Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 10:14 2 646 14

Търсенето на електромобили не оправдава очакванията

  • електромобили-
  • търсене-
  • очаквания-
  • инвестиции

Въпреки опасенията на експерти и производители обаче, продажбите на електрически автомобили растат

Търсенето на електромобили не оправдава очакванията - 1

В производството на електрически автомобили вече са инвестирани милиарди, но според експертите търсенето им не отговаря на подобни инвестиции. Въпреки че продажбите на акумулаторни автомобили продължават да растат стабилно, тези инвестиции не носят очакваната възвръщаемост. Поради тази причина много производители съкращават плановете си.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск споделя опасенията на анализаторите в индустрията. Според него, „ако лихвите останат високи или се повишат още повече, ще бъде много по-трудно за хората да си купят кола“. Това е и една от причините за забавянето на строителството на новия завод на Tesla в Мексико.

Други големи производители също реагират на настоящата финансова ситуация. Например Honda и General Motors се отказаха от съвместната разработка на "достъпни" електрически SUV-та. А цената на проекта беше 5 милиарда долара.

Ford наскоро обяви временно прекратяване на производството на F-150 Lightning. Ако преди това електрическите пикапи се събираха на три смени, то от юли - производството им вече е на две смени. Концернът ще насочи освободените средства към търговски и хибридни автомобили.

Сред европейските компании Volkswagen обяви намаляване на прогнозата за печалба от електрически превозни средства. Една от причините в концерна беше хеджирането на цените на суровините, които оттогава вече паднаха, поради намаляване на производството на електрически автомобили.

Според Reuters цените на лития са намалели с 67%. Кобалтът е поевтинял с 20% през 2023 г. и наполовина от май 2022 г. Спад в търсенето на електрически превозни средства се наблюдава не само в САЩ и Европа, но и в Китай. Според китайския производител на батерии CALT третото тримесечие е било най-лошото за годината.

Въпреки опасенията на експерти и производители обаче, продажбите на електрически автомобили растат. През третото тримесечие на 2023 г. доставките на електрически превозни средства за САЩ за първи път надхвърлиха 300 000 единици. В Европа продажбите са се увеличили с 14.3%, а в Китай - с 22%.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 2 Отговор
    Балоните рано или късно се пукат ‼️
    Те са за децата ‼️
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор
    Илиян Филипов подкара първия електрически Rolls-Royce у нас ‼️
    ТРИ тона метал 🤔
  • 3 ККК

    20 1 Отговор
    Ами с тия космически цени даже и на западноевропейците им идва нанагорнище! А и постоянните им проблеми и недомислици, цената за подмяна на батерии - направо ум да ти зайде!! Аз парите да не ги копам в двора!? А и да не забравяме, специални ние, бълхарите, в каква държава и с какви доходи живеем! Нито искам батерия на колела, нито мога да си го позволя!
  • 4 тъй шъй

    13 2 Отговор
    Е дано и коментиращите тук да разберат, че има проблем в търсенето на акумулаторни колички. А не да обясняват, че липсват електромотори и тн. Че причината за спирането на производство е намаляващото харчене.
  • 5 ДрайвингПлежър

    15 2 Отговор
    Бунаците свършиха, продажбите се крепят само на бруталния политически фашизъм, и зелен джендъризъм, който ги налага
  • 6 Новият модел

    12 2 Отговор
    Може и да се задава тегавиня за производителите. Все пак нали все правим аналогия на електрокарите с мобилните телефони, та съдейки по мен (и Електирка, хе-хе) започва "голямото изчакване" на новата технология.

    Да беше наистина телефон за наколко стотин евра, да си купиш от сегашните модели и да не ти пука. Обаче то пусто струва десетки хиляди евра, а догодина идва "новият модел" с незнам-си-каква подобрена технология на батериите, дето не само ще издържа по милиони километри без да се запали, ами дори и мусака ще може да прави. И то за по-малко пари! Еми, ще почакаме. И явно много хора стоят и чакат...
  • 7 Буха ха

    12 2 Отговор
    Най ентусиазираните сектанти които първи се юрнаха да купуват миксери не купуват пореден миксер а се връщат към ДВГ. Рано или късно ще се свършат шараните и продажбите ще се установят на някакво ниво което няма да може да поеме продукцията на всички които едва сега навлизат в този сегмент. А дори и такива мераклии като Норвежеца, които обаче никога няма да имат пари за нова, малко ще се позамислят дали да купят 8-10 годишна бангия и утре да им кажат че им трябва нова батерия за 20 хиляди.

    Коментиран от #12

  • 8 Реално

    2 11 Отговор
    Не оправдало очакванията, обаче продажбите на коли на ток растат и електромобилите вече заемат 25% от пазара на нови коли в Европа?
    Е, вие какво искате: 75% пазарен дял на втората година. Изчакайте до 2025-та.

    "Колкото и да не ви харесва, скоро всички тия други kуpници - бензинови, дизелови, хибриди - всичко ще изчезне и всичко ще бъде само на зарядното на телефона" - Филип Bri4ka

    Коментиран от #10

  • 9 Реално

    2 11 Отговор
    1-7 ето да видите, дами и господа, най-върлите Ел. фенове кибичaт тук по цял ден и ловят статии за електроавтомобили още във въздуха като снежинки, тъй като горива по 3-5 лв литъра са непосилни, непрекъснатите течове на масло, антифриз, спирачна и хидравлична течност, постоянната реставрация (демек ремонти) ги вкарва в преразход, а колата пуши синьо и черно, тресе се, прекъсва, съединител приплъзва, ремъци свирят, чyка-трака, клапани, чади, бучи и не върви.

    И решението е само 3-фазна ракета, 100кВтч, 1000 коня, 4х4, 2 багажника, въздушно окачване и панорама.
    0-100: 2 секунди.
    100-200: 4
    200-300: 6
  • 10 Ютюбър

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Реално":

    "О, уау!", както казвате вие "милениълите"! "Влогър" от Ютюб бива цитиран като някакъв вид авторитет? Направо ще ме просълзиш. Какво следва - цитат от Уикипедия като доказателство за твърдение?
  • 11 Не съм наясно

    2 1 Отговор
    Как Турция работи с пълна сила а все повече валутата им поевтинява?!Как го правят USA този трик?!
  • 12 Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Буха ха":

    То е като например с детските играчки, не може да смогнеш на батерии всякакви, и то скъпи, който скоро е минал през такъв етап с някой мъник знае.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.