви вярват .
  • 21 КОНДЬО

    6 7 Отговор
    Американския контингент в Бг (все яки мъжаги препечени) сложиха тас Супер ваксина отдавна, отзд на ГРАД КОЗЛОДУЙЙ И ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ
  • 22 Майна

    27 2 Отговор
    ДВ ,що не пишете ,че ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ТОВА ПРИНУДИТЕЛНО ИНЖЕКТИРАНЕ В ГЕРМАНИЯ СТАНАХА ЕЖЕДНЕВНИ? ЩО НЕ ПИШЕТЕ,ЧЕ ХОРАТА ПРЕДИ СЕ ОРГАНИЗИРАХА, А СЕГА ВСЕКИ ДЕН ИЗЛИЗАТ И ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ ПОДЧИНЯТ НА ТОЗИ ДЕСПОТИЗЪМ! ЩО НЕ ПИШИТЕ,ЧЕ ОНИЯ СКУНКС ОБЯВИ, ЧЕ СЕ ИЗВИНЯВА МА НЕВАКСАНИТЕ, ЧЕ ГИ ОБВИНИХА,ЧЕ ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ЗА ЦИРКУЛАЦИЯТА НА ,,ВИРУСА,, ЩОТО НАД 95% са болни ,,ВАКСАНИТЕ,, , БИЛО СОФТУЕРНА ГРЕШКА!!! ЩОТО ИСТИНАТА ИЗЛИЗА И НЯМА ДА ВИ БЪДЕ!!!!!

    Коментиран от #24

  • 23 ВаксТЕЛЕшоп

    27 0 Отговор
    Абе, тези реклами на ковид-ваксини много ми приличат на Телешоп реклами- "Уникален, супер продукт! Само за теб, само сега!" и го повтарят до втръсване.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 мда

    14 0 Отговор
    И един мармот увиваше шита в станиол.
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 0 Отговор
    еликобритания
    18.01–31.01
    Общ брой случаи 2 010 483
    Смъртни случаи 3 679
    Напълно ваксинирани хора
    48 416 498
    % от населението: 72,9% ето и евреите...с 4 игли,а фуражката да ......Израел
    18.01–31.01
    Общ брой случаи 1 108 439
    Смъртни случаи 487
    Напълно ваксинирани хора
    6 093 060
    % от населението: 66,4%...ето и бг България
    18.01–31.01
    Общ брой случаи 121 361
    Смъртни случаи 1 071
    Напълно ваксинирани хора
    1 996 484
    % от населението: 28,5%...да разтълкува данните ваксиниран 1403 или ...от факти,вместо да ми трие поста
  • 27 Интензивното

    15 0 Отговор
    Знае се за грипната ваксина,че първоначално била създадена и ползвана в армията без особен успех,след което я пускат за хората правят добър бизнес в началото,но балъците с времо свършват или загиват не особено геройски
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ззз

    7 0 Отговор
    Тия ги подготвят за КИБОРГИ !!!
  • 30 Кака Гинка

    17 0 Отговор
    Както почват отдалече и с хвалебствия,май искат да ни пробутат още една ваксина, че не им стигнаха печалбите. А после, когато се окаже , че и тя е шменти капели като другите сигурно ще кажат: "Ама тя, явно не действа на българи, крив ви е гена!"...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абе не знам":

    разведката им работи здраво!на времето междузвездни войни на рейгън са били едновременно на бюрото му и на руснаците!
  • 33 Махмуд

    9 0 Отговор
    Ми то 6омид си е тяхно биологично оръжие. Нормално е да имат автидод за избрани.
  • 34 Госあ

    8 1 Отговор
    Както не веднъж съм повтарял в този форум, протеиновите ваксини са не само несравнимо по безопасни, но имат и несравнимо по големи възможности. Впрочем, кога ще се появи Новавакс в България ?

    Коментиран от #36

  • 35 ханс

    7 0 Отговор
    Само като видиш надпис немско зеле - веднага е ясно,че всичко е примитивна лъжа
  • 36 Госあ

    12 2 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    “ България е отказала доставки на „Новавакс“ заради достатъчни количества от вече прилаганите ваксини у нас. Това решение е взето от служебния кабинет още през август миналата година.” без повече коментари !!! Отново - само най големите боклуци достигат до българина. Повтарям - най големите боклуци.

    Коментиран от #37

  • 37 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Това решение до голяма степен е продиктувано от тъпанара богдан кирилов.
  • 38 факт

    9 0 Отговор
    супер ваксина за супер идиоти и мазни медйни мисероци
  • 39 Името на новата ваксина

    8 1 Отговор
    Е УМИРАЙ БАВНО И ТРУДНО 😂🤣😅😆😁😁😄😀
  • 40 111

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Универсален войник":

    Едва ли целта на биолабораториите в Грузия, Украйна, Казахстан, България и в други постсоц. страни около Русия е създаването на супервойници на тия територии. По-скоро е за създаване на биооръжие за обезлюдяването им, както и на Русия. Планът на Хитлер в ъпдейтван вариант, при това с минимизиране на собстврните загуби.
  • 41 Виктор браво

    3 0 Отговор
    Тази ваксина, действа единствено на тези с неясна сексуалност.