Отидете към основна версия

2 663 14

Търсенето на електромобили не оправдава очакванията

  • електромобили-
  • търсене-
  • очаквания-
  • инвестиции

Въпреки опасенията на експерти и производители обаче, продажбите на електрически автомобили растат

В производството на електрически автомобили вече са инвестирани милиарди, но според експертите търсенето им не отговаря на подобни инвестиции. Въпреки че продажбите на акумулаторни автомобили продължават да растат стабилно, тези инвестиции не носят очакваната възвръщаемост. Поради тази причина много производители съкращават плановете си.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск споделя опасенията на анализаторите в индустрията. Според него, „ако лихвите останат високи или се повишат още повече, ще бъде много по-трудно за хората да си купят кола“. Това е и една от причините за забавянето на строителството на новия завод на Tesla в Мексико.

Други големи производители също реагират на настоящата финансова ситуация. Например Honda и General Motors се отказаха от съвместната разработка на "достъпни" електрически SUV-та. А цената на проекта беше 5 милиарда долара.

Ford наскоро обяви временно прекратяване на производството на F-150 Lightning. Ако преди това електрическите пикапи се събираха на три смени, то от юли - производството им вече е на две смени. Концернът ще насочи освободените средства към търговски и хибридни автомобили.

Сред европейските компании Volkswagen обяви намаляване на прогнозата за печалба от електрически превозни средства. Една от причините в концерна беше хеджирането на цените на суровините, които оттогава вече паднаха, поради намаляване на производството на електрически автомобили.

Според Reuters цените на лития са намалели с 67%. Кобалтът е поевтинял с 20% през 2023 г. и наполовина от май 2022 г. Спад в търсенето на електрически превозни средства се наблюдава не само в САЩ и Европа, но и в Китай. Според китайския производител на батерии CALT третото тримесечие е било най-лошото за годината.

Въпреки опасенията на експерти и производители обаче, продажбите на електрически автомобили растат. През третото тримесечие на 2023 г. доставките на електрически превозни средства за САЩ за първи път надхвърлиха 300 000 единици. В Европа продажбите са се увеличили с 14.3%, а в Китай - с 22%.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.

Свързани новини