Отидете към основна версия

24 951 21

Дауд: Гърция трябва да напусне еврозоната, а Великобритания - Европейския съюз

  • гърция-
  • великобритания-
  • криза-
  • евро
Снимка: АП/БТА

Гърция трябва да напусне еврозоната, а Великобритания - Европейския съюз. Това е мнението на британския финансов анализатор и банков експерт Кевин Дауд. За предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" Дауд коментира, че т.нар. Grexit и Brexit ще се случат и вероятно ще предизвикат подобни настроения и в други страни.

Аз не виждам как Гърция би могла да остане в еврозоната, защото нейната позиция е несигурна. Гърция трябва да фалира. Всъщност, тя вече е в процес на фалит, защото не успява да обслужи задълженията си и не може да осигурява плащанията в публичния сектор. Различията между Гърция и нейните кредитори не намаляват.

Предстоят плащания, които страната не може да обслужи и тогава наистина ще трябва да започне да фалира. Както казах, тя вече фактически е в процес на фалит и следващата стъпка е да започне контролиран процес по излизане от еврозоната. Дори и гърците да искат да останат, това ще е много добър шанс за еврозоната да ги изхвърли. Мисля, че това ще бъде здравословно за еврозоната. Гърция е едно голямо главоболие. Това ще даде възможност на еврозоната да реши другите си проблеми.

Ефектът върху Гърция от излизането от Еврозоната може да бъде положителен за страната или негативен в зависимост от мерките, които правителството предприеме, каза експертът.
Зависи от това как страната ще ръководи излизането от еврозоната. Ако то е добре управлявано, може да се стигне до девалвация, която ще повиши конкурентоспособността на гръцката икономика. И ако това е съчетано с подходящите реформи вътре в страната, това ще ѝ позволи да обърне тренда и да започне възстановяване. В същото време, ако излизането от еврозоната се управлява лошо, то ще бъде катастрофално.

Ще продължим да виждаме Гърция неспособна да се справи, ще предизвика спирала на девалвиране на валутата и в същото време инфлация, които могат да излязат изцяло от контрол. Затова всичко зависи от начина, по който правителството управлява излизането на Гърция от еврозоната.
Процесът на излизането на Гърция от еврозоната, трябва да е максимално кратък, смята Дауд.
По-вероятно е тя да бъде изхвърлена в рамките на някакъв период, може би след месеци. Може една сутрин да се събудим и да разберем, че това вече се е случило. В обратния случай може да се окаже, че това е процес на едно дълго "изхвърляне" - развод, който ще бъде придружен с много сълзи и ще донесе несигурност. Смятам, че изхвърлянето на Гърция от еврозоната трябва да стане бързо и чисто. Това, от което гръцкото правителство се нуждае, е „план Б“, за да се справи с проблемите с валутата си, банките и публичния сектор или обобщено казано, финансовите проблеми.

Те трябва да са готови и да могат да го приложат спешно. Но ние е знаем какво може да включва този план Б и дали изобщо го има, каза Дауд.
Ако Гърция излезе от еврозоната, това би било шанс за държави като Испания и Португалия да тръгнат по подобен начин да се справят с проблемите си и да подпомагат икономиките си. Няма необходимост други страни да бъдат принуждавани, но това зависи от правителствата. Има леви правителства, които идват на власт, което може да доведе до повтаряне на гръцкия сценарий, но това не е задължително да се случи.
Еврозоната изначелно е лошо конструирана като монетарен съюз, смята икономистът.


Учредяването на Европейската централна банка беше важен политически проект, който не беше релевантен към реалните икономически процеси. Освен това се позволи някои правителства да харчат все повече и повече, защото очакват, че за тях ще има спасителен план, ако изпаднат беда. Съвсем ясен пример за това е Гърция, но не само. Тези проблеми бяха подчертани още в самото начало. Ако еврозоната се отърве от Гърция, това ще помогне, но няма да реши всички тези проблеми. Те се отразяват на страни като Германия и именно затова тя започна да втвърдява позицията си по отношение на харчовете. Това, разбира се, предизвика антигермански реакции.
Много се надявам Великобритания да напусне ЕС. Според проучванията, ако ние имаме референдум утре, много е висок шансът британците да гласуват за излизане от ЕС. Да, това създава известна доза на несигурност в момента, но хората са посветени на въпроса дали това ще е добро или лошо за британската икономика. Освен това несигурността може да бъде избегната.

Трябва да въведем модела на свободната търговия, да има либерализация на регулациите и да намалим харчовете на правителството, защото те се увеличават непрекъснато и държавният дълг расте. Също така трябва да решим монетарните проблеми, например да върнем лихвите в разумни граници и да подпомогнем банковата система. Накратко, ако ние успеем да направим качествени реформи, ще се справим много добре и извън ЕС. И, разбира се, най-голямата полза от това да напуснем съюза, е да се отървем от всичките му регулации.

Мисля, че ако Великобритания се справя добре извън ЕС, това би довело до преосмисляне на това какво се случва в самия Съюз и може да създаде настроения в същата посока. Това може да направи съюза неизгоден. Но всичко зависи и от начина, по който Брюксел би отговорил и как би провел останалите необходими реформи, за да подобри ситуацията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини