Отидете към основна версия

59 874 61

Най-добрите летни гуми

  • гуми-
  • летни гуми-
  • тест на летни гуми-
  • adac,

Предвид климатичните условия в нашата страна, типовете гуми, с които българинът трябва да кара, са два - зимни и летни. Съществуват и т.нар. всесезонни, но по отношение на безопасност те са непрепоръчителни, а покупката им е оправдана единствено от финансова гледна точка.

Дойде времето, когато е необходимо да сменим зимните гуми с летни

На много от водачите на моторни превозни средства им предстои покупка на нови летни гуми и точно поради тази причина решихме да ви представим тест, който показва силните и слаби страни на 15 модела. Изследването е направено от немската организация ADAC, на която, специално за подобен вид тестове, може да се вярва.

Независимо от марката, лятната гума е хубаво да се помпа с азот

Така се елиминират температурни разлики, което е един от основнтите фактори за безопасно шофиране през лятото. Много важни са  т.нар. “шарка” на гумата и “каналите”. Последните трябва да са изразени и разположени така, че да могат да отвеждат максимално бързо водата настрани. Точно поради тази причина

напоследък се налага и V-образната шарка

Каучуковото покритие обаче има най-голямо значение за качеството на гумата. Заради това е хубаво

преди покупка на гуми да проверите техния DOT

Това съкращение показва седмица и година, в която е произведен продуктът. Трябва да се знае, че колкото “по-пресни” са гумите, толкова по-добре. Но и това не е всичко. В повечето случаи гуми със сходна шарка и произведени по едно и също време, но от различна марка, не дават еднакви резултати.
Комплексът от гореизброените фактори прави една гума препоръчителна или непреоръчителна. Интересен е фактът, че

не винаги по-скъпите предложения на пазара са по-удачни

въпреки че такава зависимост определено има. Спряхме се именно на теста за летни гуми на ADAC, тъй като петнайсетте модела гуми са изпробвани върху автомобил Skoda Oktavia и са с размер 195/65 R15, което според нас е един от най-популярните размери в родния автомобилен парк. Нито един от 15-те модела не получава максималния брой звезди и прословутия израз “зеер гуд”.

Гумите са тествани на сух асфалт и на мокра настилка

При съставянето на общата оценка специалистите залагат много на изравняването на различните качества на гумата. Идеята е, че тя трябва да има добри показатели и на сухо, и на мокро, да не се износва бързо и да не влияе отрицателно на разхода на гориво. Иначе водачът би имал много малка полза, ако една гума спира идеално на сух асфалт, но на мокра настилка има опасно дълъг спирачен път. За да не влияе обаче един фактор прекалено негативно на дадена гума, се използват посочените в таблица 2 гранични оценки в отделните категории.
Vredestein Sportrac 3 е гумата, която получава най-висока оценка. Още три модела са определени от специалистите като “Силно препоръчителни”. Това са Bridgestone Ecopia EP 150, Nokian V и Maloya Lugano. Цената им в България варира в диапазона от 119 до 129 лева за брой, така че спокойно може да се определи като сходна. Най-скъпа от гумите в теста е Dunlop SP Sport Fastresponse, която се предлага на цена от 140 лева, в класацията заема шесто място, но и тя е определена като силно препоръчителна. Continental ContiPremium Contact 2 и Semperit Speed-Life са другите два силно препоръчителни модела.

Задоволително се представят моделите Michelin Engergy Saver (130 лв), Firestone TZ300 (125 лв), Pirelli Cinturato P1, Hankook KinERGY Eco K425 (110 лв), Goodyear EfficientGrip (131 лв) и Falken ZIEX ZE912. Те са определени като препоръчителни.

Марката Sava е една от популярните у нас, но немците сочат модела Intensa HP за условно препоръчителен

Последните два модела в класацията не са хит на българския пазар. Point S Summerstar 2 и Chengshan CSR66 са непрепоръчителни.

Това е експертното мнение на независимата немска организация ADAC. Дали ще є се доверите е въпрос на лична преценка, но знайте едно. Качествените гуми могат да спасят живот. Не правете компромиси!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини