Отидете към основна версия

39 147 70

Над една трета от собствениците на електромобили искат да се върнат към коли с ДВГ

  • отказ от електромобили-
  • коли с двг

Докато политиците се опитват да ни налагат "зелените" автомобили и са убедени, че електрическите превозни средства са бъдещето на автомобилизма, то реалността се оказва съвсем различна. Ново проучване по темата показва, че над 30% от собствениците на електромобили вече обмислят връщане към превозни средства с двигател с вътрешно горене. Каква е причината за тази изненадваща статистика?

Въпреки напредъка в технологиите и нарастващата популярност на електрическите превозни средства, тяхното масово внедряване все още е възпрепятствано от множество инфраструктурни и икономически бариери. Поради тези причини над една трета от собствениците на електрически превозни средства вече мислят за връщане към автомобили с ДВГ.

Липсата на развита мрежа от зарядни станции, особено в селските райони и по магистралите, остава сериозна пречка за собствениците на електромобили. Дългите пътувания се превръщат в досадно планиране и чакане. От друга страна не всеки има възможност да зарежда електрически автомобил у дома. Купувачите се възпират и от високата цена на тока от бързите обществени зарядни станции.

На много места държавните субсидии за електромобили бяха спряни, но и дори да има такива, то първоначалната цена на електрическо превозно средство обикновено е значително по-висока от тази на алтернативите с ДВГ. Батерията е най-скъпата част от електрическото превозно средство. Смяната ѝ, която може да се наложи след 5-7 години, е сериозна финансова тежест за собственика.

Друга причина е свързана с времето за зареждане. Времето за зареждане на електрическо превозно средство е значително по-дълго от времето за зареждане с гориво на традиционен автомобил. Това създава неудобство при пътуване на дълги разстояния, изискващи допълнителни спирки и планиране на маршрута. Много потенциални купувачи се страхуват да не останат без ток далеч от цивилизацията, особено в условията на недостатъчна инфраструктура за зареждане.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 89 гласа.

Свързани новини