Last news in Fakti

5 Декември, 2023 10:33 5 835 19

Казваме сбогом на "тойотите" с ДВГ

  • toyota-
  • електромобили-
  • нови модели-
  • европа

До 2035-а Toyota ще продава само коли на ток в Европа

Казваме сбогом на "тойотите" с ДВГ - 1

Toyota показа две нови електрически коли за Европа, като заяви, че новите модели ще бъдат общо 15. Така японската марка разширява моделната си линия на европейския пазар. Японците планират да разширят линията автомобили с нулеви емисии до 15, като това ще се случи до 2026 г.

Първите, показани до момента са два: бюджетен кросоувър, който ще стане най-евтиният автомобил на Toyota в сегмента и за който вече ви информирахме, и крос-купе в спортен стил.

Както бюджетният кросоувър, наречен Urban SUV, така и спортният SUV Sport Crossover, подобен на купе, бяха показани като концепции с перспективата да станат серийни през следващите година или две.

Да започнем с Urban, който ще стане не само най-бюджетният електрически кросоувър на Toyota, но и един от най-достъпните модели в SUV EV сегмента. По отношение на размерите концепцията достига дължина от 4.3 метра при широчина и височина съответно 1.82 и 1.62 метра.

От компанията уточняват, че електрическият автомобил е базиран на нова платформа, а не на някоя от съществуващите, пригодени за автомобили с електрически инсталации. Серийната версия на Urban, която се очаква в края на следващата година, ще се предлага с предно или със задвижване на четирите колела и с две батерии с различен капацитет по избор.

Втората концепция, Sport Crossover, ще влезе в производство до 2025 г. Според описанието на Toyota моделът е предназначен за тези, които за първи път купуват електрически автомобил и търсят алтернатива на класическите кросоувъри.

Обещават се просторен багажник и просторен интериор. Строго погледнато, това не е първият път, когато този шоу автомобил се появява пред публика. Той дебютира през пролетта на тази година на автомобилното изложение в Шанхай като съвместна разработка на Toyota и BYD.

Според плановете на Toyota до 2026 г. ще бъдат произведени и останалите нови електрически автомобили. Дотогава този сегмент автомобили ще съставлява повече от 20 процента, а годишните продажби на модели без двигатели с вътрешно горене в Европа ще надхвърлят 250 хиляди.

До 2035 г. европейската гама на марката Toyota ще се състои изключително от модели с нулеви емисии, а компанията възнамерява да постигне въглеродна неутралност до 2040 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раздвоение на личността?

    19 3 Отговор
    И тези като нашия гостенин не знаят какво говорят. Първо твърдят че ще произвеждат водородни автомобили с ДВГ и ДВГ ще живее вечно, след още две минути няма да правят водородни автомобили защото ще произвеждат синтетично гориво от водородът и няма да променят нито автомобилите нито зарядната инфраструктура, след две минути обясняват че бъдещето е в хибридите, след още две минути ни обясняват че бъдещето е във водородните клетки, след още две минути как ДВГ ще бъде забравено, защото след три години започват производството на електромобили с два пъти по-голям пробег с едно зареждане от който и да е автомобил с ДВГ - батерията се зареждала за 10 минути за 1600 км. Последно на кое да ВЯРВАМЕ? Разногледи станахме от обещания кое от кое по захаросано и "реалистично". Накрая каквото и да стане, сектантите ще кажат че toyota е била най- мъдрата компания и е предвидила бъдещето най-точно, за разлика от Тесла която знае само едно и също ток ток ток и все ток от 15 години насам едно и също до втръсване. Обещанията на toyota поне са по цветни интересни и разнообразни.

    Коментиран от #17

  • 2 Уфффф....

    24 3 Отговор
    ....абе от 70-те години насам, при петрокризата, въртите едно и също, ел. автомобили, глобално затопляне и други излагация. Абе спрете се малко с глупостите, тоя въздух не стои само над Азия, ходи си свободно навсякъде, включва и космосът! Ми като има толкоз ЦО цвай, ми съдете много дървета, те с тва се хранят, не ги сечете кат... някои партийни подлоги и нас по гористите райони, които са обществена тайна.

    Коментиран от #5

  • 3 "Език мой,блудство мое"

    27 0 Отговор
    "До 2035-а Toyota ще продава само коли на ток в Европа".А след 2035 пак ли ще мине на ДВГ?
  • 4 Значи казваме сбогом на Тойота

    19 4 Отговор
    Какво разбрахме от статията? Че ел тойота вече се базират и съществува благодарение на китайските BYD
  • 5 Toyota и екология?

    15 9 Отговор

    До коментар #2 от "Уфффф....":

    Кога toyota се интересувала от екологията? Toyota се интересува единствено и само от печалбите.

    Заради вкопчване в печалбите, toyota е обявена от грийнпейс за най-неекологичната компания в света, даже пред очевидните лидери - петролните производители.

    Точно затова toyota не знае какъв път да хване и се върти като шуглава овца, която се озърта накъде ще хване стадото за да поеме и тя нататък. Ще започне да произвежда електромобили ( които също не са екологични ако бъдем честни), не заради екологията а защото клиентите ги търсят и toyota следва пътя на парите.
  • 6 Павел пенев

    18 7 Отговор
    Никога няма да си купя електрическа каруца дори да се казва Тойота.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 хубу

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Павел пенев":

    Внуците ти дори няма да помнят, че е имало други. Дядо ти се е придвижвал с животински впряг. Ако не той, баща му. Сигурно и той се е заричал никога да не се купи автомобил.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Автомобил

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "хубу":

    Защото автомобилът има редица предимства пред животинския впряг. Никой не бяга от хубавото. А предимствата на ел. автомобила спрямо този с ДВГ са, да речем, "спорни" и съвсем не еднозначни.
  • 9 Да бъдем реалисти

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "хубу":

    И днес има собственици на каруци и коне/магарета, които никога не са притежавали автомобил. Защо обиждаш човека, може и той да е от тях в което няма нищо лошо! Всеки има избор и може да избере да си кара ДВГ дори през 2050 година и никой не може да му забрани.

    Коментиран от #11, #13

  • 10 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Павел пенев":

    Супер , дано и дружките ти направят така , че да отървем поне от половината комплексари по пътищата ! И след нова година ще има мито 500 лева на "новия внос" , което всяка година ще се увеличава и парите ще отиват за субсидии за електромобили , така че не си купувайте и кюмбета , щото само ще забързате минаването на електрички , хахахах !!
  • 11 гост

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Да бъдем реалисти":

    Разбира се , че може да му забрани и то много преди 2050 !! А то няма да има и нужда от забрана , щото още 2030-2035 най-късно реално движещите се автомобили , не тези дето гният по улиците и не навъртат и 2 000 км годишно , ще са електрически !! А една бензиностанция има нужда от минимални продажби , които ще се учудиш колко са големи , а не минимални , за да съществува , тоест само при намаление на 20-30 % на продажбите или трябва да вдигнат крайните цени поне двойно или да затворят !! И така на всяко намаление на количествата !! Тоест чакай оттук нататък на всеки 5-6 години УДВОЯВАНЕ на цените на петролните боклуци , ако ще петрола да е без пари !! С което пък още по-бързо хората ще минават на електрички !! Та 2050 може да кара кмбе , ама друг път , първо разхода ще е все едно сега кара танк , второ дори с тоя разход ще си го кара само на село , щото в града просто няма да го пускат !! И това е оптимистичния вариант , песимистичния е , че още 2030 80-90 % от бензиностанциите ще за затворили !!

    Коментиран от #12, #19

  • 12 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Или станали зарядни за електромобили !!
  • 13 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "Да бъдем реалисти":

    Само ще ви обърна внимание кой в момента купува електромобили !!!!!! НАЙ-БОГАТИТЕ хора в България и тези от най-високоплатения наемен труд със заплати от над 4-5 000 лева !!!!! За тази година новите електромобили в България се очакват да стигнат 3500 - 4 000 бр , тоест около и над 10 % от целия пазар на нови коли , след като само преди 2 години бяха под 1 % !!!! А когато (щото със сигурност предстои още следващата година) се даде субсидия за електромобили , само за 2-3 години ще станат над 50 % от пазара !! И след като най-платежоспособните в България минат на тях , за другите какво остава , нов внос на морги по 15-20- 30 000 лева ????? Хахахахахах !!!

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ами ти митичен бустер, многониковия,гост кога ще слезеш от нафтенката и ще спреш да дрън дрънкаш за електрокари?Купи си щом толкова ги харесваш електрокарите.
  • 15 СЗО

    5 2 Отговор
    Точно Тойота надали ще спрат да произвеждат двг автомобили. като се има в предвид какъв пазар държат само в Близкия изток....Отделно, Лексус и те ли ще спрат двг-то? нали са Тойота. Само че в Щатите елелтричките не са толкоз популярни....
  • 16 Гост

    5 4 Отговор
    Споко, дотогава ЕС ще се разпадне.
  • 17 Мъск Моторс

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Раздвоение на личността?":

    Да, колега, има само една марка на света, за която всички знаят с какъв мотор е и не те питат тая 1.6 ли е?
    Така е, втръсва да си единствен на подиума повече от 15 години 🥇🏆 и на втория да му трябва телескоп, за да те види.
  • 18 Коментатор

    0 0 Отговор
    Скоро гледах видео в което директорът на Тойота заявява, че бъдещето НЕ са съвременните електрички, та обясняваше, че ще разработват двг на водород, а междувременно ще продават хибриди!

    Сега пък казвали чао на тойотите с двг до 2035?!
    Нещо май не е както трябва?!
  • 19 Споко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Не се възпалявай толкова, че не се знае дали от мноо ел мераци няма да ходиш пеш накрая. Не знам дали притежаваш електрокар, ама си е цяло приключение да намериш зарядна станция в софия, да не говорим за някое малко градче. Та, тва розово бъдеще дето го рисуваш скоро няма да те огрее.