Отидете към основна версия

3 823 25

Електромобилите ще се изравнят по цена с бензиновите коли до 2025 година

  • електромобили-
  • коли с двг-
  • цени

Твърдението е на шефа на Volvo, но за целта ще е необходимо активно да се развиват батерийните технологии

Изпълнителният директор на Volvo Джим Роуън прогнозира ценови паритет между електрическите автомобили и колите с двигатели с вътрешно горене. Според него паритетът ще бъде постигнат много скоро - до 2025 година.

Освен това компаниите, които наблягат на „зелена“ мобилност, не трябва да разчитат на допълнителни щедри субсидии от правителствата. Вместо това сами трябва да потърсят начини за намаляване на разходите. Основната е намаляване на цената на най-скъпия елемент - батерията.

Ценовият паритет между превозните средства, работещи с батерии и задвижвани с гориво, ще бъде постигнат „около 2025 г.“, каза Роуан на конференция в Стокхолм. „Дотогава ще има технологии, които ще намалят цената на батериите. Повече пробег на по-ниска цена - ние ще постигнем това “, твърди ръководителят на Volvo.

"В близко бъдеще електрическите автомобили ще бъдат оборудвани с по-леки, по-евтини и батерии с по-голям капацитет, които осигуряват достатъчен пробег на по-ниска цена", каза още Роуан. Въпреки това, според други експерти, въпреки че разработките в тази област са в ход, те не са достатъчно активни.

Миналата седмица Volvo представи флагмана на своята електрическа гама - триредовия кросоувър EX90 , а също така анонсира неговия "малък брат" . Цената на най-технологичния модел на марката вече е известна: в добре оборудвана версия той ще струва 80 хиляди евро.

Шведският производител постепенно преминава изцяло към електричество. Volvo се фокусира върху кросоувърите, които са най-популярните, но марката няма да се откаже и от седаните и комбитата. Нови електрически автомобили в тези класове ще видят бял свят през следващите години.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.

Свързани новини