Отидете към основна версия

20 062 28

Защо спирачната течност трябва да се сменя редовно

  • спирачки-
  • спирачна течност-
  • съвети
Снимка: Shutterstock

Един от основните компоненти на спирачната система на автомобила е спирачната течност. Благодарение на нея енергията от спирачния педал, натиснат от водача, се прехвърля към спирачните накладки и в резултат на това автомобилът се забавя и се привежда в покой. Много шофьори обаче обръщат дължимото внимание на спирачните дискове и накладките, но напълно забравят за спирачната течност. А нередовната подмяна на спирачната течност може да е причина за много неприятности.

Спирачната течност се използва в системата за стабилизиране, контрол на сцеплението, в системи за подпомагане при стартиране на наклон. С други думи, в съвременен автомобил тази течност е подложена на активна работа и ресурсът ѝ е достатъчен за 30-40 хиляди километра. Експертите на Bosch, например препоръчват смяна на спирачната течност на всеки две години.

А според статистиката във всеки трети автомобил спирачната течност не се сменя навреме

Първо, трябва да разберете, че спирачната течност е хигроскопична и абсорбира перфектно влагата. По време на работата на спирачната система влага навлиза по един или друг начин, което от своя страна води до образуването на мехурчета. В един момент има много от тези мехурчета и те се събират в един голям. Поради натрупването на влага в спирачната течност, прагът ѝ на кипене се намалява наполовина. Всичко това води до увеличен ход на педала на спирачката, намаляване на ефективността на спиране, а впоследствие, до пълен отказ на спирачките.

Друг проблем, за който малко хора знаят, е, че старата спирачна течност е много агресивна и с течение на времето може да унищожи части от спирачната система и хидравликата. От своя страна това води до допълнителни разходи за собственика за ремонт или подмяна, например, на хидравличния агрегат.

Смяната на спирачната течност също не е лесна

Например, ако колата е стара или не е оборудвана със система за стабилизация ESP, тогава подмяната на спирачната течност се извършва чрез изпомпване на спирачките. Но в по-сложни съвременни коли за изпомпване и диагностика на системата вече ще се изисква специално оборудване. В противен случай старата течност, останала в системата, може да повлияе на качеството на новата.

Можете да разберете какъв тип спирачна течност да използвате в колата си от инструкциите, които в повечето случаи са на капачката на съда за спирачна течност. Едно е ясно: ако дълго време не сте поглеждали под капака или забележите промени в спирачната динамика на автомобила, не бива да отлагате смяната. Не е безопасно.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.

Свързани новини