Отидете към основна версия

11 535 41

Когато се правеха истински автомобили: Две коли Volvo с рекорден пробег

  • пробег-
  • автомобили-
  • volvo

Днес новите автомобили съвсем умишлено се правят така, че да изкарват по-малко километри. Едно време обаче се правеха истински коли, които можеха спокойно да надживеят собствениците си. Два от примерите за такива превозни средства са коли на шведския производител Volvo, които са "милионници" в истинския смисъл на думата.

Volvo 245 GL 1979 г.

Казват, че 200-то Volvo се сравнява с автомат Калашников "на колела". Надежден, и пак надежден ... Доказателство за това е колата на снимката. През целия си живот този шведски „куфар“ е разнасял поща и вестници във Финландия. В резултат на това общият пробег на Volvo-то 245 достигна 2.65 милиона километра! Ще се запитате: Колко аварии е имала колата и как все още не е на сметището? И така, за първи път двигателят е сменен при пробег от 600 хиляди км, вторият се оказва дефектен и изкарва малко повече от хиляда километра, но с третия колата изминава почти милион километра. Къде е колата сега? Във фоайето на офиса на логистичната компания, за която е работило това Volvo.

Volvo P1800 1966 г.

Рекордьорът по абсолютен пробег е именно това Volvo от 1966 г. Volvo-то P1800 е изминало почти 5 милиона километра! За да бъдем по-точни, към 2018 г. шведската класика бе изминала 4 403 000 километра. Но собственикът му, бивш учител по физика, напусна този свят и към момента няма точна информация за съдбата на колата с най-голям пробег в света. Що се отнася до повредите, въпреки фантастичния (дори междугалактически) пробег, колата няма критични повреди за целия период на експлоатация (собственикът предимно го ремонтира сам). Разбира се се налага смяна на двигателя и скоростната кутия, но иначе колата (към 2108 г.) беше запазена много добре, дори не бе изгнила никъде.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.

Свързани новини