Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 12:30 3 398 6

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Не търсете спасение в "комфортните храни", те са куршум за здравето

  • д-р йорданка господинова-
  • комфортните храни-
  • полезни храни-
  • езен-
  • зима-
  • национална кухня-
  • храна-
  • навици-
  • здраве

Не се хранете емоционално, а осъзнато. Да заложим на сезонните продукти, които ни дарява есента и със сигурност няма да сгрешим. Есента е благодатна на полезни продукти, чиято цветова палитра е също толкова красива като нея самата, съветва специалистът

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Не търсете спасение в "комфортните храни", те са куршум за здравето  - 1
Снимка: Д-р Йорданка Господинова / личен архив

Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България.

- Д-р Господинова, в разгара на есента сме, зимата наближава. Октомври е месец на промени във времето, в температурите, в атмосферното налягане и на промени в продуктите на пазара. На кои продукти е добре да се наблегне в този красив, но коварен сезон?

- Така е, октомври поставя началото на прехода към по-хладното време, по-късите дни и на биологични промени, увеличаващи желанието за повече храна, което от своя страна може да доведе до промяна в хранителните ни навици. Но есента е и благодатна на полезни продукти, чиято цветова палитра е също толкова красива като нея самата. Ако заложим на сезонните продукти, които ни дарява този цветен сезон, със сигурност няма да сгрешим. Важно е да задоволим потребността на организма от хранителни продукти от всички групи и да му осигурим сезонни зеленчуци, плодове, ядки, протеини и витамини.

- Какви са предизвикателствата пред здравословното хранене през есенно – зимния сезон?

- През есенно-зимния сезон сме склонни да бъдем по-малко активни двигателно. Денят е по-къс, навън е студено и рискът от дехидратация на организма се увеличава, ако не си поставим за цел това да не се случва. Много често в този период хората търсят така наречените „комфортни храни“, като кроасани, кексове, горещ шоколад, бонбони, баници, тиквеници и т.н., за да си осигурят усещането за емоционална ситост, топлина и за да повишат настроението си. Тези „комфортни храни“ са така наречените още храни-спусъци и те са характерните за човека вредни храни, към които прибягва, за да си осигури емоционален комфорт, като много често в есенно-зимния период е по-склонен да прекалява с тях и да задейства цикъла на неконтролираното емоционално хранене, което неминуемо води до неблагоприятни последици върху здравето и увеличава риска от затлъстяване. Има теория, според която сезонът влияе на баланса на някои от хормоните, които контролират глада и апетита, като глюкокортикоиди, грелин и лептин. Слънчевата светлина вече е много по-малко, което предизвиква увеличения прием на въглехидрати, подпомагащи освобождаването на серотонин, което от своя страна подобрява изкуствено настроението. Така, компенсаторно през есенно-зимния сезон, за да си осигурим повече серотонин, който през летните месеци получаваме по естествен път от слънчевата светлина, ние започваме да търсим източниците му в комфортните и бързодостъпни храни. Този феномен е много по-засилен при хората, склонни към сезонна депресия, повишена тревожност и подложени на повече стрес. Един от начините да се справим с тези рискове е, да контролираме и намалим значително приема на „комфортните храни“ и да увеличим приема на сезонните полезни продукти.

- И въпреки всичко ние сме щастливи, тъй като на пазарите има наистина изобилие от полезни продукти в този сезон. Кои са за предпочитане?

- Да, за щастие е така! За предпочитане са всички продукти, с които ни е дарила златната есен, като тиква, круши, грозде, карфиол, цвекло, ябълка, киви, нар, спанак, орехи, бадеми, лешници, дюли, картофи, моркови, зеле, грах, лук, кестени, мушмули, хрян, праз, ряпа, гъби. Всички, характерни за сезона продукти са полезни и необходими на организма ни, за да се подготви той за зимния период и да се запаси с полезни вещества до настъпването на пролетта.


- Кои са предимствата на продуктите, които с лекота намираме в този сезон в нашите географски ширини?

- Наистина есента ни носи палитра от вкусове, богати на разнообразни витамини, на калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, на естествени червени пигменти като беталаин. Например, хрянът надминава дори лимона по съдържание на витамин С. Кивито е наричано още витаминозна бомба, защото е богато, освен на витамин С и на витамините Б1 и витамин А. Гроздето ни осигурява антиоксиданти и съдържа високи нива на цинк, и магнезий. В лимоните се съдържа фолиева киселина, както и много от витамините от Б-групата. Празът ни осигурява магнезий, мед, калций. Ябълките са богати на витамин С, но и на фибри,

а крушите са източник на фолиева киселина, а и съдържат естествени антихистамини. Тиквата съдържа витамините C, B1, B2, Т, А, PP, а освен това калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк, натрий и т.н. Спанакът е богат на омега 3 мастни киселини и селен. На какъвто и сезонен продукт да заложим, няма да сгрешим.


- Как да ги комбинираме за да имаме богатство от витамини и разнообразие?

- Ако следваме принципа на сезонното и полезно хранене, можем да измислим безброй комбинации, които да ни осигурят разнообразен прием на витамини и минерали, необходими на организма ни през есенно-зимния сезон. Важно е на трапезата ни да присъстват, освен плодове и зеленчуци, също така полезни напитки, като чайовете. Не бива да забравяме и приема на протеини – меса, яйца, сирене, риба.


- Сега е сезонът на дюлите. Какво трябва да знаем за този фантастичен плод? Как да го използваме?

- Дюлята е специфичен плод. От много хора той се асоциира наистина с носталгичен спомен за топла стая и приятното усещане, което може да ти донесат чаша чай и резен ароматен плод. За други пък, не е толкова приятен вкусът на дюлята. Въпрос на индивидуални предпочитания. Но за онези, които обичат аромата и вкуса му, имам добри новини. Той е перфектният есенен плод, съдържащ много диетични фибри, ускоряващи храносмилането и съдържа по-малко от 100 калории на 100 грама. Той е чудесен източник на витамин С и мед, желязо, магнезий, калий, което го прави незаменим стимулатор на добрия имунитет.


- Какви са ви препоръките за райската ябълка?

- Райската ябълка съдържа витамини A и C, както и голямо количество фибри. Освен това, осигурява на организма и малко количество манган, който е важен за метаболизма, правилното усвояване на мазнините и протеините.


- А зимните ябълки?

- Те също са изключително полезен плод, с отлична концентрация на фибри и съдържащ флавоноиди, витамини и магнезий, подмомагащи регенарацията на клетките.


- В природата изобилстват в момента шипките, глогът, трънките, боровинките. Не е добре да ги подминаваме, нали! Какво ще препоръчате? Как и за какво да ги използваме?

- Добре узрелите плодове на трънката можем да наберем през октомври или ноември, след което да ги изсушим на сянка и цяла зима да пием полезен чай от трънка. Шипката не случайно е наречено българското годжи бери. Тя е богата на витамин С, Р и К. Отварата от шипка е отлично средство за профилактика на заболявания.

Глогът е билка, която подобрява работата на коронарните артерии и снабдява организма с кислород. Плодовете на глога са богати на захари, минерални соли, пектин, органични киселини, витамини А и СА, ензими и други. Шипката, глогът, трънката, боровинките са чудесен източник на полезни вещества и могат да се консумират неограничено през целия есенно-зимен период.


- И все пак , българинът си обича националната кухня, особено в застудяващия сезон. Гозбите са вкусни, но не винаги полезни. Как да ги комбинираме? Можем ли да постигнем балансирано хранене с храни от националната ни кухня?

- Можем, разбира се. Ако планираме продуктите предварително, не прекаляваме с количествата и не се храним емоционално, а осъзнато, може да комбинираме ястията по начин, който да ни осигури баланса, необходим на организма, за да функционира нормално. Можем, например да направим традиционния тиквеник със сорт сладка тиква и да не добавяме захар или да използваме меда, като алтернатива на бялата захар.

Вместо кекс, може да предпочетем здравословна алтернатива на десерт с кисело мляко и сезонен плод. Ако хапваме зрял боб или грах, може да не ги ядем с хляб. Има безброй варианти, ако човек си постави за цел да се храни здравословно.


- И за финал по традиция – три пожелания за есенно – зимния сезон...
- Живеем във времена на сложни промени. Важно е да се съхраним здрави и силни, за да се адаптираме възможно най-безболезнено към съвременните предизвикателства. Затова пожелавам на всички през есенно-зимния сезон да са осъзнати и да открият в себе си ресурсите, които да им помогнат да посрещнат пролетта на 2023 година, обнадеждени, обновени, спокойни и много здрави!

Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лошото е

    7 5 Отговор
    че много от тези неща са пълни с ГМО, а тези, който не са, са поразени от течовете в Украинските биолаборатории и атомни централи

    Коментиран от #4

  • 2 сила

    8 2 Отговор
    ШАРЛАТАНИ.......осребряващи си проблемите на комплексирани , скучаещи хора
  • 3 Много

    9 3 Отговор
    е "модно" - треньор по здравословно хранене ! Мерси !
  • 4 Колко ли

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лошото е":

    радиоактивни марули сме изяли след 86-та Чернобил
  • 5 Българин от старо време

    8 3 Отговор
    Затова сме сложили вино, кисело зеле,
    лютеници, туршии пък вие яжте ГМО от Фантастико.
  • 6 Вирус

    4 2 Отговор
    Еее случайно чета оля ал ахмед разбирала и от здраве хахахаха какво не прави човек за пари