Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 18:18 917 10

Министър Хинков: Това, което исках да постигна, беше оценено още в началото като твърде амбициозно

  • христо хинков-
  • постигане-
  • оценка-
  • амбиция

„За съжаление, аз можах да формирам частично екип, с който работя, и резултатите са частични. Проблемът е по-сериозен и не е свързан само с корупция, а с цялостна реформа в болничната помощ. Моята последна задача ще бъде да предложа на парламента проектозакон за болнични консорциуми”, допълни здравният министър

Министър Хинков: Това, което исках да постигна, беше оценено още в началото като твърде амбициозно - 1
Снимка: Нова телевизия

Здравният министър Христо Хинков заяви, че борбата с корупцията в здравеопазването трябва да се води от екип. „За съжаление, аз можах да формирам частично екип, с който работя, и резултатите са частични. Проблемът е по-сериозен и не е свързан само с корупция, а с цялостна реформа в болничната помощ. Моята последна задача ще бъде да предложа на парламента проектозакон за болнични консорциуми”, допълни той в ефира на "Пресечна точка" по Нова телевизия.

Относно думите му, че е останал неразбран като министър, той коментира: „Това, което исках да постигна, беше оценено още в началото като твърде амбициозно от председателя на Здравната комисия и наистина е такова. Исках болниците да са в добро финансово състояние и да се управляват добре от своите директори. Съответно, министърът на здравеопазването да може реагира по-гъвкаво в случаите, когато тези неща не се случват”.
Случаят „Пирогов” е един от сигналите за корупция, за който Хинков уточни, че не е срещнал подкрепа от своите партньори. „Пирогов” е типичен случай за това, че има конкретно доказани закононарушения. Дали това е корупционна схема, или не – ще докажат съответните органи. Аз мога да кажа, че има нарушения, които ме задължават да предприема тези мерки, а не срещнах необходимата подкрепа от страна на Комисията по здравеопазването”, заяви Хинков.

Той категорично отбеляза, че не е освобождавал директора на болницата в Плевен. „Имах такова намерение, но се взе решение от ръководството на Министерството на здравеопазването да се изчака до провеждането на конкурс”.

Според него до края на месеца се очаква въздушната ни линейка да бъде напълно оперативна и да може да изпълнява мисии. А въздушната помощ ще бъде напълно безплатна и достъпна за всички хора.

„Пълното завършване на програмата предполага шест хеликоптера, които да бъдат в различни бази, от които да могат в радиус от 200 км. да покриват територията на България. Така че ще има възможност да се достига до всяка точка”, допълни той.
„Имаме един хеликоптер и шест екипа, които ще бъдат разположени в хангарите, където ще домуват линейките. Предстои да бъдат обучени 36 екипа в рамките на 2-3 години, когато ще завърши този проект”, обясни министърът.

За да е възможна помощ през цялото денонощие, трябва екипите да натрупат летателни часове. „Започва едно облитане на машината, която дойде. Запознаване на пилотите с нея и възможностите да могат да летят в тъмната част на денонощието. Така или иначе това, за което са предвидени авиолинейките, ще се случва основно през деня”, каза той.

Хинков подчерта, че хеликоптерите не са предназначени за издирвателни мисии. „Нямат апаратурата за нощно виждане, нито инфрачервени лъчи. Могат само да помагат на Планинските спасителни служби”, поясни той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 8 Отговор
    Кво ще постигнеш кукло, освен да слугинстваш клекнал и да папкаш!
  • 2 Нашийник

    2 2 Отговор
    Много ме кефи, че използвате различни начертания на шрифта в статията. Сега остава и да почнете да ги оцветявате и сте готови дизайнери. Не знам от кой точно тръгна тая мода (май от Калин) да подчертавате кое точно трябва да се прочете, все едно, че хората не могат да отсяват зърното от плявата. Методи на малоумници за малоумници.

    Коментиран от #8

  • 3 Да де

    14 0 Отговор
    Все се крало от здравето на хората, но кражбите на герберските медицински калинки на Борисов са недостижими. Балтов и този сегашния оглозгаха Пирогов, гербавият обратен депутат Костадин Ангелов окраде Александровска болница, а за милионера Генчо Начев да не говорим.
  • 4 Министъра

    6 3 Отговор
    е човек който искаше да прави реформи, но няма кой да го остави !
  • 5 хххх

    3 1 Отговор
    От "твърда" амбициозност докторите вече отказват да преглеждат пациенти! Стоя болен, а лекарят ич не хо е еня..
  • 6 Достойните хора

    2 0 Отговор
    За тях властта не е самоцел, а мисия ...
  • 7 Буквоядец

    1 1 Отговор
    Този психиатър се вторачи в Пирогов и остана с пръст в уста. Никой не го подкрепи. От Денков,през Ангелов,до партията,която ни го натресе, пардон,издигна .Но поне има фенове. Единият е от Рибново,а другият и той от провинцията. Като министър,няма с какво да се похвали и с нещо положително да се запомни!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.