Отидете към основна версия

31 333 65

Чували ли сте за Lada 4x4 Tarzan?

  • lada-
  • 4x4-
  • tarzan-
  • автоваз

Напоследък версиите на стандартни автомобили с повишена проходимост са изключително популярни както у нас, така и в Европа. У нас доста популярен беше VW Golf Country, но този клас придоби известност с Audi Allroad Quattro. Днес повечето фирми произвеждат подобни возила - при това като се започне от премиум марките и се стигне до по-бюджетни хитове като Skoda Octavia Scout, например.

Знаете ли обаче, че и руснаците от Lada са пускали подобен автомобил, при това през далечната вече 1996 година. Името му е Tarzan, а колата е съвместна разработка на концерна АвтоВАЗ, компанията Лада-Контур и дизайнерската фирма DeCon. Първото поколение Lada Tarzan е базирано на ВАЗ-2108, но колата е с повишен клиренс и 4х4 система от Niva.

Предното и задно окачване на Tarzan са независими, а под капака се монтира 1.7-литров бензинов мотор с мощност 80 конски сили. Заради "аматьорско" направената визия обаче колата търпи преработка и се появява втора версия, базирана на моделите ВАЗ-2109, ВАЗ-2111 и ВАЗ-2112. Всичко на всичко от Tarzan са произведени няколкостотин екземпляра, след което по незнайни причини моделът е свален от производство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини