Last news in Fakti

7 Октомври, 2023 11:25 1 192 4

Министър Хинков: Състоянието на ранените от Нагорни Карабах, докарани в "Пирогов", е тежко. Ще има много работа по тях

  • христо хинков-
  • ранени-
  • нагорни карабах-
  • пирогов

"Началото на ноември ще бъде изнесен доклад на прокуратурата за "Майчин дом", въз основа на който ще взема решение за директора на болницата. Ако има престъпление, проф. Иван Костов си отива. Болницата в момента се справя бюджетно добре, намаляват просрочените задължения, нещата се поуспокоиха там", коментира проф. Христо Хинков

Министър Хинков: Състоянието на ранените от Нагорни Карабах, докарани в "Пирогов", е тежко. Ще има много работа по тях - 1
Снимка: БНТ

Състоянието на ранените трима души при взрива в Нагорни Карабах, които вчера бяха докарани с военния "Спартан" от Армения в "Пирогов", е тежко, но имат шанс за живот. Това съобщи в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

"Не са интубирани, но са в тежко състояние, с дълбоки изгаряния. Ще има много работа по тях. Но лекарите в "Пирогов" неведнъж са правили чудеса", каза Хинков.
Министърът на здравеопазването подчерта, че се работи за решаването на проблема с периодичното изчезване на лекарства от пазара.

"Има много причини за това - търговски взаимоотношения, производствени липси, пазарни условия, ниски цени на внос на лекарства, които представляват интерес за последващ реекспорт и т.н. Създал съм група от експерти, които работят по въпроса, търсим решения", заяви здравният министър.
Проф. Хинков коментира и темата за генеричните лекарства.

"Проблемът с генериците е много сложен. Не трябва да се допуска генеричното заместване на ниво аптека. Аптеката тогава ще запази по-скъпото лекарство. Генерикът е по-евтин и лекува, но създава предпоставка за изчезване на оригиналния продукт, който в някои случаи е незаменим".

По казусът с възможното отстраняване на директора на столичната АГ болница "Майчин дом" Хинков коментира:

"Началото на ноември ще бъде изнесен доклад на прокуратурата за "Майчин дом", въз основа на който ще взема решение за директора на болницата. Ако има престъпление, проф. Иван Костов си отива. Болницата в момента се справя бюджетно добре, намаляват просрочените задължения, нещата се поуспокоиха там".
Здравният министър съобщи, че е поставил срок до Нова година да се даде конкретна дата за правенето на първа копка на Националната педиатрична болница.

В разговора беше дискутирана и темата с новия щам на COVID-19.
"Специалистите казват, че протича леко и не дава усложнения. Хоспитализациите не са увеличени. Има обаче голям интерес към ваксинирането и ние сме готови да отреагираме. Близо 19 000 души са се ваксинирали, така че непрекъснато разширяваме възможностите за ваксинациите. Що се отнася до отпадането на карантината, законът трябва да се промени", обясни проф. Хинков.

Той съобщи, че макар и трудно, все пак е успял да убеди правителството, в лицето на премиера в необходимостта от отваряне на първия протонен център за лечение на онкоболни в България макар и без европейско финансиране.
България трябва да развива високи технологии. В чужбина може да се лекуват пациентите, нуждаещи се от лъчетерапия с такива щадящи технологии, но защо да не го направим тук."

Професор Хинков каза, че първият медицински хеликоптер идва през месец януари.

"Обучени са около 110 човека, които ще обслужват хеликоптерите. Има развитие във въздушната спешна помощ, има конкретни срокове и се спазват", каза още здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво Браво

    9 1 Отговор
    В България безработния без никакви доходи дължи здравни осигуровки и ме го лекуват.....с иначе арменци докарали с българския военен самолет...... Оправете първо нашата ни къщичка , арменците може и във Франция да ги лекуват
  • 2 бяла мафия!!!!!

    5 1 Отговор
    Работи се по коли и други машинарии. За хората се полагат грижи....но очевидно не и у нас, хинков знае най-добре.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.