Last news in Fakti

2 Декември, 2022 12:01 10 113 17

Швейцарските власти искат забрана на електрическите автомобили

  • електромобили-
  • забрана-
  • швейцария-
  • ток

Подобни ограничения може да има в Германия

Швейцарските власти искат забрана на електрическите автомобили - 1

Швейцарските власти са сериозно обезпокоени от прекъсванията на електрозахранването през зимата и подготвят радикални мерки за спестяване на пари в случай на недостиг. Те включват забрани за шофиране на електрически превозни средства. Подобни ограничения може да има в Германия, където те ще засегнат основно зареждането на този вид превозни средства, съобщава Focus.de .

Благодарение на хидроенергията, Швейцария има един от най-екологичните източници на електроенергия в Европа. Но засега алпийската страна се страхува от прекъсване на тока. През зимата страната внася голямо количество електроенергия, като за 2021 година тя е 5.7 млрд. киловатчаса, която идва основно от Франция и Германия.

С други думи, без атомните електроцентрали на Франция или излишъка от вятърна енергия в Германия светлините в Швейцария вероятно ще угаснат. Поради многобройните аварии в атомни електроцентрали във Франция напоследък, както и нестабилните доставки от Германия поради слабото производство на слънчева и вятърна енергия, както и липсата ѝ, швейцарските власти предупреждават за опасност от спиране на тока през зимата.

Плановете за пестене на електроенергия в страната включват редица мерки, включително забрана за шофиране на електрически автомобили. Те могат да се извършват на четири етапа при липса на енергия.

Например, има спецификации, според които пералните машини могат да работят при температура не по-висока от 40 градуса по Целзий. Хладилниците не трябва да охлаждат под 6 градуса. Всичко, което служи само за комфорт, като сауни и парни бани, може да се използва в домовете само в ограничена степен.

Освен големите правила за работа с електроуреди в търговския и частния сектор, в забранителния списък влизат и пикантни ограничения за движение на автомобили. От една страна, ограничението на скоростта по швейцарските магистрали ще бъде намалено от 120 км/ч на 100 км/ч. На шофьорите на електрически превозни средства ще им бъде забранено да карат колите си.

„Използването на електрически автомобили за лични цели ще е разрешено само за абсолютно необходими пътувания (например посещение на лекар, посещение на религиозни събития, съдебни заседания) “, се казва в проектомерките.

Според различни медии това ще засегне около 110 000 шофьори в Швейцария - и разбира се ще бъде абсолютно фатално за ускореното развитие на електромобилността в Швейцария.

В същото време според статистиката на продажбите за 2021 г. само 0.4% от новите автомобили в Швейцария са изцяло електрически. По-голяма част от тях се зареждат в гаражите на собствениците им, като консумират значително повече електроенергия от специалните стенни кутии. Зарядната им мощност е 3.4, 7.4, 11 или максимум 22 киловата.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЛЯМ СМЯХ

    69 7 Отговор
    браво тия миксери да се спират и да си ги гледат във гаража или да ги разпродават на безценица, ток няма
  • 2 Страхотно

    65 6 Отговор
    Ей това е да стигнеш дъното..... От страна, с един от най високите стандарти до режим на тока
  • 3 Салкъм Дъбов

    53 4 Отговор
    Давай робе, робията е тотална. Ще се къпем в общински бани за по-евтино !
  • 4 Лаврентий Берия

    66 5 Отговор
    Европа се управлява от тотални олиGофрени! Все повече ми звучи всичките "Зелени" като да ги е проектирал и създал Путин. Не зная дали е така, обаче действат сякаш е точно така. Защо тАпите германци затвориха атомните си централи?! Спасението на Европа е атомната енергия. Извън това - Европа няма шанс. Вместо да ги отворят и да разкрият нови /в това число и нашите два принудително спряни блока/ продължават да се давят в блатото на енергийния недостиг и да реват за "зелена енергия". Изглежда Европа е решила да изкупи греховете на Цял Свят като си направи харакири, защото Китай, Индия и въобще Азия бълват отрови и за Европа.

    Коментиран от #7, #13

  • 5 COVID беше началото на контрола

    38 7 Отговор
    Няма ДВГ, само електрички но с ограничение за ползване!!! После и храната - недостиг и ограничения! После роботи заместват човеците и т.н.
  • 6 Мамул

    8 6 Отговор
    Да се хванем за зелено, че ще ядем само зелено!
  • 7 АЕЦ?

    11 16 Отговор

    До коментар #4 от "Лаврентий Берия":

    Като гледам французите са цъфнали та вързали! Там положението е много по-зле от Швейцария, които се притесняват че можело да има режим на тока и вземат някакви мерки.

    Във Франция е абсолютно сигурно че ще има режим на тока и вече са разпратили заповедите кои заводи да бъдат спрени и кога, защото било много по-добре да им спират тока под режим, отколкото да претоварят цялата мрежа и тока в цялата Франция да спре ненадейно.

    На това ли му казваш сигурна атомна енергия и единственото решение? А защо ще разчитат основно на внос на ток от Германия, която произвежда повече от 50% от енергията си от ВЕИ?

    Коментиран от #10

  • 8 123

    8 2 Отговор
    ХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 9 АБВ

    10 2 Отговор
    Браво
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Реалист

    11 5 Отговор
    Нищо не си разбрал ве, ка лъф! Не се прави поради недостиг на Ел. Енергия това, а поради цената й! Много си т Ъ п, Саше!

    Коментиран от #16

  • 13 жалко за коментара ти

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Лаврентий Берия":

    тъкмо си помислих че си умен след като прочетох първото ти изречение и ти дадох плюс за мое съжаление защото после започна да бълваш такава боза …
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ела

    7 1 Отговор
    Както вървят нещата в Цивилизованата Европа не само електрическите коли но и много други работи ще бъдат забранени..На седмица или месец колко пъти имаш право на баня , жилището си до колко градуса можеш да отопляваш .В колко часа трябва да легнеш за да спестиш електроенергия. В кои дни можеш да използваш перaлната машина, съдо миялната, и т.н - в събота или неделя- тъй като фабриките ,производствените предприятия не работят в тези дни. Който е бил ( имам предвид да е останал доста време там) в Швейцария знае - на всякъде табели забраняващи, cинджири, бариери указания , че е частна собствености не можеш да минеш да паркираш или да си оставиш колата за малко и .В градове като Сион, Бриг на булеварда има отделени места със синя или жълта маркировка - място отделен за паркиране за които са платили т и всичките обикалят това място няма значение дали в момента е паркирал кола или не , и Телефоните на полицията( бил съм там до 2018 година).
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Х бозон

    3 0 Отговор
    Само неотложни пътувания (например посещение на лекар, посещение на религиозни събития, съдебни заседания- .. . ..ПЧЕЛАРИТЕ ДА ПЪТУВАТ ЗА ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ПЧЕЛИТЕ СИ! Това е неотложно.
    Без съдебна система може дълго ,както се вижда в Бг. Но без пчелите умираме до 4г. От изчезването им.