9 Януари, 2023 13:22 2 908 4

Гладуването като средство за борба с рака?

  • гладуване-
  • борба с рака-
  • лечение-
  • рак

Има много „но“, които правят гладуването много съмнителен метод

Гладуването като средство за борба с рака? - 1
Снимкa: Shutterstock

Медиите и социалните медии често съобщават, че ракът може да бъде контролиран чрез гладуване. Аргументите на привържениците на този метод са различни. Има напълно противоречиви на науката и на целия здрав разум. Съществуват обаче доста научни обосновки, потвърдени от изследванията.

Например, известно е, че краткосрочните епизоди на глад (когато човек изобщо не яде или консумира много малко калории за кратко време - от 12 часа до 3 дни) помагат за намаляване на възпалението в организма и намаляване на устойчивостта (имунитета) на тъканите към хормона инсулин..

Въпреки това, има много „но“, които правят гладуването много съмнителен метод за борба с рака и често дори опасен и допринасят за растежа на злокачествен тумор.

Първо страда самото тяло

При рак метаболитните нарушения се появяват в организма поради факта, че раковите и имунните клетки произвеждат някои биологично активни вещества. Всеки ден болният от рак се нуждае от поне 1 грам протеин и 20-30 ккал енергия. Ако енергията не идва от храната, тялото ще извлече необходимия протеин от мускулите, а след това от вътрешните органи. Мастната тъкан няма да бъде засегната. С течение на времето тази ситуация ще доведе до изтощение - кахексия.

Ами раковите клетки? Ако поради гладуването мускулите и вътрешните органи се изтощят, може би същото се случва и със злокачествен тумор?

За съжаление, не.

Докато нормалните клетки постоянно се нуждаят от различни хранителни вещества, много от тях може да не са необходими за раковите клетки. Туморът продължава да се чувства страхотно, расте и "ограбва" цялото тяло.

Авторите на метода не носят отговорност за резултата.

Съществуват различни техники за "гладуване срещу рак" - и нито един от техните автори не е признат специалист в областта на онкологията. Някои системи изискват да отказвате храна напълно, а други да изключвате определени храни. Има методи, които включват редовни очистващи клизми и други ритуали.

Има ли доказателства, че тези популярни системи наистина, ако не елиминират напълно рака, то поне помагат в лечението, подобряват състоянието на пациента?

Уви, няма надеждни доказателства.

Факт е, че ползите от продължително или краткосрочно гладуване при рак не са доказани. Но вредата е доказана и добре проучена. Така че, отказвайки храната, онкоболният прави експеримент със себе си, който може да завърши фатално, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор
    големиии спииициалисти сте,от мисленето до гладуването и аз се чудя как при толкоз акъл,не можете да достигнете математическите способности и интелекта на една кучка-Майка с 5 малки кученца!!!Като говорите за рак ,говорете за кой от видовете рак......рака се контролира и лекува не чрез Глад,а с ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ,ганки и ганчооооо овци!
  • 2 Гост

    13 2 Отговор
    Наивна и глупава статия. През 2016 година японският учен Йошинори Осуми получава Нобелова награда за медицина за откриването и изясняването на механизмите за автофагия – фундаменталния процес за разграждане и рециклиране на клетките. Когато човек не поема храна от 24 до 72 часа, в зависимост от приетата преди това храна, започва процесът, известен като „автофагия“. Това е способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки. По този начин гладуването стимулира възникването на нови клетки.
    Надявам се, че Нобеловият комитет е достатъчно авторитетна институция за Вас. Добре е човек да не разчита само на социалните медии.
  • 3 що за неграмотна статия?

    5 0 Отговор
    как не ви е срам от неграмотните ви граматически и научни "статии" !!! имунитет/тъкани/инсулит...куку и всичко останало...вие не само знаете за какво пишете,, вие не сте наред с главите!!! Тръгнали съвети да дават за ролята и значението на терапевтичното гладуване, има си публикации в pub med, има купища резултати от клинични проучвания........ми закрийте университетите направо бе, неграмотниците от факти.бг ще ви лекуват
  • 4 да, точно така

    7 0 Отговор
    яжте захар и мазнини яко , ако имате туморцлушайте експертите от факти