Отидете към основна версия

33 717 55

Mercedes отново изпревари всички

  • mercedes-benz-
  • автономно управление-
  • ниво 3

Drive Pilot е първата в света система за условно автоматизирано шофиране

Mercedes-Benz е първата автомобилна компания в света, която отговори на всички изисквания на регламента на ООН UN-R157 за системи ниво 3 на автономно управление (SAE Level 3). Германската федерална служба за автомобилен транспорт (KBA) издаде първото в света одобрение на подобна автономна система на Drive Pilot на Mercedes-Benz. По този начин германските власти проправиха пътя за въвеждането на условното автоматизирано шофиране в международен план там, където позволява съответното законодателство. Германия беше и първата страна в света, която регулира условното автоматизирано шофиране през 2017 г. и разреши в своя Закон за движение по пътищата системи ниво 3 на автономно управление.

След полученото одобрение и още през първата половина на 2022 г. клиентите на Mercedes-Benz в Германия ще могат да си купят новата S-класа със система Drive Pilot. Така при натоварен трафик или задръстване и на подходящи магистрални участъци в Германия те ще могат да шофират в условно автоматизиран режим при скорост до 60 км/ч. Drive Pilot облекчава водача и му дава възможност да използва допълнителни функции на централния дисплей, които по принцип са блокирани по време на шофиране, като например онлайн пазаруване или преглед на електронна поща. Одобрението на системата от германските власти се отнася и за флагмана на електрическите автомобили на Mercedes-Benz - EQS.

Първоначално Drive Pilot Mercedes-Benz ще може да се използва на 13,191 километра магистрален път в Германия. Интензивни тестове на системата се провеждат и в САЩ, и в Китай. Технологията ще бъде представена постепенно на всички пазари, където е приета съответната правна рамка за условно автоматизирано шофиране.

„От много години работим, за да реализираме своята визия за автономно шофиране. Базирайки се на LiDAR създадохме иновативна технология за нашите превозни средства, която предлага на клиентите ни уникално, луксозно изживяване по време на шофиране и им дава това, което има най-голямо значение за тях – време. С одобрението на германските власти направихме сериозен пробив. Ние сме първият производител, който може да имплементира система за условно автоматизирано шофиране в серийното си производство в Германия“, заяви Маркус Шефер, член на съвета на директорите на Daimler AG и Mercedes-Benz AG и главен технологичен директор.

Drive Pilot трябва да се справя с изненадващи пътни ситуации

На подходящи участъци от магистрала и където гъстотата на трафика е висока DRIVE PILOT може да предложи да поеме управлението, първоначално до законово разрешената скорост от 60 км/ч. Активирането на системата става от волана със специални бутони, разположени отляво и отдясно над вдлъбнатините за палеца. Когато системата е активна, Drive Pilot контролира скоростта и разстоянието и без усилие насочва автомобила в неговата лента. Тя взема предвид профила на пътя и събитията, възникнали по маршрута и пътните знаци. Системата също така реагира на неочаквани пътни ситуации и се справя с тях самостоятелно, например чрез маневри за избягване в рамките на лентата или чрез спиране.

Drive Pilot разчита на сензорите на серийния пакет Асистиращи системи, но включва и допълнителни сензори, които Mercedes-Benz смята за незаменими за безопасно условно автоматизирано шофиране. Те включват LiDAR, камера в задното стъкло, микрофони, специално за разпознаване на сини светлини и друга сигнализация от превозни средства със специален режим на движение, както и сензор за влага при колелата.

Разчита на резервни системи

S-класата с Drive Pilot също има резервни кормилни и спирачни системи и резервна бордова електрическа система, така че остава маневрена дори, ако една от тези системи се повреди, така че да може да се гарантира безопасното предаване на управлението на водача. Ако водачът не успее да поеме обратно контрола, дори след настойчива подкана от системата и изтичане на времето за поемане на контрол, например поради сериозен здравословен проблем, системата спира автомобила до пълен покой. В същото време аварийните светлини и системата за спешно повикване на Mercedes-Benz се активират, а вратите и прозорците се отключват, за да се улесни достъпът до интериора за всеки, който се отзове.

Високопрецизна система за позициониране

Основният приоритет за Mercedes-Benz при въвеждането на такава система за автономно управление е безопасността, която включва високи изисквания за експлоатационна надеждност. Местоположението на S-Klasse се определя с помощта на изключително точна система за позициониране. Тя е много по-прецизна от конвенционалните GPS системи. При нея данните, получени от сателитната навигация, се съпоставят с данни от сензори и данни от HD карта. Картографските данни се съхраняват в центрове за данни и се актуализират постоянно. Тази високопрецизна карта се различава от картите на навигационните устройства с по-високата си точност и моделите на кръстовищата и лентите за движение.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 43 гласа.

Свързани новини