Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 16:31 3 460 4

Ново изследване показа кога се проявяват първите симптоми на деменция

  • деменция-
  • алцхаймер-
  • диагноза-
  • симптоми

Резултатите от изследването ще помогнат за ранното диагностициране на Алцхаймер и деменция

Ново изследване показа кога се проявяват първите симптоми на деменция - 1
Снимка: Shutterstock

Учени установиха, че ранни симптоми на деменция може да се проявят до девет години преди да бъде поставена диагнозата на заболяването, съобщи електронното издание на британския в. "Гардиън".

Тези резултати показват, че в бъдеще ще е възможно скрийнингът при хората от рискови групи да помогне за подбора на пациенти, които да се облагодетелстват от лекарска намеса или за идентифициране на пациенти, подходящи за тестове на нови терапии, пояснява БТА.

Изследователи от университета Кембридж публикуваха резултатите от проучването си в специализираното издание "Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association".

Д-р Ричард Оукли, асоцииран директор по изследванията в Дружеството за лечение на Алцхаймер, определи резултатите като важни и отбеляза, че "за някои хора, които ще развият болестта, проблемите с паметта и мисленето може да започнат до девет години преди поставяне на диагнозата".

"Когато преглеждахме историите на заболяването на пациентите стана ясно, че те проявяват когнитивни ограничения няколко години преди симптомите им да станат достатъчно очевидни, за да бъде поставена диагноза", каза водещият автор на изследването Нол Свадивудхипонг.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 6 Отговор
    Като изядете 10 кофички кисело мляко за 1 месец и алуминият се е утаил в мозъка.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 5 Отговор
    Бай Дън е пример‼️
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за ЗДРАВНОТО ИНФО
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.