Отидете към основна версия

22 013 37

Чували ли сте за най-скъпия Mercedes от 90-те години на миналия век?

  • mercedes-benz-
  • clk gtr

С цена от над 1.5 милиона долара, като нов, CLK GTR е най-скъпият сериен автомобил в света по онова време. Mercedes-Benz CLK GTR е произведен в тираж от само 25 броя, специално за да бъде допуснат за участие в световния GT шампионат.

Книгата на рекордите на Гинес записва CLK GTR като най-скъпия сериен автомобил, произвеждан някога. Това става през 1998 година, като посочената рекордна цена е 1 547 620 долара.

Както може би се досещате, автомобилът има много малко сходни черти със стандартните Mercedes-и. Той е със средноразположен двигател, а каросерията е направена от карбон - нещо твърде необичайно за онези години.

Двигателят е с работен обем от 6.9 литра, V-образен е и е дванайсетцилиндров. Производство е, както може би се досещате, на AMG, а мощността му е цели 612 конски сили - още едно уникално постижение за 90-те години на ХХ век.

Агрегатът работи съвместно с шестстепенна роботизирана скоростна кутия. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3.9 секунди, а максималната скорост е 344 км/ч. Дължината на колата е 4 854 мм, широчината ѝ е 1 951 мм, а височината - 1 102 мм.

Суперспортният автомобил е пригоден за движение по стандартната пътна мрежа, като теглото му е само 1 440 килограма. Интересното е, че от този нишов модел е направена и кабрио версия, наречена CLK GTR Roadster.

Още един любопитен факт е, че от направените пет екземпляра от кабрио версията, само един е с десен волан. Единственият в света Mercedes-Benz CLK GTR Roadster с десен волан, днес е собственост на султана на Бруней.

Днес този модел е истинска колекционерска ценност, а екземпляри се появяват за продан на търгове изключително рядко. последният такъв CLK GTR бе продаден за колосалната сума от почти шест милиона евро.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 48 гласа.

Свързани новини