Отидете към основна версия

92 951 102

От Nokian купили нови "лади", но ги изхвърлили

  • nokian-
  • автоваз-
  • lada-
  • vesta

В края на 2015 г. финландският производител на гуми Nokian закупил няколко седана Lada Vesta за тестове, но скоро след това руските автомобили били изоставени край тестовия полигон на компанията, където ръждясват и досега, съобщава беларуският сайт ABW.BY.

Преди да бъде захвърлена като непотребна, една от "ладите" била карана от Яне Лайтинен - пилота, поставил световния рекорд за скорост на лед с Audi RS6 (335.7 км/ч). Той твърди, че "вестата" била опасна, тъй като показвала сериозна склонност към поднасяне при рязко отпускане на газта на лед и сняг. В серийните коли този ефект се неутрализирал от стабилизиращата програма без възможност за изключване, но в тестовата кола тя била деактивирана.

Според lada-vesta2.ru финландците се отказали да провеждат тестове с автомобили от този модел заради повреди. След като констатирали, че Vesta е непригодна за изпитания на гуми, тъй като спирачната система и управляващата електроника не работят правилно, закупените "лади" просто били изоставени.

"Не сме имали никакви проблеми с Lada Vesta", коментира Йоуни Кайнулайнен от Nokian Tyres. "Целият ни автопарк може да се ползва при необходимост. Колите се поддържат в пълна изправност, защото могат да ни потрябват във всеки момент. Информацията, че сме се отказали от Vesta заради някакви конструктивни недостатъци или дефекти, не съответства на истината".

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 71 гласа.

Свързани новини