Last news in Fakti

30 Януари, 2022 10:32 21 949 37

Чували ли сте за най-скъпия Mercedes от 90-те години на миналия век?

  • mercedes-benz-
  • clk gtr
Чували ли сте за най-скъпия Mercedes от 90-те години на миналия век? - 1

С цена от над 1.5 милиона долара, като нов, CLK GTR е най-скъпият сериен автомобил в света по онова време. Mercedes-Benz CLK GTR е произведен в тираж от само 25 броя, специално за да бъде допуснат за участие в световния GT шампионат.

Книгата на рекордите на Гинес записва CLK GTR като най-скъпия сериен автомобил, произвеждан някога. Това става през 1998 година, като посочената рекордна цена е 1 547 620 долара.

Както може би се досещате, автомобилът има много малко сходни черти със стандартните Mercedes-и. Той е със средноразположен двигател, а каросерията е направена от карбон - нещо твърде необичайно за онези години.

Двигателят е с работен обем от 6.9 литра, V-образен е и е дванайсетцилиндров. Производство е, както може би се досещате, на AMG, а мощността му е цели 612 конски сили - още едно уникално постижение за 90-те години на ХХ век.

Чували ли сте за най-скъпия Mercedes от 90-те години на миналия век?

Агрегатът работи съвместно с шестстепенна роботизирана скоростна кутия. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3.9 секунди, а максималната скорост е 344 км/ч. Дължината на колата е 4 854 мм, широчината ѝ е 1 951 мм, а височината - 1 102 мм.

Суперспортният автомобил е пригоден за движение по стандартната пътна мрежа, като теглото му е само 1 440 килограма. Интересното е, че от този нишов модел е направена и кабрио версия, наречена CLK GTR Roadster.

Още един любопитен факт е, че от направените пет екземпляра от кабрио версията, само един е с десен волан. Единственият в света Mercedes-Benz CLK GTR Roadster с десен волан, днес е собственост на султана на Бруней.

Днес този модел е истинска колекционерска ценност, а екземпляри се появяват за продан на търгове изключително рядко. последният такъв CLK GTR бе продаден за колосалната сума от почти шест милиона евро.

Чували ли сте за най-скъпия Mercedes от 90-те години на миналия век?


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от стадото

    9 18 Отговор
    е и..
  • 2 Факт

    67 1 Отговор
    Не само съм го чувал, но го "имам" в " Нийд фор спийд" за плейстейшъна 1, който пазя и работи до днес. Върви в пакет с Макларън в едно състезание.

    Коментиран от #3, #7, #10

  • 3 😂😂😂

    51 2 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Така е. И аз притежавам болид от Формула 1! В Плейстейшъна, ГранТуризмо! Какво да правиш, богати хора сме! Не всеки може да си ги позволи! 😂😂
  • 4 Пилот на Ферари

    10 21 Отговор
    Бе хубаво ама тая предница наистина изглежда като на сериен автомобил - Е класа . А през вратата може да влезе само някой категория до 50 килограма.

    Коментиран от #12

  • 5 jap

    14 53 Отговор
    NISSAN GT-R има много по-добри динамични характеристики.

    Коментиран от #6

  • 6 Plameni

    59 5 Отговор

    До коментар #5 от "jap":

    Твоя Нисан когато спечели всички състезания от GT1 в който участва и заради него прекратят шампионът, защото става безинтересен от победите на Мерцедес, тогава го сравнявай

    Коментиран от #11, #15

  • 7 това го има в need for speed 4

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Там беше доста смотана количка хаха
  • 8 Стефан Фарашев

    25 2 Отговор
    Истинска легенда
  • 9 Алфa Вълкът

    17 6 Отговор
    То не беше ли онзи модел дето полетя на Льо Ман?
    Кой ще иска кола дето се вдига сама във въздуха и прави флипове.
    Пишете Мерцедес флип и ще ви излезе!

    Коментиран от #35

  • 10 Гост

    27 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    На NFS 3 Hot Pursuit беше най-добрата кола и се отключваше след много спечелени състезания или с чийтове. Само измисленото Ел Ниньо беше по-бързо, но се управляваше много по-трудно. Други коли от клас А бяха Jaguar XJR-15, Diablo SV, Italdesign Scighera, Ferrari 550.

    Коментиран от #14

  • 11 jap

    4 25 Отговор

    До коментар #6 от "Plameni":

    Японския модел се продава от 2007-ма и ускорява до 100км за 2.8сек а е далеч по достъпен от автомобилите в статията.Преди години записа и рекорд в Гинес за дрифт с 316км/ч.Тези факти наистина ме впечатляват.

    Коментиран от #21

  • 12 Гост

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пилот на Ферари":

    Вратата в направена за пилоти, а не за прасета . Две от купетата са версия Supersport с по мощни мотори . Султана на Бруней имаше купе и кабрио, и двете с десен волан . Кабриото го продаде преди десетина години .

    Коментиран от #13

  • 13 Пилот на Ферари

    6 33 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Какви прасета , какви пет лева ? Нали уж е сериен автомобил ? Е класа с отрязана задница и раздути калници. И една броня от Китай. Само незнам двигателя на Рено ли е ?

    Коментиран от #17

  • 14 Факт

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Аз най си харесвам Поршето след тунинга в NFS4, бие и ламбото и ферарито.
  • 15 Пилот на Ферари

    8 17 Отговор

    До коментар #6 от "Plameni":

    Бе то и Ауди на Льо Ман направи Мерцедес на разногледи . За 13 години 11 пъти състезанието печели Ауди , че след 2006 година и на нафта. Мерцедес един път са печелили от 1923 година до сега . Само 1952 година.

    Коментиран от #16, #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пилот на Ферари

    19 2 Отговор

    До коментар #16 от "ПРОФ. КОСТА ТАЗОБЕДРЕВ":

    Аз пиша за Льо Ман - ти ми разправяш за Формула 1 .........
  • 19 Пилот на Ферари

    16 3 Отговор

    До коментар #17 от "ПРОФ. КОСТА ТАЗОБЕДРЕВ":

    Да ти кажа че 2021 година печели Ред Бул с двигател Хонда.

    Коментиран от #28

  • 20 Пилот на Ферари

    14 4 Отговор

    До коментар #17 от "ПРОФ. КОСТА ТАЗОБЕДРЕВ":

    Защо викаш Професоре ?
    Най много победи във Формула 1 имат Ферари . След това Уилямс и Макларън .
  • 21 Plameni

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "jap":

    Нормално е човек да се впечатлява от успехите на един спортен автомобил на пистата,точно там въпросния Мерцедес няма равен , дори отбори като Porsche,McLaren се отказват , просто нямат никакъв шанс Mercedes печелят всяко състезание Дай пример с Нисан да е печелил всяко състезание през годината подред.
  • 22 Plameni

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Пилот на Ферари":

    Пилот на Ферари хвали Audi -позор !Фераристи какъв е тоя псевдо пилот !Що се отнася до липсващи победи на Лю Ман от Мерцедес те са от съпричастност на жертвите от трагедията през 1955г Мерцедес се оттеглят от спорта въпреки че са били лидери

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Пилот на Ферари

    5 10 Отговор

    До коментар #22 от "Plameni":

    Е какви лидери са били Мерцедес с една победа за 100 години ?
  • 24 Komapak

    1 8 Отговор

    До коментар #22 от "Plameni":

    Не са били лидери точно тогава. Имали са барабанни спирачки а Ягуар дискови. Точно това е причината за катастрофата.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 тоз

    13 1 Отговор

    До коментар #24 от "Komapak":

    Ягуар имат само едно хубаво нещо което ще остане завинаги в историята : цвета -мисля се казваше британско състезателно зелено.Толкова е готино ,че на Русия почти всичката бойна техника е в подобен цвят.
  • 26 Plameni

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Komapak":

    Хаха Мерцедес не били лидери защото имали барабаните спирачки хаха точно през 1955г с Мерцедес W196 печелят всички състезания във Формула 1 с изключение на Монако също са шампиони през 1954г
  • 27 Веси

    10 1 Отговор
    Тази кола е уникално красива!
  • 28 Plameni

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пилот на Ферари":

    Хаха през 2021 г шампиони при конструкторите във F1 са Mercedes .От 2014 до сега само Mercedes мачкат всяка година подред. Никой не е постигнал такъв рекорд осем години подред
  • 29 АУУУУУ

    7 8 Отговор
    Едно от най-големите разочарования на Мерцедес ........ Ужасно нестабилен .....С него Майк Уебер е направил едно от най-впечатляващите салта..... на пистата е била абсолютна карикатура и непрекъснато на опашката.... не случайно от Мерецедес много бързо са го изтеглили от участията в Гранд Туризъм шампионата.... МНОГО СКЪПА И КРАСИВА КОЛА.... НОООО ДО ТАМ !!!
  • 30 Asd

    12 3 Отговор
    Четейки коментарите ми е ясно колко са чували за този Мерцедес… чак се почувствах възрастен, защото го помня много добре от състезанията в GT серията и как мачкаше на поразия и просто нямаше интерес към серията. По това време нямаше кой да бие мерцедеса на пистата в сериите. Та прочетете преди да пишете, образовайте се.
  • 31 6A13TT

    1 11 Отговор
    Нито карбона, нито въпросната литрова мощност са "уникално постижение за 90-те години на ХХ век". Вземете учете история.
  • 32 София

    1 4 Отговор
    летящият ковчег са 1.5 лимона
  • 33 Hideo

    4 7 Отговор
    Само че, защо не сте упоменали че автомобила имаше сериозни проблеми с айродинамиката. И при движение между 200-240мк/ч се "отлепяше".
  • 34 Якопаралия

    1 5 Отговор
    Тоя кош, като съм гледал клипове в ютуб, шумен, кутията му буквално блъска при смяна на предавки, скъп го правят собствениците. Абсолютен грознобойник
  • 35 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Алфa Вълкът":

    Точно това е летящия Мерцедес веднага прекратиха участието в шампионата.

    Коментиран от #36

  • 36 Asd

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Пак пиша, вземете се образовайте преди да пишете глупости. Има разлика между CLK GTR, CLK LM и CLR. Последният е "летящия" Мерцедес, но не е CLK GTR от статията.

    Коментиран от #37

  • 37 ПРОФ. КОСТА ТАЗОБЕДРЕВ

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Asd":

    Ахилесов , ГРОЗДЕНЦЕТО КИСЕЛКО ли ти е ? , ГРОЗДЕНЦЕТО КИСЕЛКО ли ти е , тогава се само облизвай и си сложи лигавниче да не ти потекат лиги , ако беше автомобил прибавен в твойта ретроколекция , щеше друга песен да пееш нали ? !!!.