Last news in Fakti

10 Януари, 2022 11:55 4 250 5

Соларни покриви за Mercedes-ите

  • соларен покрив-
  • mercedes-benz

Mercedes следва примера на Hyundai

Соларни покриви за Mercedes-ите - 1

Все още не е известно дали иновативният електрически автомобил Mercedes-Benz Vision EQXX ще стигне до конвейера или ще си остане концепция. Въпреки това немският автомобилен производител потвърди, че ще влезе на пазара със собствена технология за слънчеви панели. Говорейки за това по време на представянето на концепцията Mercedes-Benz Vision EQXX, техническият директор на Mercedes-Benz Маркус Шафер каза, че собствениците на бъдещи електрически превозни средства от тази марка ще могат да поръчват соларни покриви, което ще спомогне за разширяване на гамата от предлагани продукти.

Компанията твърди, че слънчевите панели, интегрирани в покрива, ще увеличат пробега с до 25 километра на ден. Собствената технология е уникална и с това, че енергията, извлечена от слънцето се акумулира в отделна литиево-желязо-фосфатна батерия, която осигурява захранване за климатичните и вентилационни системи, информационно-развлекателния комплекс, осветлението и други спомагателни системи на колата. Това намалява натоварването на високоволтовия тягов акумулатор и увеличава пробега без презареждане.

Соларни покриви за Mercedes-ите

„По този начин клиентите ще имат избор в бъдеще: стъклени или слънчеви покриви, които са изключително атрактивни от естетическа гледна точка и също така осигуряват допълнителна енергия на батерията“, казва Шафер. „Работим с немския институт за изследване и развитие Fraunhofer , които са разработили много ефективен соларен покрив, който ще започнем да инсталираме на серийни превозни средства вероятно от 2024 г. Имайте предвид, че на пазара вече има няколко серийни превозни средства със стандартни соларни покриви, като например Hyundai Ioniq 5.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИНЖЕНЕР

    5 1 Отговор
    Това трябваше отдавна да бъде направено, още с Тойота Хибрид. Например първите хибриди на Тойота зареждаха батериите САМО от бензиновия мотор, а това електричество е много скъпо, произведено от бензин. На по-късен модел монтираха букса за зареждане от контакта в къщи и естествено тази "екстра" беше продадена - цената на този модел беше доста по-висока. А ако направите пресмятания, ще видите, че соларните панели монтирани на автомобил не са достатъчни за да го движат, но събраната енергия е значителна и може да е в голяма полза. Това важи най-силно за автомобил с някакво електрическо задвижване - хибрид или напълно електрически и който се кара предимно на къси разсточния в града. А такива автомобили са много. Върху един автомобил има около 4 кв.метра площ /капаци и покрив/ Такава площ на слънце може спокойно да произведе около 600 Вата /0.6 кВт/ мощност. Оставен на слънце докато сте на работа, автомобила ви ще "събере" около 4.8 кВт/ч електричество. За ел.автомобилите това е достаъчно за изминаване на около 20 км дори до 30 км за най-икономичните.

    Коментиран от #3

  • 2 Механик

    6 2 Отговор
    После що нямало чипове.
    Правете огромни лаптопи на колела и се вайкайте!
    Ама то е важно в колата да имаш Тик-Ток, нали?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИНЖЕНЕР

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Не съм споменавал и не е ставало въпрос за сигурността. Наличието на подобни панели няма да намали здравината на конструкцията.

    Коментиран от #5

  • 5 моторджия

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИНЖЕНЕР":

    От такива инженери, като теб ме е страх да отида на лекар. Точно хибридите на Тойота са първите, които започват серийно да слагат соларни панели на колите. Поне от 10 г. го правят. На Приус 3 го слагат за сефте, ако не ме лъже паметта. Пусни в търсачката Toyota Prius Solar и гледай и се учи, а не да пишеш глупости!