Last news in Fakti

24 Юни, 2014 11:34 3 630 10

Lada ще се произвежда в Африка

  • автоваз-
  • lada-
  • granta-
  • al amal

АвтоВАЗ планира до края на годината да започне сглобяването на бюджетния седан Granta в Северна Африка, съобщава "Известия". Подобна програма съществува от съветско време, когато в египетския завод Al Amal Co. се произвеждат "лади". Предприятието е наследник на просъществувалата едва четири години Lada Egypt.

В края на 80-ти и началото на 90-те Al Amal Co. сглобява и боядисва ВАЗ-2107 от полуготови комплекти. Седанът струва между $8 000 и $8 500, почти 25% по-скъпо от руската версия. Произведени са едва 5 000 коли, но собственикът на завода Хасан Ахмед Сюлейман не се отказва и в продължение на 12 години се опитва да наложи на египетския пазар ВАЗ-2110. От модела са продадени 25 000 автомобила.

АвтоВАЗ възлага сериозни надежди за завръщане на чуждестранните пазари, макар че продажбите на руски автомобили никога не са били силни извън Социалистическия лагер. Миналата година компанията е изнесла за чужбина 78 000 автомобила. Три четвърти от тях обаче са заминали за Казахстан. На западните пазари се пада нищожен дял от доставките. В началото на тази година бе прекратен дори износът за Украйна.

Египетското предприятие ще бъде единственият задграничен завод, който ще сглобява Granta. В момента моделът се изработва в Толиати и Ижевск. Ако преговорите между АвтоВАЗ и Al Amal завършат успешно, производството в Африка може да стартира още преди Нова година. Перспективите пред Lada в Египет не са никак розови - 40% от тамошния пазар се принадлежи на евтини китайски коли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Естребовски

    2 7 Отговор
    Никой в Европа не купува евтини боклуци.
  • 2 Кобрата

    3 1 Отговор
    Има една стара поговорка- Гениалните неща са прости, така че Lada може да не е кола от висок клас, но са много здрави и надеждни автомобили.

    Коментиран от #3

  • 3 Никой

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Кобрата":

    Пф... Поддържал ли си лада? За простотата си е невероятно ненадеждна, може би защото е с техника открадната от някоя по-голяма компания от 80-те. Дори и по-някаква невероятна случайност да издържи (или нервите ти да издържат) над 4 години то вече ще е толкова прогнила, че ще трябва да си тътриш краката по пътя.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Монго

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Никой":

    И не знаеш "Лада" и "Жигула" от коя марка произлизат и си мислиш, че са от 80-те години? Виж "Фиат" 124...,1968 г.

    Коментиран от #5

  • 5 Никой

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    Говоря за сегашните най-нови лади.
  • 6 Кобрата

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Никой":

    Ами като караш до потрошаване ще издържа само 4 години...има лади по на 20-25 години и цънкат отвсякъде, защото се стягат и се карат внимателно...то не е само да я натискаш и да искаш да те вози.
    За да получиш трябва да дадеш
  • 7 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    2 6 Отговор
    ЛАДА - в Африка, ето как всичко си идва на мястото.... След като няма пазар за каруци в Европа, ще стъпят на африканския пазар
  • 8 Владислав Димитров

    0 8 Отговор
    В края на 80-ти и началото на 90-те Al Amal Co. сглобява и боядисва ВАЗ-2107 от полуготови комплекти. Седанът струва между $8 000 и $8 500, почти 25% по-скъпо от руската версия. Произведени са едва 5 000 коли, но собственикът на завода Хасан Ахмед Сюлейман не се отказва и в продължение на 12 години се опитва да наложи на египетския пазар ВАЗ-2110. От модела са продадени 25 000 автомобила ! За 20 години са произведени и прдадени 5000 х. седмици и 25000 х. десятки..)) За такава страна, като Египет, това е много малко, все едно нищо . Сигурно ги сглобяват в гаража на Бай Ахмед с чука и отверката !
  • 9 Стоян Стоянов

    4 0 Отговор
    Абе всичко е ОК, но все се чудя защо не пооправят малко този дизайн на Ладите? Дори една Дачия (толкова мразена марка от повечето спецове тука) има по-добра визия. В 21 век сме все пак - не става въпрос да изглежда като БМВ или Лексъс, но поне малко от малко ...

    Коментиран от #10

  • 10 ярослав станчев

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Стоян Стоянов":

    Абе той и Калашников е от 1947 г. ама до сега никой не е успял да изобрети нещо по-добро и да го подобри осезателно.
    Както се казва "Съвършенството няма нужда от подобрение".Та и с Лада е същото.
    Хитър е дядя Вова,взе Крим под носа на ЕС и САЩ без пушка да пукне,а сега ще завземе и Африка с Ладюхите.Към всяка продадена Лада,бонус един багажник Калаши.Ще се грабят като топъл хляб.