Last news in Fakti

13 Март, 2024 15:57 1 974 12

Все повече млади хора в Европа са застрашени от колоректален рак

  • европа-
  • млади-
  • колоректален рак-
  • рак-
  • заболяване-
  • риск

Медици изчисляват, че ще се повишат смъртните случаи, причинени от заболяването сред младите европейци

Все повече млади хора в Европа са застрашени от колоректален рак - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване, проведено в Европейския съюз и Обединеното кралство, показва тревожни резултати: смъртните случаи от коварно заболяване сред младите хора може да се увеличат с около една трета през 2024 г.

Експерти от университета в Милано изчисляват, че смъртните случаи, причинени от колоректален рак, ще се увеличат значително сред хората на възраст между 25 и 49 години. Прогнозираният растеж в целия Европейски съюз, както и в Обединеното кралство, ще бъде значителен в сравнение с 2018 г., информира zdrave.to.

Резултатите от проучването са обезпокоително подобни на тези, публикувани на 17 януари 2024 г. в статистически доклад на Американското общество за борба с рака.

Въпросният доклад установи, че колоректалният рак е водещата причина за смърт от рак при мъже под 50-годишна възраст в Съединените щати. За жените в същата възрастова група ракът на дебелото черво е втората водеща причина за смърт от рак и числата изглежда нарастват от 90-те години на миналия век.

„Процентите са малко по-различни, но мисля, че тенденцията е подобна и смятам, че коментарите за затлъстяването, диетата и консумацията на алкохол със сигурност са валидни“, казва представителят на Американското онкологично дружество Кристина Анунциата.

Тревожна особеност на този вид рак, според Карло Ла Векия, водещият автор на новото изследване, е, че болестта е много по-агресивна при младите хора. Изглежда, че затлъстяването и консумацията на алкохол са ключови фактори за появата на колоректален рак.

В страни като Франция и Италия, където консумацията на алкохол е намаляла, увеличението на смъртността не е толкова силно.

„Хората трябва да се стремят да поддържат здравословно тегло, да ядат диета, богата на плодове и зеленчуци и с ниско съдържание на червено месо, да спортуват редовно и да ограничат консумацията на тютюн и алкохол “, каза Кристина Анунциата


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    24 5 Отговор
    Ами много гейтаци,много анален сех
  • 2 Местния Козар

    30 1 Отговор
    Що не направят изследване и в Полша, Молдова и у нас, където пиенето е национален спорт, колко са заминали от рак на дебелото черво......всичко е от боклуците с които се храним(разбирай ни хранят)........

    Коментиран от #4

  • 3 нищо ново и неочаквано

    22 4 Отговор
    с любезното съдействие на краварите…
  • 4 Хмм

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Местния Козар":

    БАБХ прехвърлят топката НЗОК
  • 5 гост

    18 1 Отговор
    Като замените "вредното" червено месо със скакалци и треви ще живеете "вечно" или какво!? Я дайте пример с веган столетник, щото такива ядящи месо и сланина бол! Все пак има един нюанс - няма нищо по-полезно от качественото домашно червено месо и сланина, които дават необходимата за живота на организма енергия, сила, издържливост, приток на кръвта в мозъка! Разбира се, не следва да се прекалява с него и да се бърка с ГМО-то по хипермаркетите, което наистина е вредно за организма!
  • 6 да ядат диета

    10 2 Отговор
    Авторката много ми падна в очите.
  • 7 Жални ми

    16 1 Отговор
    Ключовият фактор са ГМО храните, отровните храни, ментетата,замърсената вода...,сккалците и насекомите дето ручате без да знаете ,.жални ми бройлерчета такива.
  • 8 Яяяяяя

    6 2 Отговор
    Диетата се спазва, не се яде
  • 9 Мими Кучева

    2 1 Отговор
    Отзад ле си го слагат?🙉💋💋💋🙉
  • 10 ЛЕЛЯ

    8 0 Отговор
    Важна е храната...бургер и, Кентъки, Мак Доналдс....хапване на крак с пържени в старо олио картофи и шницели , както и сосове с консерванти от пластмасови шишета и т.н
    Домашно готвена храна и супи трябва да се ядат+ плодове и зеленчуци
  • 11 как да е

    2 0 Отговор
    след като ни се предлагат за храна разни "лабораторни упражнения", които, видиш ли не били вредни за човешкото здраве, ама хич, само дето бавно и системно подкопават здравето и резултатите са налице...да не би пък това и да е целта.
  • 12 пенсионер от Варна

    4 0 Отговор
    резултат от здравословните храни, с които ни заливат в супермаркетите !