Отидете към основна версия

16 395 28

Японците сменят рязко курса: Toyota представи 16 нови модела наведнъж

  • toyota-
  • концепции

Японците счупиха рекорда по брой едновременно представени нови модели. И въпреки че в случая говорим за концепции и прототипи, никой не е очаквал толкова много премиери. На теория 16 нови електрически превозни средства (включително спортна кола, SUV и пикап) ще влязат в серийно производство през 2030 г.

И също така стана известно каква ще е съдбата на Lexus ...

И първото нещо, което трябва да отбележим, е електрификацията на концептуалните модели. От дълго време Toyota заявява, че се съмнява в перспективите на "електромобилите" и че вярва повече в хибридите и водородните автомобили. Но, очевидно, дори и този автомобилен гигант вижда успеха на Tesla и стойността на акциите ѝ и реши леко да промени вектора на развитие ... дори не толкова леко, защото скоро Lexus ще стане изцяло електрически!

Президентът на автомобилния концерн разказа за плана на компанията пред CNBC. „Очакваме продажбите на нашите електрически превозни средства да достигнат 3.5 милиона единици до 2030 г.“, каза Тойода и посочи, че компанията се стреми да постигне въглероден неутралитет в бизнеса си до 2035 г. За да изпълни своите глобални планове, Toyota ще увеличи инвестициите си в технологията за батерии до 4.4 милиарда долара. „В тази разнообразна и неизследвана ера е важно гъвкаво да се променят видовете и количествата произвеждани продукти, като се имат предвид пазарните тенденции“, казва още Тойода.

Към 2030 г. Toyota възнамерява да увеличи броя на електрическите модели до 30. Те ще включват:

Електрически всъдеход на рама с 3 реда седалки
Електрически компактни кросоувъри
Няколко електрически седана (не е трудно да се досетите, че ще бъдат а-ла Camry и Corolla)
Електрически аналог на пикапа Tundra
FJ Cruiser прероден като електрически автомобил
Няколко електрически спортни и суперавтомобила

Що се отнася до марката Lexus, най-вероятно моделите на луксозната подмарка ще бъдат само електрически, а флагманът им ще бъде сериен модел, който ще може да пътува с едно зареждане до 700 километра и в същото време ще може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 2 секунди.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.

Свързани новини