Отидете към основна версия

3 633 10

Lada ще се произвежда в Африка

  • автоваз-
  • lada-
  • granta-
  • al amal

АвтоВАЗ планира до края на годината да започне сглобяването на бюджетния седан Granta в Северна Африка, съобщава "Известия". Подобна програма съществува от съветско време, когато в египетския завод Al Amal Co. се произвеждат "лади". Предприятието е наследник на просъществувалата едва четири години Lada Egypt.

В края на 80-ти и началото на 90-те Al Amal Co. сглобява и боядисва ВАЗ-2107 от полуготови комплекти. Седанът струва между $8 000 и $8 500, почти 25% по-скъпо от руската версия. Произведени са едва 5 000 коли, но собственикът на завода Хасан Ахмед Сюлейман не се отказва и в продължение на 12 години се опитва да наложи на египетския пазар ВАЗ-2110. От модела са продадени 25 000 автомобила.

АвтоВАЗ възлага сериозни надежди за завръщане на чуждестранните пазари, макар че продажбите на руски автомобили никога не са били силни извън Социалистическия лагер. Миналата година компанията е изнесла за чужбина 78 000 автомобила. Три четвърти от тях обаче са заминали за Казахстан. На западните пазари се пада нищожен дял от доставките. В началото на тази година бе прекратен дори износът за Украйна.

Египетското предприятие ще бъде единственият задграничен завод, който ще сглобява Granta. В момента моделът се изработва в Толиати и Ижевск. Ако преговорите между АвтоВАЗ и Al Amal завършат успешно, производството в Африка може да стартира още преди Нова година. Перспективите пред Lada в Египет не са никак розови - 40% от тамошния пазар се принадлежи на евтини китайски коли.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини