Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 14:36 3 632 25

Електромобилите ще се изравнят по цена с бензиновите коли до 2025 година

  • електромобили-
  • коли с двг-
  • цени

Твърдението е на шефа на Volvo, но за целта ще е необходимо активно да се развиват батерийните технологии

Електромобилите ще се изравнят по цена с бензиновите коли до 2025 година - 1

Изпълнителният директор на Volvo Джим Роуън прогнозира ценови паритет между електрическите автомобили и колите с двигатели с вътрешно горене. Според него паритетът ще бъде постигнат много скоро - до 2025 година.

Освен това компаниите, които наблягат на „зелена“ мобилност, не трябва да разчитат на допълнителни щедри субсидии от правителствата. Вместо това сами трябва да потърсят начини за намаляване на разходите. Основната е намаляване на цената на най-скъпия елемент - батерията.

Ценовият паритет между превозните средства, работещи с батерии и задвижвани с гориво, ще бъде постигнат „около 2025 г.“, каза Роуан на конференция в Стокхолм. „Дотогава ще има технологии, които ще намалят цената на батериите. Повече пробег на по-ниска цена - ние ще постигнем това “, твърди ръководителят на Volvo.

"В близко бъдеще електрическите автомобили ще бъдат оборудвани с по-леки, по-евтини и батерии с по-голям капацитет, които осигуряват достатъчен пробег на по-ниска цена", каза още Роуан. Въпреки това, според други експерти, въпреки че разработките в тази област са в ход, те не са достатъчно активни.

Миналата седмица Volvo представи флагмана на своята електрическа гама - триредовия кросоувър EX90 , а също така анонсира неговия "малък брат" . Цената на най-технологичния модел на марката вече е известна: в добре оборудвана версия той ще струва 80 хиляди евро.

Шведският производител постепенно преминава изцяло към електричество. Volvo се фокусира върху кросоувърите, които са най-популярните, но марката няма да се откаже и от седаните и комбитата. Нови електрически автомобили в тези класове ще видят бял свят през следващите години.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 4 Отговор
    Бензиновите ще поскъпнат значи.ха ха ха
  • 2 Месара

    15 1 Отговор
    И лава ще е цената? 100000 лв или повече?
  • 3 Финансов гений

    27 5 Отговор
    Е да де, като цената на ДВГ се удвои, ще се изравнят. Все едно Просто Киро да обещае, че цената на дизела ще изравни цената на газта, когато газта стане 3.35
  • 4 СМОГ

    6 18 Отговор
    Скъпо, евтино - важното е да не пуши.

    Коментиран от #15

  • 5 Електромер с банков чип

    23 2 Отговор
    Нама да поевтинеят, а умишлени ще завишат още цените на колите с ДВГ. През скъпите и ограничени откъм ход електрически каруци притежатлеите им ще се контролират много по-лесно къде шават.
  • 6 Да бе!

    11 2 Отговор
    И тва кой ще го позволи?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факт

    9 3 Отговор
    Не че цената на ел колите пада а на двг нараства това ще доведе до невъзможност масата да купувя коли тъй като двг Ще изчезне изкуствено и от там само малко хора ще карат ел коли доколкото могат тъй като пътищата ще бъдат зле подържани и невъзможни за движение
  • 9 Ще ме копат у Дъстеря

    7 3 Отговор
    Само Дачия признавам аз
  • 10 Алексей

    10 2 Отговор
    EV няма да поевтиняват. Автомобилите с фосилни горива ще поскъпват. След 2025, когато се изравнят, EV ще поскъпват по-бавно от автомобилите с фосилни горива, които ще поскъпват по-бързо. Очаква се към 2030 - 2035 година, само 30% от хората в ЕС, които сега закупуват автомобили, да могат да закупуват. Основно в градовете ще има шеъринг превозни средства тип Спарк.
  • 11 Комунист

    10 3 Отговор
    Да му мислят балъците които се набълбукаха с електрички нови немскимпремиууми и тн имма в гаража Камаро олд таймър от 69-та никой копче нимой ми кажи бензина ша е по ефтин от водата
  • 12 Тези мошенници

    8 2 Отговор
    Така надуха цените на бензиновите коли ,че по скоро фосилните коли ще настигнат електричките. Продават по малко а имат с по 20%по голяма печалба. Новата реалност.
  • 13 Трифонов

    9 3 Отговор
    Те да решат проблема с това, като я купя електричката, къде да я зареждам. Че засега не ми е ясно как ще ходя три пъти седмично да седя по 8 часа в някой мол, докато ми се зарежда колата. Или пък да я закарам там и да джиткам с такси. Страшни идиотщини са това! И преди век са били и сега продължават да бъдат нефункционални.

    Коментиран от #16, #17

  • 14 ДрайвингПлежър

    6 2 Отговор
    Дам... а мърмота в отпуска ли е или продължава да завива шоколади :D
  • 15 СМОГ

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "СМОГ":

    Хахаха! 7 минуса! Отговорът е само един: яденето на месо завъжда глисти, които отделят токсини и правят човека неадекватен (не осъзнава, че от ауспуха излиза отрова за живите организми) и
    агресивен (обижда всеки, който не желае да му смъpди).
  • 16 СМОГ

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Трифонов":

    Вместо да пишеш небивалици, отвори vsichkotok и иди на бързо DC зарядно да си решиш проблема за минути. Или целта беше да помрънкаш като мома?
  • 17 Не се притеснявай за глупости

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Трифонов":

    След като ще зареждаш по два пъти седмично за по 500 км ще установиш че минаваш покрай достатъчно бързи зарядни станции, на които можеш да спираш веднъж на два-три дена за по 10 минути.

    Е вярно няма да е както сега да спираш само по веднъж седмично и да сипваш за пет минути за 1 000 км за седмицта.

    После ще установиш, че вместо по 10 000 лв годишно за гориво, които даваш в момента, ще ти е по-евтино да си държиш автомобила в гараж за 2000 лв на година и за още 1500 лв да си зареждаш ток в гаража, вместо да ходиш по зарядни.


    Но това ще е само ако вземеш да си направиш сметката, а ти няма да си я направиш, а ще караш по старому, защото така си свикнал и не искаш да променяш нищо колкото и да ти струва.
  • 18 човек от народа

    4 0 Отговор
    по практичност - никога !

    Коментиран от #20

  • 19 Надали ще е през 2025 година

    1 4 Отговор
    Но така или иначе в един момент всички които се втурнаха да инвестират в производство на литий и други материали за батерии, както и за производство на самите батерии ще започнат да ги произвеждат и острият недостиг в момента ще се превърне в излишък и ще свалят цените

    Точно както тесла свали цените на модел y в Китай, защото за първи път от много години насам, след поредното удвояване на производствения капацитет до над 1 милион автомобила годишно само от китайския завод, производството успя да задоволи търсенето и вече не се налага да чакаш с месеци за да си получиш новият автомобил в Китай, а има логистични проблеми да изпратят всичките тези огромни количества към Европа.
  • 20 Така е!

    3 7 Отговор

    До коментар #18 от "човек от народа":

    Няма как да задминеш някой за нещо, включително практичност, ако той вече е зад тебе. В повечето отношение електромобилите са много по-практични от автомобилите с ДВГ.

    Имат много по-голям полезен обем както в интериора така и като товарен обем, включително под предния капак. Много по-икономични са и не изискват обслужване на двигателя. Можеш да си ги зареждаш вкъщи и да не стъпваш на публична зарядна станция през по-голямата част от годината. По тихи са и доста по-отзивчиви при шофиране.
  • 21 Добро

    3 1 Отговор
    Ха ха
  • 22 Турбо

    4 2 Отговор
    Надявайте се,мечтите са безплатни.

    Коментиран от #23

  • 23 За кое да се надяваме

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Турбо":

    Не се ли усещаш, че статията се отнася за Европа? Китайските електромобили още днес са по-евтини от европейските автомобили с ДВГ. Вече 35% от продадените в Китай автомобили се зареждат в контакта и само за една година продажбите са се увеличили двойно, точно защото електромобилите ВЕЧЕ са по-евтини от автомобилите с ДВГ.

    Коментиран от #24

  • 24 Турбо

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "За кое да се надяваме":

    В статията пише електрическо Волво за 80 х евро. Бензиновото сигурно е наполовина.

    Коментиран от #25

  • 25 Сигурно е така

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Турбо":

    Ама той шефът на volvo какво ли разбира в сравнение с тебе и откъде да знае колко струва едно бензиново volvo!

    Сигурно е чел някоя статия и говори глупости!