5 Октомври, 2022 18:32 5 765 15

За кого е полезна сланината?

  • свинска мас-
  • мас-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • вредна храна-
  • мазнини-
  • сланина

Полезна или вредна е свинската мас?

За кого е полезна сланината? - 1
Снимка: Shutterstock

Някои диетолози започнаха да казват, че сланината трябва да бъде включена в менюто, особено ако човек има сериозни заболявания. Учените отдавна се опитват да разберат дали е полезно за хората да приемат тази животинска мазнина или не, пише zdrave.to.

Какво съдържа сланината?

Мазнини - да. Но цялата тази мазнина е триглицериди - наситени мастни киселини: линолова, линоленова, арахидонова и т.н. Богата е и на витамини: от А и D, до каротин и ретинол, както и на микро- и макроелементи – съдържа желязо, калций, магнезий и много други.

Но в същото време е висококалорична храна: от 500 до 800 kcal на 100 грама, в зависимост от обработката на продукта. Въпреки това, яденето на повече от 100 грама чиста мазнина наведнъж е задължително.

История

Сланината се счита за един от най-старите хранителни продукти – споменава се в записи още от древността. Учените смятат, че още през неолита, преди 15 хиляди години, хората са яли мазнината от прасетата. От документална гледна точка, историята на свинската мас започва в Китай преди около 8 хиляди години.

Полезна или вредна?

През последните години диетолозите и специалистите по хранене все повече рехабилитират сланината. Вече е известно, че съдържа много липопротеини с висока плътност, тоест „добър“ холестерол, че е по-полезно да се пържи с нея, отколкото с растително масло, тъй като се отделят по-малко канцерогени – това доказаха учените от Британския университет „Де Монфор”. Има високо съдържание на селен, който е дефицитен при повечето хора, както и витамин D.

Може ли свинската мас да лекува болести?

Според ендокринолози, ако обичате толкова много свинска мас, може да изяждате по няколко парчета Но не си мислете, че това е панацея и еликсир за вечен живот. Не забравяйте, че тя е 100% мазнини. Лекарите не отричат, че от мазнините има ползи. Но в много отношения те са преувеличени. Ето четири примера:

• В свинската мас има много различни мастни киселини и витамини

Това е факт – има много киселини, наситени и ненаситени. Включително и Омега-6. Но те насърчават възпалението в тялото и не трябва да се бъркат с лечебните Омега-3, които го потискат. Що се отнася до мастноразтворимите витамини A, E и D, най-добре е да си ги набавяте от други храни или добавки.

• Хедонистична храна

Всъщност, сланината е полезна за хора, които работят тежък физически труд, правят пешеходни преходи на дълги разстояния и т.н. За всички останали това е хедонистична храна. И със сигурност, не е лек за болести.

• Свинската мас съдържа арахидонова киселина

Този факт не може да бъде оборен, както и ползите от киселината. Тя поддържа възпалението, от което тялото се нуждае в разумни граници за възстановяване – явен парадокс. Но лекарите напомнят, че тялото ни само произвежда арахидонова киселина. Не нон-стоп, а когато трябва. Точно за това то се нуждае от Омега-6, която е много изобилна в живота ни – например, в растителното масло.

• Отделяне на жлъчка

Жлъчната секреция се стимулира от всяка мазнина, съдържаща се в храната. Но, ако я принудите да се отдели предварително, на празен стомах, може да получите неприятен рефлукс.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сланинка

    46 1 Отговор
    Преди беше полезна за бедните, че беше двойно по-евтина от месото, но сега им изравниха цените със статии колко много била ползезна, и ползите изчезнаха.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ехооо

    22 2 Отговор
    Рехабилитация не е реабилитация
  • 4 Тези храни

    18 0 Отговор
    ги има и на запада а тревопасните разправят че били вредни защото са баш булгар ястия шкембе чорбата я има и в Италия и Франция

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 биби

    28 0 Отговор
    Всичко с мярка е полезно.
  • 7 амет.дуан

    16 0 Отговор
    фен на сланината и ракията
  • 8 Аууууу, мани, мани

    21 0 Отговор
    Онова чу.,че,ло Донка Байкова ще хвърли топа. Едно време ни учеше да си храним децата с маргарин. Добре, че никой не я слушаше. Ядем си сланинка в мярка, спортуваме цялото семейство и се чувстваме слава на Господа, отлично. Гледам, по точно гледах едни последователки на новото гуру Силвена Роу, едната си отиде от много здравословна храна, Бог да я прости. Нито килограмите коригира, нито здравословното и състояние се подобри.
  • 9 българин

    21 0 Отговор
    погледнете снимката, устата се пълни със слюнка, няма нужда от повече коментари, хората хилядолетия сланина яли, над 100 г. живели и с питиенце песни пели, а сега науката на шарлатаните засипва невежите вярващи с купища лъжи и вредни диети и рецепти.
  • 10 Дядо Стою

    14 0 Отговор
    Уф! Така се бях притснил да не е вредна. Пък тя била много полезнаОтивам до качето, да си изкарам едно парче сланина, че да не граняса. Утре ще си пържа картофи в свинска мас.
  • 11 Бай Леварезба

    4 0 Отговор
    За турците е много полезна !
  • 12 Лукчо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тези храни":

    И в испания само че не като чорба а повече мяза на пача има и уши и крачета и бахур
  • 13 Роза

    7 1 Отговор
    Ами то нищо прекалено не е полезно!Особено висококалоричните храни трябва да се ядат с мярка!
  • 14 Пак крадете от Блиц

    6 0 Отговор
    Това беше стара статия от Блиц ….
  • 15 От Доброто старо време

    8 0 Отговор
    Ядяхме и ушите ни пллющяха, но вече избиха прасчовците и от Турция не ни внасят сланинка. В студеното време това е супер храна. С лук и хляб се набива.