Отидете към основна версия

11 503 65

Уникална Таврия, за която не сте чували

  • заз-
  • таврия-
  • купе

Автомобилите от семейство ЗАЗ Таврия бяха спрени от производство през 2011 година - именно тогава от конвейера слязоха последните екземпляри от Таврия и Славута. Малцина обаче знаят, че един от тези модели се опитва да се върне към живот, при това с нова визия - като спортно купе.

Купето на Таврия е разработено през 2010 година в предприятието Вепр. Първоначално колата е проектирана за драг, но впоследствие е взето решение да се произвеждат малки серии по поръчка. Цената е $5 000.

За основа на спортното купе се използва стандартен хечбек Таврия, но задната част е "отрязана" и заменена изцяло с нова. Появяват се сдвоени прозорци, по подобие на Corvette Stingray от 1963-а, нов капак на багажника и два спойлера.

Аеродинамичният обвес също е нов, а въздухозаборниците са по-големи, като такива се появяват и на предния капак. В салона е монтиран спортен волан, нови кресла, като естествено купето е двуместно.

Под предния капак се монтира 1.6-литров двигател от ВАЗ-21114 с увеличена до 160 к. с. мощност. Лекият автомобил достига безпроблемно скорост от 200 км/ч. Купето е с разширена колея и с увеличен до 187 мм клиренс.

Още от интересните промени са задни дискови спирачки, както и части по окачването, заимствани от Lada. За съжаление, или пък не, Таврия купе остава в един-единствен екземпляр и проектът е закрит.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини