Отидете към основна версия

39 737 43

Чудили ли сте се защо съвременните автомобили се зареждат на бензиностанцията от различни страни?

  • резервоар-
  • съвети-
  • бензин

Всички сме виждали, че на едни автомобили капачката за резервоара е отдясно, а на други - от ляво

Всички бензиностанции са конструирани така, че водачът да може да избере от коя страна да зареди с гориво. Но на какво се дължат тези различия? Нека направим едно уточнение веднага и то е, че няма ясни стандарти за местоположението на резервоара (отдясно, отляво или дори отзад на автомобила). Има обаче известна логика в подреждането на такива елементи, която ще систематизираме сега.

На първо място, разбираемо е защо при колите с ляв волан, каквито са и у нас, резервоарът за гориво обикновено се намира от дясната страна. Факт е, че когато шофирате и отбиете на бензиностанция на която колонката е отдясно, ще ви бъде по-удобно да излезете от колата и е по-малко вероятно да ударите вратата на колата в бензиноколонката. Смята се също, че когато вратата на шофьора и резервоарът за гориво са разделени от различни страни, бензиновите пари няма да проникнат в салона толкова бързо, колкото ако отворите вратата от страната на капачката на резервоара.

И поради тази причина всички европейски автомобили, с изключение на британските с ляво движение, задължително трябва да имат дясно местоположение на гърлото за пълнене на гориво. Обратно, моделите с обратно движение от Япония и Обединеното кралство (основно) трябва да са главно с резервоар, разположен отляво. Но има и изключения. Например повечето автомобили Citroen са "левичари": резервоарът за гориво е разположен не отдясно, а отляво, противно на общата европейска тенденция. Единственото изключение е Citroen C5 Aircross, който е с десен резервоар за гориво.

Японските модели имат и модификации с ляв и десен резервоар, в зависимост от пазара за конкретен модел. Но като цяло японците, първоначално ориентират колите си към вътрешния пазар, след което произвеждат същите модели с лява дирекция, но местоположението на резервоара се запазва отляво.

Много фирми следват установените традиции в подреждането на резервоарите за гориво. По този начин преобладаващото мнозинство от моделите на Volkswagen и BMW имат отвор за резервоара отдясно, а почти всички съвременни коли от корейската марка Kia са с ляв отвор на резервоара. В последния случай тази подредба се свързва с първоначалната ориентация на корейските марки към японския пазар.

Германците обясняват правилното местоположение на резервоара за гориво от съображения за безопасност - казват, че ако има нужда от доливане на гориво от туба на магистралата, тогава шофьорът ще го направи отстрани на пътя и ще е далеч от трафика. Тоест така е по-безопасно.

Междувременно американските автомобилни производители често се основно от удобството за собствениците. На повечето американски автомобили капачките на резервоарите за гориво са разположени отляво (въпреки лявото движение в САЩ). Както се оказва, това е направено, така че шофьорите да не полагат излишни усилия - слизайки от колата веднага се озовават до бензиноколонката и до отвора на резервоара.

В заключение - няколко съвета за хора, които нямат опит в автомобилите. Ако не знаете от коя страна на колата ви е резервоарът за гориво и спешно трябва да решите от коя страна на бензиноколонката да спрете, погледнете арматурното табло. В по-голямата част от автомобилите има стрелка до иконата на бензиноколонката, показваща от коя страна на автомобила се отваря резервоарът.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 66 гласа.

Свързани новини