Last news in Fakti

10 Декември, 2023 13:30 2 028 14

Китай обвини САЩ, че блокират вноса на батерии за електромобили

  • сащ-
  • китай-
  • търговия-
  • електромобили
Китай обвини САЩ, че блокират вноса на батерии за електромобили - 1

Китай отново обвини президента Джо Байдън, че се опитва да блокира вноса на китайски батерии на американския пазар. Пекин твърди, че целта му да премахне втората по големина икономика в света от веригата за доставки на американски електрически автомобили нарушава правилата на Световната търговска организация.

Китай заяви, че плановете на администрацията на Байдън да сведе до минимум нивото на китайските материали в батериите, отговарящи на условията за данъчни облекчения съгласно Закона за намаляване на инфлацията, „нарушават основните принципи на СТО“, добавяйки, че това ще наруши веригите за доставки по целия свят.

Законодателите във Вашингтон вече приеха два закона, които изрично изключват инвеститорите от достъп до данъчни облекчения за батерии и ключови минерали, използвани в тяхното производство, както и субсидии, които се прилагат за продажбата на нови електрически превозни средства.

Освен това администрацията на Байдън настоява за по-строги критерии, за да се определи дали дадена компания е контролирана от чуждестранно лице, като например китайската CATL, с която Ford има голям и дългосрочен договор.

Китай смята тази политика за грешна. Представителят на Министерството на търговията Хе Ядонг каза: „Отстраняването на китайски предприятия от американския пазар чрез изключване на техните стоки от субсидии е типична непазарна политика."

Много членове на Световната търговска организация, включително Китай, изразиха загриженост относно дискриминационната политика на Съединените щати, която нарушава основните принципи на СТО . Новите ограничения вече засегнаха Ford Mustang Mach-E, който най-вероятно няма да отговаря на новите разпоредби, които влизат в сила от 1 януари.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 2 Отговор
    Нищо ново,САЩ не спазват международните закони.Тесла остана без батерии.

    Коментиран от #7, #9

  • 2 Павел пенев

    11 9 Отговор
    Загуба на време пари и материали е производството на електрически коли. Тяхното зареждане е по скъпо от колите с двигатели с вътрешно горене,изминават се малко километри,ремонта на батериите или тяхната смяна е по скъпа и никой не купува такава кола втора употреба. Отврат от всякъде.
  • 3 димо

    8 1 Отговор
    Световната сг..ан не се съобразява с никой, както и с Международните правила те не са валидни има си собствени закони и правила които трябва да бъдат валидни в целият свят..
  • 4 Нормално

    5 3 Отговор
    Всички нормални държави би трябвало да правят така - да дават данъчни облекчения за стоки местно производство, за да го стимулират. Какво му е лошото на това?
  • 5 Шао Бао Мяу

    0 0 Отговор
    Чайната да внимава кво говори, че тия пак ше изтърват случайно некоя гад от безименна лаборатория. Сега са заети с друго....обаче тя "науката" не спи!
  • 6 Бай Били-беладжията

    1 0 Отговор
    Сега УсА шсе ядоса и ше разреши ВнОсА на баКтерии в Китай!
  • 7 Тислъ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    ще мине целият хайп около новия кибершкартъок на тесла и тоя дето е налял толкова пари да я изплаща ще е спрял на някой светофар с чистачката, която е по-голяма от собственият му ръст и покрива недостатъчно от стъклото и пасажера не вижда нищо и ще се чуди защо му се смеят, че кара небоядисан преоскъпен 3 тонен квадрат хората по улицата - но ще покрива когнитивният си дисонанс с книгата на илън мъск в жабката и ще си прави сам ха--сещашсе, защото ще си е махнал по едно ребро както мерилин менсън, понеже е нарцисистичен самодоволен комплексар, който си мисли, че спасява природата и иска да е различен като айрън мен или батман - жалкото е, че вътрешно ще плаче, защото ще е осъзнал що за безполезно конфекционно шкарто си е взел

    Коментиран от #8

  • 8 Копи пейст

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тислъ":

    Като си копирал тази глупост И я разпространяваш, да ми не мислиш, че като я повториш 1000 пъти ще стане истина или пък някой ще ти повярва? Давай изпляскай я тук стотина пъти да се свършва по-бързо, че ми омръзна да я чета във всяка тема. Да ти кажа никой от четящите няма да си купим този кашон, така че не си прави труда да не разубеждаваш.
  • 9 Да си чул случайно

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    че ТЕСЛА си имат заводи за производство на собствени батерии в УСА?
    И какви са им капацитетите сега и прогнозните за следващите години?

    Коментиран от #11, #13

  • 10 На китайците кво им пука

    0 2 Отговор
    Да си ги изнасят за рузията и севрна корея.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Читател

    0 0 Отговор
    Китай няма защо да обвинява вече САЩ за подобни действия. Тази Американска за "ПАЗАРНА ИКОНОМИКА" чрез налагане на санкции на останалите държави вече е известна на целия свят.