Last news in Fakti

11 Януари, 2022 15:03 27 852 26

Как почти моментално да загреете двигателя и салона на автомобила в много студено време

  • съвети-
  • двигател-
  • загряване

Има и евтини решения. Има и почти безплатни

Как почти моментално да загреете двигателя и салона на автомобила в много студено време - 1

При студено време двигателят, особено дизеловият, не достига твърде бързо работна температура. За комфортно пътуване е необходимо не само да загреете захранващия блок, но и да стоплите интериора. Как да направите това в пъти по-бързо от обикновено, без да инвестирате в скъпо оборудване, ви разказваме сега.

Световната общност решава проблема със зимното отопление на двигателите с вътрешно горене в продължение на много десетилетия. Има автономни нагреватели, електрически нагреватели, топли гаражи и много други решения. Всички те обаче струват пари, и то много. Докато по-голямата част от българите са принудени да управляват кола за под 5 000 лв. и е безсмислено да обсъждаме инсталирането на скъпи екстри. Има обаче и евтини решения. Има и почти безплатни!

Известните картони в решетката на радиатора за бързо загряване на колата са като цяло правилно решение, но то отдавна не се препоръчва. Да се изолира двигателното отделение от притока на студен въздух е остарял метод, който не отговаря на съвременните постижения в индустрията.

Всеки ценител на туризма е виждал т.нар „космическо одеяло“: правоъгълник от синтетичен плат, покрит с тънък слой алуминий от двете страни. Първоначално е изобретено само за космически цели - американците от НАСА през шейсетте измислят такова "одеало", за да спасят оборудването от излагане на ниските температури.

Малко по-късно Международната асоциация на маратонците раздаде подобна "пелерина" на бегачите след финала. "Космическото одеало" е невероятно компактно в сгънато състояние и впоследствие се превърна в задължителен атрибут за туристи, рибари и други ентусиасти, практикуващи различни дейности на открито. Именно то е полезно и за автомобилни нужди.

Първо, такова компактно, но функционално малко нещо със сигурност е достойно за няколко квадратни сантиметра от "жабката". За всеки случай. Но най-важното е, че "космическото одеяло" ви позволява значително да намалите времето за загряване на двигателя през зимата: достатъчно е просто да покриете двигателния отсек с платното, за да може двигателят с вътрешно горене да достигне работната температура много по-бързо.

Топлината, генерирана от двигателя по време на работа, се отразява от алуминиевия слой, пластмасата не изгаря и не се разкъсва, а студеният въздух не навлиза. Одеялото е в състояние да стопли човек за доста кратко време, а какво да кажем за двигателя.

Въпреки своята тънкост, материалът на "космическото одеяло" е невероятно труден за разкъсване, изгаряне или деформиране. С дължимата грижа може да се използва в продължение на месеци, като само от време на време се забърсва с парцал. Това обаче изобщо не е необходимо, защото то въобще не е скъпо. Може би това е най-евтиният начин за значително ускоряване на загряването на двигателя в студено време.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Име

    19 18 Отговор
    Аз съм от Самоков, а там зимата си е студенко. Решението е хитро, такова одеало струва 6 лв и е суперкомпактно. не е лошо да си сложа едно в колата, ей така - за всеки случай.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тираджия

    97 2 Отговор
    Аз пък си завивам целия ТИР с родопско одяло......!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 от село

    67 2 Отговор
    А топли ботуши на гумите да слагам ли !!
  • 8 иванчо

    64 3 Отговор
    Баба ми разправяше ,като е дошъл първият автобус на село , те са носили килими и пътеки да го завият , а мъжете са слагали бали със слама да го нахранят !!

    Коментиран от #11

  • 9 нов

    32 2 Отговор
    най-бързо и лесно автомобила се загрява с подгревател на охладителната течност и не е скъп и лесно се монтира, казвам го от опит, вече няколко години ползвам - супер е

    Коментиран от #19, #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НА ПЪРВАТА СПИРКА В„ КРАСНА ПОЛЯНА”

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "иванчо":

    ОЩЕ СПАЗВАТ ТАЗИ ТРДИЦИЯ👍
  • 12 Кози

    42 0 Отговор
    Това статия тип хумореска ли е?
  • 13 гост

    8 11 Отговор
    Миналата зима купих мини духалка за кола на 12 v, 200w . Върши работа,не става ,,баня" в купето, но пречупва веднага студа.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТRIF

    11 6 Отговор
    Това е поредното преброяване на дивите зайци. Забравили са да пояснят, че става въпрос за електрическо одяло...
    Не съм имал но съм виждал Volvo с нагривател. Няколко минути след като се стартира двигателя и купето е с прилична температура. Останалото е дело на седалките с нагриватели.
  • 16 Едмонд Дантес

    3 2 Отговор
    Скъпа екстра си е затопляне на седалките и обдухване .
  • 17 Фен

    8 1 Отговор
    Чак пък толкоз - малко е дискомфорно но пък се преживява
  • 18 Тоалетна хартия

    28 0 Отговор
    В багажника имам кюмбе циганска мечта и 100кг.кюмюр....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Стою касапина

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "нов":

    Преди години карах Москвич Алеко с дизелов мотор Перкинс. Бях му направил подгревател на охладителната система на 220 волта от проточен бойлер 2 киловата. Сутрин след 15 минути подгряване палех и вътре ставаше баня. А моторът мъркаше като коте. Сега на съвременните дизелови двигатели има вградени подгревали на 12 волта. За студените страни отдавна има и на 220 волта. А тази смешка с одеалото направо ме уби. Това да не е магаре? И после според Радко да го натъпча в жабката. Както е мокро или със снега. 🤣😂🤣
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ккк

    2 5 Отговор
    Изобретено от пиян руснак за тамошния Телешоп.
  • 23 hmhmhm

    11 1 Отговор
    Аз съм от старата школа - ползвам си стари вестници Уикенд - сутрин рано сгъваш един вестник грубо , да се поразроши малко даже, после му драсваш клечката в краката на съседната седалка и си чакаш да догори спокойно. Отвръща студа за секунди. Полезно е да се отворят по малко два прозореца диагонално - да има откъде да дърпа свеж кислород и да излиза нагоре дима, иначе малко се опушва. Като позагасне влизат жената и децата, те през това време са остъргали леда , и тръгваме кой накъде ...
  • 24 Джексон

    6 0 Отговор
    Одеялото не топли!))
    Само пази температурата , която отдава тялото.
  • 25 Подобни методи

    2 0 Отговор
    може да имат смисъл в Сибир, Аляска и т.н., но у нас е достатъчно просто колата да има изправно работещ термостат.
    Плюс това много коли имат звуко/топло изолация отвътре на капака, а за които нямат - може да се купи, включително от морга или дори да се направи - продават се универсални, които се изрязват.
    Повечето коли имат и предпазна кора под двигателя която също помага за по-бързо загряване, и също ако колата няма - може да се купи било то нова или от морга. Дори колите на по 30 години имат предвидена възможност за монтаж на тези неща.
  • 26 Няма смисъл.

    0 0 Отговор
    Работата не е толкова в загубата на топлина, а че самият двигател има топлоемкост. Отнема време да се затопли самият чугунен блок. Затова някои двигатели са с алуминиев блок, освен, че са по-леки, загряват по-бързо.