Last news in Fakti

10 Май, 2022 17:31 1 765 1

Как да се предпазим от рак на кожата?

  • рак-
  • тумор-
  • меланом-
  • кожа-
  • грижа за кожата-
  • защита от слънцето-
  • слънцезащита

Защитата на кожата е особено важна сега, с настъпването на летния сезон

Как да се предпазим от рак на кожата? - 1
Снимка: Shutterstock

Онкологът Елхан Ибрагимов разказа как да се предпазим от рак на кожата. Този вид онкология е един от най-често срещаните видове злокачествени тумори, който е изключително труден за диагностициране в ранните етапи, пише zdrave.to.

Според специалиста ултравиолетовото лъчение, излъчвано от слънцето, е източник на злокачествени кожни тумори като базалиом и меланом.

Лекарят отбеляза, че колкото по-голямо е натоварването от ултравиолетовото лъчение върху кожата, толкова по-силно се увеличава мутационният товар, който може да се образува в пигментните клетки на кожата. Този фактор, предупреди Ибрагимов, води до риск от развитие на меланом.

Най-изложени на ултравиолетовите лъчи на слънцето са хората с такъв тип кожа, характеризираща се със светъл цвят и лунички. В риск са и жителите на скандинавските страни, някои части на Канада и Русия.

Поради липсата на слънчева светлина хората, работещи в затворени пространства, често прекарват много време от почивката си на пряка слънчева светлина. Това ги излага на риск от развитие на рак на кожата.

За да се сведат до минимум рисковете, онкологът посъветва да не се престоява дълго време на пряка слънчева светлина. Кожата трябва да бъде защитена, като не е желателно да се правят слънчеви бани от 12:00 до 15:00 часа.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плашимир

    0 1 Отговор
    Интересен случай има при мен. Рак на джоба. Товар разновидност на рак на портфейла. Било заразно. Къде го пипнах маса му?